Het Israëlische leger is het meest veganistische leger ter wereld (video)

Screenshot YouTube

Het leger van Israël (IDF) is het meest veganistische leger ter wereld, met 1 op de 18 soldaten die zichzelf veganistisch verklaren.

Volgens het rapport is het aantal veganisten in de IDF in de afgelopen drie jaar met een factor 20 toegenomen, waarvan de meerderheid bij de militaire inlichtingendienst, het militaire hoofdkwartier in de Kirya in Tel Aviv en in ondersteunende functies.

Onder de gevechtsbataljons heeft het 50e bataljon van de Nahal Brigade de meeste veganistische soldaten.

Onder de veganisten is ook de opperbevelhebber van de IDF, Majoor-Generaal Aviv Kochavi.

Veganisme is de laatste jaren sterk toegenomen in Israël, waarbij tussen 2% en 5% van de Israëli’s ervoor kiezen om af te zien van vlees, zuivel en eiproducten. Volgens de IDF dienen er momenteel 12.000 veganisten in het leger.

De IDF begon voor het eerst veganistische soldaten te huisvesten in 2014 door leervrije gevechtslaarzen en wolvrije baretten te introduceren en soldaten die zich als veganist registreren een toelage te geven om hun eigen maaltijden te kopen, in plaats van de veelal op vlees gebaseerde maaltijden te eten die op basissen worden geserveerd.

Het jaar daarop introduceerde de IDF veganistische rantsoenen in haar menu in leger kantines en in 2017 introduceerde het Israëlische leger veganistische rantsoenen voor gevechtssoldaten.

Volgens een verklaring van de IDF Spokesperson’s Unit worden veganistische soldaten voorzien van een breed scala aan veganistische voedingsmiddelen, zoals dranken en toetjes op basis van soja, kaas- en eiersurrogaten, sojavlokken en sojabonen, evenals tofu en veganistische schnitzels.

Over het hele land verspreid zijn er IDF-koks die een opleiding volgen in het bereiden van veganistische maaltijden, evenals voedingsdeskundigen die hen kunnen adviseren.

“Bij elke maaltijd worden peulvruchten zoals linzen, hummus enzovoort geserveerd aan troepen, evenals tehina en zelfs volkoren tehina om gezond te zijn”, leest de verklaring, die eraan toevoegde dat “wanneer een veganistische soldaat in het veld is, worden ze voorzien van veganistische maaltijden, zoals broodjes en zelfs veganistische pizza’s.”

Niettemin dienden 550 veganistische soldaten en officieren eerder dit jaar een klacht in bij de IDF-ombudsman en eisten betere voedselopties. Het huidige aanbod van het leger zou niet toereikend zijn.

Volgens de klacht bevat het veganistische menu van de IDF weinig eiwitten, en veel van de maaltijden die bedoeld zijn voor veganistische soldaten worden gegeten door niet-veganistische soldaten, en veganistische maaltijden werden ook gemengd met niet-veganistische maaltijden, die producten kunnen bevatten zoals eieren, melk en zelfs vlees.

“De IDF hecht veel belang aan het bieden van een passend antwoord voor alle soldaten, inclusief de veganistische soldaten”, zei de IDF-woordvoerder als reactie op de klacht.