Operrabbijn van Engeland: Wat zal het lot van de Joden zijn als Labour gif aan de macht komt?

Opperrabbijn Ephraim Mirvis. Screenshot Twitter

De opperrabbijn van Engeland, Ephraim Mirvis, nam een ongekend standpunt in tegen de Labour-partij in vóór de verkiezingen van volgende maand en drong er bij de Britse kiezers op aan om het “nieuwe gif” te zien dat wortel heeft geschoten in de Labour partij en gaf daarbij uiting aan zijn angst voor het lot van de Joden in Engeland als Jeremy Corbyn premier zou worden.

In een dinsdag gepubliceerd artikel in The Times zei Mirvis dat hij zich gedwongen voelt in te grijpen in de politiek omdat de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk “gegrepen is door angst” over de toekomst van de Joodse gemeenschap en van het jodendom in het land, bij het vooruitzicht dat Labour de verkiezingen op 12 december zou gaan winnen.

Zonder expliciet mensen op te roepen niet op Labour te stemmen, of zelfs Corbyn bij naam te noemen, waarschuwde Mirvis dat “een nieuw gif” wortel heeft geschoten in de Labour Partij.”

“De vraag die mij nu het meest wordt gesteld, is: wat zal er met de joden en het jodendom in Groot-Brittannië gebeuren wanneer de Labour Partij de volgende regering vormt?”, schreef hij.

“Deze angst is gerechtvaardigd. Uiting geven aan bezorgdheid over anti-joods racisme in de context van algemene verkiezingen behoort tot de meest pijnlijke momenten die ik heb meegemaakt sinds ik aantrad, ‘schreef de opperrabbijn, en hij verdedigde zijn interventie, die insloeg als een bom, door te zeggen dat’ racisme niet een kwestie van politiek is, het gaat veel verder. “

Mirvis beschreef de laatste vier jaar waarin Labour herhaaldelijk het ongebreidelde antisemitisme in de partij en de aanslagen, en zelfs de doodsbedreigingen, onbelangrijk vonden en het zelfs ontkenden, terwijl ondertussen Joodse partijleden die zich er tegen uitspraken uit de partij werden gejaagd.

Hij nam nota van Labour’s “gekibbel en dubbelzinnigheid” over het al dan niet aannemen van de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) van antisemitisme, en het uiteindelijk alleen aannamen nadat een amendement was toegevoegd dat het recht op “vrije meningsuiting” over Israël benadrukte.

Hij benadrukte dat de Labour partij formeel wordt onderzocht door de Britse anti-racisme waakhond.

En dit alles gebeurt terwijl ze in de oppositie waren. Wat moeten we van hen dan verwachten zodra ze in de regering zitten”, vroeg Mirvis. “Daarom roep ik met bezwaard hart de burgers van ons land op om te bestuderen wat zich voor onze ogen aan het afspelen is.”

Mirvis verwierp de beweringen van Labour dat het al het mogelijke deed om antisemitisme uit te roeien en noemde dat een ‘leugenachtige fictie”.

“Het partijleiderschap heeft nooit begrepen dat hun falen niet slechts een procedure is, die kan worden verholpen met extra personeel of nieuwe processen. Het is een mislukking om dit als een menselijk probleem te zien in plaats van een politiek probleem. Het is een mislukking van cultuur. Het is een mislukking van leiderschap. Een nieuw gif – van bovenaf gesanctioneerd – heeft wortel geschoten in de Labour partij,” zo schreef hij.

Mirvis zei,dat, gezien wat er in het recente verleden is gebeurd en gezegd door Labour, “het niet langer kan beweren dat de partij een partij van gelijkheid en antiracisme is.”

“Zouden associaties met degenen die aanzetten voor haat tegen Joden voldoende zijn? Zou het voldoende zijn om degene die de moord op Joden onderschrijven als ‘vrienden’ te beschrijven ? Dat lijkt mij niet, ‘zei hij. verwijzend naar Corbyn’s uitspraken dat de terreurgroepen Hamas en Hezbollah “vrienden” zijn die hij had uitgenodigd voor een parlementaire vergadering in 2009. Corbyn bagatelliseerde later die opmerking en zei dat hij het betreurde de term te hebben gebruikt.

“Het is niet aan mij om iemand te vertellen hoe ze moeten stemmen,” zei Mirvis.

“Ik betreur het dat ik in deze situatie zit. Ik stel eenvoudig de vraag: wat zal het resultaat van deze verkiezingen zeggen over het morele kompas van ons land? Twijfel niet, de ziel van onze natie staat op het spel.”

Inmiddels heeft de Muslim Council of Britain, waarin alle Engelse moslim organisaties zich in een verklaring achter de Engelse opperrabbijn gesteld, maar waarschuwt tegelijkertijd voor Islamfobie.

Tijdens een interview voor de BBC werd Corbyn weigerde hij excuses richting de Joodse gemeenschap uit te spreken, onder het mom van “de uitspraken van de opperrabbijn zijn niet waar en Engeland is veilig voor iedereen, ongeacht welk geloof iemand heeft.