President Rivlin geen voorstander van minderheidsregering

Gantz tijdens zijn bezoek aan president Rivlin. Screenshot Twitter

President Rivlin is na verluidt geen voorstander van een minderheidsregering omdat hij bang is dat een dergelijke regering geen lang leven beschoren zal zijn.

Bronnen die het gesprek tussen de president en Benny Gantz, leider van Blue & White, afgelopen zaterdagavond bijwoonden, zeiden dat de president niet tegen een minderheidsregering met steun van de Joint Arab List is, maar zijn angst is dat een dergelijke regering geen lang leven beschoren is en Israel dan opnieuw naar de stembus moet gaan.

Gedurende de ontmoeting met Gantz drong president Rivlin er opnieuw op aan te proberen een regering te vormen met de Likud, de partij van premier Netanyahu.

Grote struikelblok daarbij is dat Netanyahu blijft vasthouden aan zijn eis te onderhandelen namens het gehele rechtse/ ultra orthodoxe blok en dus niet namens de Likud.

President Rivlin heeft de Likud en Blue & White drie weken gelden voorgesteld een eenheidsregering te vormen waarbij de taak van premier zou rouleren tussen Netanyahu en Gantz.

Gantz echter ziet als grootste probleem voor een roulerend premierschap het tijdstip wanneer Netanyahu zich terugtrekt als premier.

Doet Netanyahu dat op het moment dat hij wordt aangeklaagd, voor de rechter moet verschijnen of pas als er door een rechter een straf wordt uitgesproken?

Gantz wil dat Netanyahu zich terugtrekt op het moment dat de aanlachten bekend zijn, iets wat mogelijk in de komende twee weken zou kunnen gebeuren.

Netanyahu probeert uit alle macht aan de macht te blijven om te proberen een wet door de Knesset te krijgen waardoor hij immuun voor vervolging zou zijn.

Gantz heeft tot morgenavond om een regering samen te stellen.

Advertentie (4)