Hoe tientallen foto’s van Iraakse joden eindelijk “thuis” kwamen

Foto: Babylonian Jewery Heritage Centre

Het is nog steeds niet bekend hoe tientallen familiefoto’s uit Irak in een een verlaten hoek in een van de straten van Tel Aviv terechtkwamen, maar het mysterie van de identiteit van degenen die op de foto’s te vinden zijn, is opgelost.

Tijdens een project om het volledige archief van het Babylonian Jewry Heritage Centre te digitaliseren, kwam een ​​medewerker Ginat Salman een aantal onbekende foto’s tegen

Na een kort onderzoek te hebben uitgevoerd, ontdekte Salman dat de foto’s daadwerkelijk werden gevonden door een oudere vrouw die jaren geleden naar het Heritage Centre kwam en de foto’s daar afgaf.

Een van de op een straathoek in Tel Aviv gevonden foto’s. (Foto: Babylonian Jewery Heritage Centre)

De vrouw beweerde dat ze op een straathoek in Tel Aviv waren gevonden, samen met de rest van de bezittingen van een pas overleden vrouw.

“Ze kon geen details delen omdat ze volgens haar niets van de foto’s wist”, zegt Aliza Dayan-Hamama, de CEO van het Heritage Centre.

“We waren erg geïnteresseerd in het vinden van de oorsprong van de foto’s, dus besloten we de kracht van sociale media te gebruiken in de hoop dat iemand ergens een persoon of misschien wel meer personen zou herkennen, zodat we het mysterie eindelijk konden oplossen.”

Dayan-Hamama zegt dat de foto’s werden geüpload naar de Facebook- en Instagram-accounts van het Centrum, waar ze een enorme belangstelling trokken.

(Foto: Babylonian Jewery Heritage Centre)

“De reactie was geweldig”, zegt ze. “We hebben meer dan 200 reacties gekregen. De meest ontroerende reactie kwam van een man genaamd Ilan Gabay, die in feite in staat was om zijn moeder als de baby op een van de foto’s te identificeren. “

Volgens Dayan-Hamama, “werden we ook gecontacteerd door verschillende andere mensen uit Israël, Canada en Londen, die zich op de foto’s identificeerden, en daarmee was de puzzel compleet.”

Ilan Gabay, die zijn moeder op verschillende foto’s identificeerde, zag ze in een Facebook-groep nadat iemand het bericht van het Centrum had gedeeld.

Eva Gabay met haar babyfoto (Foto: Ilan Gabay)

“Ik herkende mijn familie, ik liet mijn moeder de foto’s zien en ze was erg opgewonden, ik kende deze foto’s uit mijn kindertijd, maar we wisten niet dat er andere kopieën bestonden, laat staan ​​gedumpt op straat. Voor zover mijn moeder weet, waren deze kopieën van haar tante die 20 jaar geleden stierf. “

Ilan’s moeder Eva Gabay (geboren Cohen) vierde niet lang geleden haar 80ste verjaardag.

“De foto is genomen op mijn eerste verjaardag en ik heb nog steeds een ingelijste kopie van diezelfde foto in mijn huis tot op de dag van vandaag”, zegt ze.

“Ik waardeer echt de inspanningen van mijn ouders om deze foto naar Israël te brengen, ondanks alle ontberingen, het is echt een prachtige jeugdherinnering, samen met elke andere foto die zijn weg naar Israël heeft gevonden.”

Foto: Babylonian Jewry Heritage Centre)

Tussen de vele foto’s vond Eva ook een van haar ouders. “Het echtpaar op een van de foto’s zijn mijn ouders, Leah en Abraham Cohen. De foto is genomen op hun trouwdag; mijn broer heeft een ingelijste kopie van dezelfde foto in zijn huis”, zegt ze.

“Ik wist niet dat er zelfs meer exemplaren bestonden,” zegt Eva, “maar ik ben blij dat ze hun weg hebben gevonden naar het Babylonian Jewry Heritage Centre, een plaats die de erfenis en geschiedenis van de Iraakse joden registreert.”

Dayan-Hamama zegt dat het Heritage Centre het een prioriteit maakt om de prachtige erfenis van de Iraakse joden te behouden, een erfenis die meer dan 2.600 jaar geleden begon.

“We hebben archieven en zeldzame beelden van foto’s, documenten en opnames, zowel audio als video, hier bewaard in de bibliotheek van het centrum,” zegt ze. “We hebben ook zeldzame boeken en originele manuscripten die 200 jaar teruggaan.”