Twee straten in Rome hernoemd naar Joodse geleerden

Onthulling van een van de nieuwe straatnamen in Rome. Screenshot: Facebook

Twee straten in Rome zijn onlangs hernoemd en dragen nu de namen van twee vrouwelijke Joodse wetenschappers. De straten waren eerder vernoemd naar twee Italiaanse wetenschappers, maar bleken controversieel doordat zij beiden in 1938 het antisemitische Manifesto della Razza (Raciaal Manifest) ondertekenden. Een derde straatnaam is vernoemd naar een antifascistische professor, die als een van de weinige weigerde loyaliteit te beloven aan dictator Benito Mussolini.

De bewuste straten in de Italiaanse hoofdstad droegen eerder de namen van Arturo Donaggi, een antisemitische psychiater en Edoardo Zavattari, een bioloog die het idee van wetenschappelijk racisme openlijk promootte.

Het eerder genoemde manifest, werd samen met nog een aantal andere prominente Italiaanse geleerden opgesteld. Het zou de ideologische en pseudowetenschappelijke basis worden van het raciale beleid en fascistische regime van dictator Mussolini. Enkele weken nadat het manifest werd gepubliceerd, keurde Mussolini’s regime anti-Joodse wetgeving goed. Een Italiaans equivalent van de nazi-wetten van Neurenberg.

De straten in Rome zijn nu vernoemd naar de zoöloog Enrica Calabresi, natuurkundige Nella Mortara en geneeskundige Mario Carrara.

Calabresi onderwees vanaf 1938 Joodse studenten die uit Italiaanse scholen werden verdreven. In 1944 pleegde ze in gevangenschap zelfmoord, om zo een deportatie naar Auschwitz te kunnen voorkomen.
De natuurkundige Mortara wist aan de dood te ontsnappen door naar Brazilië te vluchten. Zij kreeg haar positie na de oorlog terug in 1949.
Geneeskundige Carrara werd in 1936 gearresteerd voor het promoten van antifascistische activiteiten en stierf in 1937 in de gevangenis.

De namen werden gekozen door buurtbewoners en studenten, nadat ze konden kiezen uit een lijst met diverse namen. ‘We moeten van de geschiedenis leren om te begrijpen wie we zijn geweest en wat we nu willen zijn’, zei burgemeester Virginia Raggi bij de onthulling van de nieuwe straatnamen.

Advertentie (4)