Sinds 05.30 uur wapenstilstand, zegt Islamic Jihad; nog steeds raketten op zuid Israel

<em>Screenshot YouTube</em>

Alhoewel de Islamic Jihad zegt dat er door Egyptische bemiddeling sinds 05.30 vanmorgen een wapenstilstand is ingegaan gaat nog steeds het luchtalarm in zuid Israel af. Israel heeft nog niet gereageerd op deze aankondiging. Volgens Hamas zijn er zes doden gevallen in een familie.

Na drie uur van gespannen kalmte na een Israelische luchtaanval waarbij in een familie zes doden zouden zijn gevallen, trad er om 05.30 uur een wapenstilstand tussen Islamic Jihad en Israel in werking.

De “staakt-het-vuren-overeenkomst komt als resultaat van de inspanningen van Egypte” en is goedgekeurd door “Palestijnse facties waaronder de Islamitische Jihad”, zei een Egyptische topambtenaar.

Islamitische Jihad-woordvoerder Musab al-Berim zei dat het staakt-het-vuren was gebaseerd op een lijst met eisen die zijn groep eind woensdag had gepresenteerd, waaronder het stoppen van het gericht uitschakelen van leiders van de groep.

Israelische media citeerden een hoge Egyptische functionaris die zei dat de islamitische Jihad ermee had ingestemd te stoppen met het afvuren van raketten en ervoor zal zorgen dat de protesten langs de grens met Gaza vreedzaam zullen zijn.

Israël zou er mee hebben ingestemd om een einde te maken aan luchtaanvallen en gerichte moorden en verbond zich om te stoppen met het schieten op demonstranten langs het hek, aldus het rapport.

Zoals in het verleden regelmatig gebeurde heeft Israël het staakt-het-vuren niet bevestigd, om de indruk te geven dat het niet onderhandelt met terreurgroepen.

Echter, nadat de wapenstilstand van kracht werd klonken er nog steeds luchtalarm sirenes in zuid Israel.

De wapenstilstand kwam nadat volgens Palestijnse bronnen zes familieleden werden gedood en twaalf anderen gewond raakten in een schijnbaar door Israel uitgevoerde luchtaanval op een huis in de stad Deir al-Balah, in de centrale Gazastrook.

Video-opnamen van iemand die in de buurt woonde en op sociale media werd verspreid, toonden buren en hulpverleners verwoed door het puin graven op zoek naar lichamen na de staking van donderdagochtend.

De IDF heeft nog niet gereageerd op het incident en zei het te onderzoeken.

Sinds gisteravond bleven er tot 2.30 uur raketten op Israël neerkomen, met barrages afgevuurd op Zuid-Israëlische steden en gemeenschappen langs de grens met Gaza. De Iron Dome onderschepte verschillende raketten en er waren geen meldingen van Israëlische slachtoffers.

Advertentie (4)