Nu ontdekt: Raket uit Gaza veroorzaakte een enorme krater

De krater. Foto IDF

Inwoners langs de grens met Gaza waren geschokt toen ze ontdekten dat één van de vele raketten die verleden week door de islamitische Jihad op Israel werden afgeschoten een enorme krater had veroorzaakt, vele malen groter dan men ooit daarvoor had gezien. IDF zegt zich hiervan bewust te zijn en voorbereid te zijn op deze krachtige raketten.

Tijdens de gevechten van vorige week tussen Israël en de islamitische Jihad landde een uitzonderlijk krachtige raket afgevuurd vanuit Gaza in de Eshkol-regio tussen Ashkelon en Be’er Sheva, waardoor een grote krater achterbleef en de bezorgdheid van de lokale bevolking over de ware militaire kracht van de islamitische Jihad groter werd.

Het was al bekend dat de door Iran gesteunde terreurgroep slechts twee soorten raketten bezit die zoveel vernietiging kunnen veroorzaken.

De eerste is de Badr-3, een raket die een kernkop van 250 kg kan afleveren over een afstand van maximaal 40 km. De Badr-3 werd voor het eerst waargenomen tijdens de escalatie van mei 2018 en is volgens de militaire tak van de islamitische Jihad een zelfgemaakt model.

Badr3 raket

De tweede raket, subtiel genaamd “Ashkelon’s Hell”, is een korteafstandsraket die volgens de islamitische Jihad een onevenredig grote kernkop draagt. Deze raket werd voor het eerst gebruikt in november 2018, toen het werd afgevuurd op de zuidelijke stad Ashkelon en opnieuw vorige week.

Volgens militaire correspondent, Ron Ben-Yishai, is “Ashkelon’s Hell” eigenlijk de door Gaza gemaakte versie van een raket met de naam “Burkan” die werd ontwikkeld tijdens de Syrische burgeroorlog en in feite in handen is van zowel de islamitische Jihad als Hamas.

Ashkelon Hell raket

De Burkan is bedoeld om aan te richten in Israëlische gemeenschappen dicht bij de Gaza-grens, maar vanwege de onnauwkeurigheid van het model heeft de raket zijn doelen meestal niet bereikt, omdat ze meestal in open gebieden in de buurt van de Gazastrook vallen.

Op dinsdag ontmoette de commandant van de zuidelijke brigade van de Gaza-divisie, kolonel Liron Batito, de hoofden van verschillende grensgemeenschappen in Gaza om deze nieuwe dreiging door de islamitische Jihad te bespreken.

De raket die de krater in Eshkol heeft gemaakt, is een bedreiging waarvan we ons terdege bewust zijn en waar we op voorbereid zijn”, zei hij.

“In het afgelopen jaar heeft de islamitische Jihad hard gewerkt aan het maken van deze krachtige raket met gegevens die ze het de afgelopen jaren heeft verzameld”, aldus Batito. En toch, volgens de IDF-commandant, is paraatheid van Israël aan het Gaza-front uiterst effectief en sterk.

“De IDF-squadrons en speciale eenheden die in het gebied zijn ingezet, creëren een zeer sterke beschermende mogelijkheid”, zei hij.

Batito voegde eraan toe dat hoewel hij overal in Israël heeft gediend, hij een speciale band voelt met de mensen die in de buurt van de Gazastrook wonen. “Ik blijf de veerkracht en kracht van degenen die in de gemeenschappen rondom Gaza wonen bewonderen,” zei hij.

Islamitische Jihad-functionaris in Gaza, Muhamad al-Hindi, waarschuwde vorige week Israël tegen het uitvoeren van verdere gerichte eliminaties tegen zijn troepen, en liet doorschemeren dat het de middelen had om Israël zware schade toe te brengen.

“Israël moet weten dat elke verdere moordaanslag een zware prijs met zich mee zou brengen,” zei hij. “De intimidatie van Israël is verdwenen.”

Al-Hindi voegde eraan toe dat de vergelding van de islamitische Jihad voor de dood van Baha Abu al-Ata, die de gevechten in gang had gezet, zijn gestelde doelen had bereikt.