Ooit Netanyahu’s keuze als opperbevelhebber van de IDF, nu zijn grootste criticus

Yair Golan . Screenshot YouTube

Vijf jaar geleden stond generaal-majoor Yair Golan op het punt het Israëlische leger te leiden als eerste keus van premier Benjamin Netanyahu, nu is Yair Golan een van Netanyahu’s grootste critici in het Israëlische parlement.

Golan had al twee van de belangrijkste commando’s van de Israel Defense Forces gehad en klom op naar de op een na hoogste rang van het leger. Na de Gaza-oorlog in 2014 was hij naar verluidt de eerste keuze van Netanyahu om de IDF’s top commandant te worden, hoewel de taak uiteindelijk naar een andere generaal, Gabi Eisenkat, ging. Golan diende drie jaar als plaatsvervangend stafchef.

Nu is Golan een van Netanyahu’s grootste critici in het Israëlische parlement. In een tijdperk waarin de meerderheid van de Joodse Israëli’s zichzelf als rechts identificeert en geen van de twee grote partijen van het land de oprichting van een Palestijnse staat onderschrijft, is Golan een uitzondering: een voormalige senior Israëlische generaal die vocaal links is – althans in Israëlische termen.

“Het is verschrikkelijk voor mij als leiderschap niet gebaseerd is op hoop, niet op wat nobel is, niet op de geest, maar op de donkerste gevoelens die mensen hebben,” vertelde Golan het Jewish Telegraphic Agency tijdens een recent bezoek aan New York om over Israël te spreken in het Policy Forum, een centrum-linkse groep die voorstander is van een tweestatenoplossing. “Ik heb het over Bibi Netanyahu. Hij is de gevaarlijkste soort populistische leider.”

Hij voegde eraan toe: ‘We hebben geluk dat hij een lafaard is. Of voorzichtig, om het positief uit te drukken.”

Golan, 57, is de zoon van een Holocaust-vluchteling en lid van de liberale partij de Zionistische Democratische Unie, die slechts vijf van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement, heeft. Hij wil dat Israël zich bevrijdt van de Palestijnen, de greep van het orthodoxe rabbinaat over huwelijk en scheiding losmaakt en de democratische instellingen van het land bewaakt.

Maar als hij op details ingaat, illustreren de voorstellen van Golan hoe ver Israël is gegaan sinds de laatste keer dat links het land regeerde, in 2001.

Ja, Golan wil dat Israël zijn controle over het grootste deel van de Westelijke Jordaanoever beëindigt, maar hij gelooft dat Israël prioriteit moet geven aan het scheiden van Israël van de Palestijnen – al dan niet via een vredesverdrag. Zijn eerste stap zou zijn om de Israëlische nederzettingenblokken nabij de grens uit te breiden om ervoor te zorgen dat ze deel blijven uitmaken van Israël. Hij is bereid meer geïsoleerde nederzettingen te evacueren.

“De Palestijnen interesseren me, maar ik probeer niet goed voor hen te doen – ik probeer goed te doen voor het Joodse volk,” zei hij. “Je moet een scheiding ondersteunen. Als het via tweestatenoplossing gaat, prima. Als het door het kader van, ik weet het niet, Egypte aan Gaza en Jordanië aan de Westelijke Jordaanoever, wat kan mij dat schelen? “

Als Israël een enkele joods-Palestijnse staat wordt, zei Golan dat het een trefzeker recept voor een burgeroorlog zal zijn.

Golan erkent dat de meeste Israëli’s achterdochtig zijn van een terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever en geen vertrouwen hebben in politiek links. De leider Golan controleerde de naam tijdens het spreken met JTA en het was niet Yitzhak Rabin, de voormalige generaal die het Israëlisch-Palestijnse vredesproces in de jaren 1990 lanceerde, maar Ariel Sharon, de rechtse hardliner en vorige leider van de Likud-partij van Netanyahu die eenzijdig Israëlische troepen en kolonisten terugtrok uit Gaza in 2005. Golan heeft Rabin in het verleden geprezen, maar hij noemt zichzelf een ‘Sharon-ist’.

“De Israëlische linkerzijde creëerde een perceptie bij het Israëlische publiek – en ik denk dat het een onjuiste perceptie is – dat het niet patriottisch is,” zei hij. “Dat het meer om Palestijnen geeft dan om Joden, dat het meer om burgerrechten geeft dan om het nationale belang.”

Golan merkte op dat een aantal hoge Israëlische veiligheidsfunctionarissen na hun militaire dienst voorstander zijn van een vorm van terugtrekking uit de gebieden. De partij die momenteel Likud uitdaagt, Blue & White, bestaat uit drie voormalige IDF-stafchefs, die allemaal in verschillende hoedanigheden onder Netanyahu hebben gediend. De partijleider, Benny Gantz, was IDF opperbevelhebber onder Netanyahu gedurende vier jaar.

“Ik denk dat iedereen in het hoogste echelon van het beveiligingsbedrijf de complexiteit begrijpt waarin Israël zich bevindt en begrijpt dat er geen eenvoudige oplossingen zijn,” zei Golan. “En dat Israël vanuit een sterke positie risico’s moet nemen en beleid moet initiëren.”

Golan had nog een kans om de stafchef worden, in 2018, maar tegen die tijd was zijn politiek publiek bekend geworden.

Twee jaar eerder, in een controversiële toespraak tijdens de Holocaust herdenkingsdag, sprak Golan zich uit tegen het populistische nationalisme en sprak hij over “de erkenning van de gruwelijke processen die zich in die tijd in Europa in het algemeen, en in het bijzonder in Duitsland, hebben voorgedaan – 70, 80 en 90 jaar geleden – en het vinden van tekenen van hen hier onder ons vandaag in 2016. ”Tegenstanders beschuldigden hem van het vergelijken van Israël met nazi-Duitsland.

Op basis daarvan en andere verklaringen – zoals iemand die zegt dat Israëlische soldaten hun leven moeten riskeren in plaats van een 60-jarige vrouw onnodig te doden – heeft een groep families van Israëlische terreurslachtoffers een brief tegen hem ondertekend .

“De verklaringen van Yair Golan schetsen een verontrustend beeld van een commandant die bereid is om onnodige risico’s te nemen met het leven van zijn soldaat terwijl hij ons land vergelijkt met nazi-Duitsland, en meer,” zei de brief. “Een persoon die het bloed van onze kinderen als goedkoop ziet, kan hen niet beschermen en bevelen.”

De klus ging opnieuw naar iemand anders. Maar Golan blijft bij de toespraak van 2016 – en de boodschap die hij hoopte te verzenden naar Netanyahu.

“Ik heb niet gezegd dat we nazi’s zijn, dat we hetzelfde zijn, of zoiets, maar het is een toespraak die leidde tot het zoeken naar nationale zielen in de context van de lessen van de Holocaust,” zei hij. “Ik kwam om iets eenvoudigs te zeggen: stop. Als door het publiek gekozen ministers, stop met zo te handelen. Het is ondraaglijk.”

Advertentie (4)