Netanyahu’s politieke vrienden staan achter hem; oppositie roept om aftreden

Premier Netanyahu. Screenshot

De Blue & White partij riep op donderdag, kort nadat procureur-generaal Avichai Mandelblit zijn besluit had aangekondigd om de premier voor corruptie in drie onderzoeken te beschuldigen, Benjamin Netanyahu op om af te treden.

De politieke partners van Netanyahu boden echter ondersteuning en drongen erop aan dat hij onschuldig zou worden bevonden aan de beschuldigingen van fraude, omkoping en schending van vertrouwen.

Blue and White publiceerde een video van de premier die zijn voorganger Ehud Olmert opriep af te treden toen hij voor zijn eigen strafrechtelijke vervolging stond.
In de video zie en hoor je Netanyahu zeggen over Olmert: “Een premier die juridisch wordt onderzocht heeft geen moreel en openbaar mandaat om dergelijke noodlottige gebeurtenissen voor de staat Israël te beslissen en hoort af te treden.”

De Knesset-factieleider van de partij, MK Avi Nissenkorn, zei dat hij andere Knesset-facties aan het benaderen is om Blue and White-voorzitter Benny Gantz te steunen om de volgende coalitieregering te vormen, in de hoop de 61 MK’s te verzamelen die hij nodig heeft voor een meerderheid.

Gantz zelf zei donderdagavond dat het een “zeer trieste dag voor de staat Israël” was. Hij voegde eraan toe: “Ik heb volledig vertrouwen in de wetshandhavingsfunctionarissen onder leiding van procureur-generaal Avichai Mandelblit. Ik weet zeker dat ze hun werk trouw, eerlijk en professioneel doen.

In een duidelijke reactie op de bewering van Netanyahu dat hij het slachtoffer is van een poging tot staatsgreep, voegde Gantz eraan toe: “Er is geen staatsgreep in Israël, alleen versterking van de rechtsstaat.”

Nr. 2 van de Blue & White partij, MK Yair Lapid, riep ook Netanyahu op om af te treden en zei dat “de aankondiging van de procureur-generaal slechts één implicatie heeft: Benjamin Netanyahu kan niet blijven dienen als premier van Israël.”

Hij voegde eraan toe: “We kunnen geen situatie hebben waarin de premier Syrië ‘s nachts bombardeert en’ s morgens Nir Hefetz (getuige in zaak 4000) confronteerd. Het is niet mogelijk dat iemand die verantwoordelijk is voor het onderwijssysteem van onze kinderen wordt beschuldigd ernstige strafbare feiten. ”

De oproep voor Netanyahu om af te treden werd herhaald door Labour-Gesher-leider MK Amir Peretz.

“Netanyahu’s aanklachten zijn de reden waarom er geen nieuwe regering is gevormd”, aldus Peretz.

“In een democratie kunnen we een premier met een aanklacht boven zijn hoofd niet verdragen. Als we kunnen voorkomen dat Netanyhau zich vastklampt aan de troon van macht, kunnen we een derde verkiezing in 12 maanden voorkomen.

Nitzan Horowitz, leider van de Democratische Unie, herhaalde de gevoelens en drong er ook bij de premier op aan af te treden.

“Het Netanyahu-tijdperk is voorbij,” zei hij. “In zijn politieke dood zal de vertrekkende premier elk goed deel van de staat verbranden. Iedereen die blindelings loyaal aan hem blijft, zal worden herinnerd dat hij zijn hand heeft gegeven aan de ernstigste corruptiezaak in Israëlische democratie en zal het land rechtstreeks schaden.”

De leider van de door Arabische gezamenlijke lijst, Ayman Odeh, verwelkomde de aanklacht. “De dag dat Netanyahu betaalt voor zijn misdaden, zal de dag zijn waarop we beginnen met het repareren van de schade die hij aan ons heeft aangericht,” zei Odeh.

“Het racisme en de haat die hij verspreidde, zullen niet met hem weggaan, en het is aan ons – Arabieren en Joden – om samen een vreedzame samenleving en democratie op basis van gelijkheid op te bouwen die alle burgers van het land zal dienen.”

Leden van het blok van rechtse en religieuze partijen van de premier kwamen snel ter verdediging.

De ultra-orthodoxe Shas-partij zei: “We ondersteunen en versterken de hand van Netanyahu, een man met een enorme prestatie in de verdediging en de opbouw van de staat Israël.

“Mijnheer de premier, wij geloven en vertrouwen erop dat uw onschuld zal worden bewezen en dat gerechtigheid zal worden gezien, sterk zal zijn. Het is een moeilijke dag voor de staat Israël. We bidden dat de staat Israël uit deze zware crisis zal komen en wordt verenigd. “

MK Miki Zohar van de eigen Likud-partij van de premier zei dat de aanklacht “een respectloos geschenk was dat het land aan Netanyahu had gepresenteerd.”

“Ik denk dat het geschenk dat de staat Israël heeft gegeven aan zijn premier, die er vele jaren van zijn leven aan heeft gewijd en er zo veel voor heeft gedaan, respectloos, onwaardig, fout, oneerlijk en onredelijk is”, zei Zohar.

“Ik ben vervuld van pijn, maar ben niet verrast. Ik dacht geen moment dat Mandelblit de druk zou kunnen weerstaan. “

Fellow Likud MK, minister van Toerisme Yariv Levin, zei dat de beschuldigingen “een test voor ons allemaal” zijn en riep de leden van de regerende Likud partij op om zich te verenigen.

“Dit zijn zaken die vanaf het begin niet hadden mogen worden geopend, omdat ze geen specifieke vorm van criminaliteit bevatten en hoogstens incidenten van onethisch gedrag zijn,” zei Levin. “We zullen zegevieren”, voegde hij eraan toe.

Minister van Cultuur Miri Regev, ook van Likud, zei dat ze ervan overtuigd is dat de premier onschuldig is en dat politieonderzoekers en officieren van justitie niet van kritiek mogen worden vrijgesteld.

“De premier heeft de juiste keuze gemaakt door te besluiten zijn rol als premier voort te zetten, zoals toegestaan ​​door de wet, om te vechten voor gerechtigheid en democratisch bestuur in Israël.”

Yisrael Beytenu-voorzitter Avigdor Liberman was echter neutraler in zijn antwoord en noemde de aanklacht ‘een moeilijke dag’ voor het land. “We moeten de wielen van rechtvaardigheid de tijd geven om hun werk te doen en de premier ook de kans geven om zijn onschuld voor de rechtbank te bewijzen,” zei hij.