Plots hoorde ik een kreet: hier is nog een slachtoffer (video’s)

IDF Sergeant Valdi Nagrivoda en Noam Nevies. Foto IDF

Toen IDF Sergeant Valdi Nagrivoda het huis van Noam Nevies in Elazar binnenkwam, werd hij begroet door een lachende Noam, zittend in haar rolstoel, een groot verschil met hoe ze elkaar de laatste keer zagen, zo een twee maanden gelden.

“We werden naar het toneel van een car-ramming gestuurd ,” herinnerde Nagrivoda zich. “We wisten niet precies wat we zouden tegenkomen op de plaats van het incident, maar ik bereidde me voor op ernstig gewonde slachtoffers. We kwamen aan op de plek des onheils en bereidden ons voor dat de terrorist nog niet geneutraliseerd was.”

Toen Nagrivoda en zijn mannen de geneutraliseerde terrorist op de grond zagen liggen, gingen ze op zoek naar de slachtoffers. “De eerste persoon die ik zag was Nahum, die ernstig gewond was. Ik heb alles gedaan om hem te helpen totdat het medische personeel arriveerde. Ik ben al jaren vrijwilliger voor MDA, dus ik wist dat ze het verder zouden overnemen en ik ging kijken waar ik nog meer kon helpen. “

“Ik ging een paar meter terug en plotseling hoorde ik een schreeuw achter me: ‘Er is hier nog een gewond slachtoffer!’ En ja hoor, op een kleine heuvel waar ik wat hulp nodig had om op te klimmen, zag ik Noam. Ze huilde door de vreselijke pijn en ik wist dat ik verantwoordelijkheid was haar en voor haar zou moeten zorgen zorgen. “

Nagrivoda probeerde Noam te vragen waar ze gewond was. “Om de paar seconden viel ze flauw, werd wakker om me te laten zien waar de pijn was – en viel weer flauw. Ik maakte oogcontact met haar en kalmeerde haar, maar ik realiseerde me onmiddellijk dat het geen hoofdletsel was. Ik plaatste haar op een brancard en we hebben haar razendsnel naar het ziekenhuis geëvacueerd. Het enige wat ik me kan herinneren is dat ze steeds weer zei: ‘Waar is mijn broer? “

Vandaag, twee en een halve maand later, zijn de broers en zussen in revalidatie. Noam heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar mag nog steeds niet lopen en Nahum blijft aanvullende operaties ondergaan in pogingen om zijn toestand te stabiliseren.

“Gedurende deze periode, vanaf het moment van de aanval en de evacuatie, heb ik hun toestand bijgehouden,” zei Nagrivoda. “Ik was erg geagiteerd na de aanval. Dit was een van onze eerste incidenten en er was grote angst dat Nahum het niet zou redden. Ik vertrouwde mezelf echter op alles wat met hun behandeling te maken had tijdens de kritieke momenten.”

Noam herinnert zich niets van de plaats van het incident. Nagrivoda toont haar video’s van de scène. “Ze was in shock en huilde. Naast haar verwarring en het zien hoe het voor het eerst gebeurde, was er ook veel geluk in de lucht. We voelden een gedeelde bestemming – een gevoel van het sluiten van een echte cirkel. Het had anders kunnen eindigen.”

Noam voegt eraan toe: “Ik ben het meest dankbaar dat ik me het incident niet herinner. Ik herinner het me als een soort droom – misschien met de auto – en toen maakten ze me wakker en begonnen ze me vragen te stellen. Ik neem aan dat dat Valdi was. Ik begreep niet wat ik daar deed. Ik heb het door een wonder overleefd . ‘