Rusland onthuld uit onvrede operationele details van Israëlische aanvallen in Syrië

Een van de Israelische aanvallen op Damascus. Screenshot YouTube

Niet tevreden met het alleen maar veroordelen van de Israelische aanvallen op Syrië, besloot het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken deze week Israël ‘in verlegenheid te brengen’ door informatie te onthullen over vier vermeende IDF-aanvallen in de afgelopen 10 dagen.

Zo zeggen de Russen dat Israel het Jordaanse luchtruim heeft gebruikt om een ​​van die aanvallen uit te voeren.

De eerste luchtaanval die door de Russen werd genoemd, werd uitgevoerd op 12 november op het huis van de plaatsvervangend leider van de islamitische Jihad, Akram al-Ajouri, in de wijk Mezzeh in Damascus. Al-Ajouri zelf bleef ongedeerd terwijl zijn zoon en een andere persoon naar verluidt werden gedood en nog eens 10 andere mensen gewond raakten.

Het Syrische persbureau zei op de dag van de aanval: “Om 04.14 uur arriveerden Israëlische straaljagers boven Galilea en vuurden drie raketten af richting Damascus. Het luchtverdedigingssysteem schoot op deze raketten en slaagde erin één raket te vernietigen voordat die zijn doel raakte. Twee andere raketten troffen het huis van al-Ajouri.”

De Russen zeggen dat de aanval “Syrische burgers doodde en verwondde en aanzienlijke schade aan eigendommen en gebouwen veroorzaakte.”

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken rapporteerde ook over doelen die Israël op 18 november in de regio Al-Bukamal nabij de grens tussen Syrië en Irak aanviel. Volgens het ministerie vlogen “Israëlische straaljagers naar verluidt door het Iraakse- en Jordaanse luchtruim”.

De volgende dag, volgens Rusland, troffen Israëlische raketten doelen op 18 km ten zuiden van de Syrische hoofdstad en werden explosies gehoord in de buurt van de luchthaven van Damascus. De Russen beweerden dat deze aanval werd uitgevoerd vanwege het Syrische vuur op de Golanhoogten, maar deze informatie is blijkbaar onjuist.

Volgens Rusland schoot de Israëlische luchtmacht op 20 november zo’n 40 kruisraketten op doelen in de buitenwijken van Damascus. Israël zei dat deze actie werd ondernomen in reactie op de vier raketten die werden afgevuurd richting de Golanhoogten en die werden onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem.

Naast andere doelen, viel de Israel Air Force (IAF) posities aan van de elite Quds Force van Iran, evenals Syrische luchtafweerbatterijen die grond-luchtraketten hadden gelanceerd, in een poging om de IAF-straaljagers neer te halen.

“Ten minste 10 Syrische soldaten en burgers werden gedood of gewond”, zei Rusland, eraan toevoegend dat “deze gebeurtenissen grote bezorgdheid en verontwaardiging in Moskou hebben veroorzaakt.”

“Wij geloven dat het absoluut noodzakelijk is om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië en andere landen in de regio te respecteren”, aldus het Kremlin, die zelf meerdere brute dictators het hand boven het hoofd houdt en actief bombarden heeft uitgevoerd voor het Syrische regime.

“Tot nu toe hebben de acties van Israël de spanningen en het potentieel voor conflicten rond Syrië verhoogd. Deze aanvallen werken negatief voor onze inspanningen om de situatie te beheersen, voor stabiliteit te zorgen en een politieke oplossing in Syrië te bewerkstelligen.”