Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Baha Abu al-Ata Screenshot

Tel de raketten: de pers staat ook op woensdag in bijna volledige in oorlog modus, op de tweede dag van intensieve gevechten met Gaza nadat Israël de islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata in de vroege uren van dinsdagochtend heeft vermoord.

 • Veel van het nieuws is eenvoudigweg gericht op het beschrijven van de gevechtsronde en het aantal raketten, op moment van schrijven : ongeveer 250 raketten zijn op Israël afgevuurd; tientallen luchtaanvallen op Gaza; 23 mensen gedood in Gaza, velen van hen Islamic Jihad strijders; 48 mensen uit Gaza worden behandeld in Israël voor verwondingen, en eindeloze opmerkingen van politici en pratende hoofden over wie de schuld heeft en wat de komende dagen kunnen brengen.
 • Het raketvuur blijft echter de belangrijkste focus.
 • “Barrages stoppen niet”, leest een kop in Walla-nieuws en rapporteert over de bijna regelmatige volleys van raketten gericht op Israëlische gemeenschappen
 • KAN Radio beweert dat de raketten “geen seconde stoppen”, en publiceert een voortdurend bijgewerkte kaart met alle raketvuur. ( nou valt dat ook wel mee, meer ieder 5-10 minuten.
 • “Zwaar vuur op de plaatsen langs grens Gaza en Ashkelon,” is de kop van Haaretz online, naast een dramatisch beeld van mensen die dekking zoeken.
 • ‘Raketten op Israel’, staat op een niet erg informatieve website op de Mako-website van Channel 12-nieuws, naast een misleidend beeld van explosies in Gaza.
 • Maar wat Channel 12 en een aantal andere sites dan weer wel hebben, zijn speciale pop-ups die lezers waarschuwen, ongeacht waar ze zijn, wanneer er een raketalarm is.

Denkt er niemand aan de kinderen en de matrassen? Terwijl de enige sterfgevallen en bijna alle ernstige verwondingen hebben plaatsgevonden in Gaza, eisen de Israëlische nieuwszenders de menselijke tol van de aanslagen in Israel op.*

 • Yaniv, een werknemer van een Sderot-matrasfabriek die door een raket is geraakt en bij de daaropvolgende brand is vernietigd, vertelt Kan dat het zien van de schade “hartverscheurend” is. “Het is een verschrikkelijk gezicht. Ik heb hier 18 jaar gewerkt en we hebben alle voorgaande rondes overleefd. Mijn hart is bij Sderot. Ik vraag mij af hoe we nu verder moeten beginnen, hoe kunnen we hiervan herstellen? ‘
 • Een familie in Netivot die ongedeert ontsnapte toen hun huis werd geraakt door een raket, verbindt het met de herinnering aan hun dochter, die vijf maanden eerder aan kanker stierf en die de schuilkelder als haar slaapkamer gebruikte.
 • “Elke keer als ik me haar wil herinneren, ga ik naar haar kamer, de schuilplaats,” zegt haar moeder tegen Yedioth Ahronoth.
 • “Het leven hier is geweldig als er geen bedreigingen zijn”, zegt Swissa. Haar dochter zegt dat zij en haar familie Israël beschermen door in de frontlinie te leven.
 • Channel 12 vindt het geweldig om alleen opnamen te maken met mensen die snel een schuilplaats opzoeken.
 • Het kanaal noemt het een “live tonen van de harde realiteit voor inwoners van de zuidelijke regio.”
 • Op Kan TV zegt de 10-jarige Tzuri dat hij en zijn vrienden al aan dit alles zijn gewend, omdat ze al Operatie Protective Edge en andere rondes van geweld hebben meegemaakt.

Zijn we al klaar? Tzuri vraagt ​​ook een generaal in het panel van het tv-station wanneer de gevechten zullen eindigen, waarna de officier toegeeft dat niemand het weet.

 • Dat wil niet zeggen dat niemand beweert dat ze het weten. Minister Aryeh Deri zegt tegen Army Radio dat de escalatie slechts een paar dagen zal duren, als dat al het geval is.
 • Islamitische Jihad wil laten zien dat ze er nog steeds zijn ondanks een grote aanval van ons,” vertelt hij het station.
 • Juda Ari Gross en Stuart Winer van Times of Israel melden dat het leger gelooft dat de islamitische Jihad-terreurgroep raketten naar Israëlische steden en dorpen zal blijven afvuren – maar een kleiner aantal om zijn arsenalen te behouden en mogelijk nog enkele dagen zal blijven vechten.
 • En hoewel Israëlische functionarissen beweren dat ze willen dat de gevechten eindigen, zijn er tekenen dat ze zich voorbereiden op een langer gevecht. KAN radio meldt dat “artillerie-eenheden naar de grens zijn overgebracht, als onderdeel van de voorbereidingen voor de mogelijkheid dat operaties tegen de islamitische Jihad zich uitbreiden.”
 • Haaretz merkt op dat commando-eenheden ook zijn ingezet in gemeenschappen in de buurt van de Strip uit angst dat de terreurgroep een infiltratie zou kunnen proberen.
 • Aan de andere kant vertelt een woordvoerder van de islamitische Jihad aan Hamas gelinkte Shehab station dat “er geen sprake is van bemiddeling. Het is niet gepast om daarover te praten met alle respect voor Arabische inspanningen om de rust te herstellen. Wanneer we de reactie hebben voltooid, is het mogelijk om over kalmte te praten. ”

Hij was een boef, geen grootheid, meer een onruststoker: verschillende nieuwsorganisaties proberen te kijken hoe erg de moord op Abu al-Ata voor de organisatie uitpakt.

 • Shimrit Meir van Yedioth schrijft dat de manier waarop Israëli’s over hem spraken, zou denken dat ze de Gazaan Abu Bakr al-Baghdadi hebben vermoord. “Maar niet helemaal. Hij was een ervaren Gaza strijder die vóór ons en onder Hamas en islamitische Jihad-strijdkrachten vooral bekend stond als onruststoker. ‘
 • “Ondanks de spectaculaire moord, bestaat het echte gevaar voor Israël vanuit Gaza nog steeds en wordt het ondersteund door steun voor de Islamitische Jihad uit Iran,” schrijft Channel 13’s Zvika Yehezkeli.
 • Zvi Bar-el van Haaretz merkt op dat de moord de islamitische Jihad een kans geeft om meer in de pas te lopen met zijn meesters en alle buitenbeentjes aan de top af te zetten.
 • “Het doden van Abu al-Ata brengt het leiderschap of het militaire potentieel van de islamitische Jihad niet wezenlijk schade toe. Het heeft voldoende ervaren commandanten die kunnen, en de organisatie zal naar verwachting binnenkort vervangingen aankondigen. De vraag is of de politieke leiders van de islamitische Jihad de dood van Abu al-Ata zullen gebruiken voor een reorganisatie die zal voorkomen dat de groep afdwaalt van verplichtingen zoals die het Egypte gaf met betrekking tot raketvuur op Israël ” , schrijft hij.

Hamas op de bank houden: wat betreft de vooruitzichten voor het escalerende geweld tot het punt van totale oorlog, zien Israëli’s dat die bal bij Hamas ligt.

 • Yedioth’s Nahum Barnea noemt de aanval ‘de meest chirurgische mogelijk’ omdat ze zo nauwkeurig was uitgevoerd dat er niet veel omstanders heeft gedood en ook voorkomt dat Hamas zich verplicht voelt om betrokken te raken.
 • “Gisteren schoot Hamas niet. Het liet de Islamitische Jihad meer dan 200 raketten schieten, maar hield zichzelf afzijdig Oorlog woedt in de lucht boven Israël en Gaza en Hamas houdt zich stil. Dat zou ons iets over hun denken moeten vertellen, ‘schrijft hij.
 • Avi Issacharoff van Times of Israel merkt op dat Hamas, die relatief goede tijden beleefde in Gaza en geen oorlog wil, nu voor een dilemma staat.
 • “Als Hamas in dit stadium de islamitische Jihad probeert te stoppen, voordat de regio nog heter wordt, zal het worden beschuldigd van samenwerking met Israël” , schrijft hij. “Maar als het de Islamitische Jihad in staat stelt om op hol te slaan met massief raketvuur, zal dat waarschijnlijk leiden tot een harde Israëlische reactie, die op zijn beurt Hamas er in zal betrekken. En heel snel zullen Hamas en Israël een grote ronde van conflicten aangaan, zoals laatst gezien in de zomer van 2014. “
 • KAN citeert Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum echter dat alle verzetskrachten samenwerken. “De pogingen om een ​​wig te slaan tussen de groepen zullen niet werken.”

Minderheid eruit, eenheid zit er niet helemaal in: Analisten kijken ook naar hoe de gevechten de politieke arena en coalitiegesprekken beïnvloeden, en of dit zal leiden tot een eenheidsregering.

 • Waar iedereen het over eens lijkt te zijn, is dat de gevechten het idee van een minderheidsregering onder leiding van Blue and White-leider Benny Gantz en ondersteund door de door Arabieren geleide gezamenlijke lijst vrijwel van tafel hebben geveegd.
 • “De politieke onderhandelingen kunnen niet worden beïnvloed door wat er op een normale dag in het land gaande is, laat staan ​​wanneer we bijna in oorlog zijn”, vertelt een Blue and White MK aan Raoul Wootliff van ToI . “We zeggen niet dat dit werd gedaan met de bedoeling ons in een hoek te plaatsen, maar er is geen twijfel dat het onze opties beïnvloedt.”
 • Anshel Pfeffer van Haaretz verwerpt het idee dat de timing van de moord op Abu al-Ata politiek gemotiveerd was om Gantz tot een eenheidsregering te dwingen, maar merkt op dat het mogelijk is dat Netanyahu het nog steeds gebruikt .
 • “Sinds vorige week wist Netanyahu dat het vermoorden van Abu al-Ata op handen was, en het is moeilijk om dit niet te verbinden met de manier waarop hij en zijn gevolmachtigden de boel ophitsten tegen Israëlisch-Arabische politici en de mogelijkheid van hun ondersteuning voor een Gantz-regering ‘ , schrijft hij en merkt op dat Netanyahu twee uur voor de aanval twee zeldzame tweets’ s avonds laat over dat thema stuurde.
 • Sefi Ovadia van Channel 13 schrijft dat er achterkamertjes-gesprekken zijn geweest tussen Netanyahu en Gantz, met kansen voor een eenheidsregering die iets beter is dan voorheen.
 • “Uiteindelijk zal Gantz degene zijn die een beslissing moet nemen, aangezien Netanyahu de rotatie of zijn blok niet zal opgeven – zelfs als het een eenheidsregering betekent. Het lijkt erop dat hij pas op het laatste moment een beslissing neemt, als het moet. ‘
 • In Zman Yisrael, de zustersite van Times of Israel, is Shalom Yerushalmi niet zeker of er een eenheidsregering in het verschiet ligt, zelfs als een minderheidsregering van tafel is. Een hogere bron van blauw en wit vertelt hem dat de partij zal splitsen of dat Israël opnieuw naar verkiezingen zal gaan, maar Yerushalmi staat erop dat er nog steeds een kans is dat Avigdor Liberman “naar het rechtskamp zal terugkeren en verkiezingen zal vermijden na het pakket concessies die hij kreeg van de ultra-orthodoxe partijen. Vertrouw erop dat ze het verhaal zullen bouwen dat ze nodig hebben voor de dag dat ze het nodig hebben. ‘

Neta treedt gratis op en meer sex: Channel 12 nieuws meldt dat Eurovisie-koningin Netta Barzilai een verrassende verschijning maakte op een bruiloft in Beersheba, waar Efrat en Eliran, een paar dat op tv huilend vertelden dat ze hun bruiloftsfeest moesten verhuizen naar Beersheva omdat het in Ashdod door rakettenvuur niet kon doorgaan.

 • Neta Barzilai, die een gratis concert gaf op de bruiloft, zegt dat ze voor het eerst haar eigen make-up en kostuum moest doen omdat niemand met haar mee naar het zuiden zou komen. “Ik zag je op tv huilen en ik kon het gewoon niet, dus belde ik mijn manager en zei ik hem dat ik ga”, zegt Barzilai tegen de bruid.
 • Walla beweert ondertussen dat mensen meer seks lijken te hebben tijdens stressvolle tijden van geweld.
 • “Wanneer mensen samenkomen, produceren ze oxytocine, een hormoon van liefde en kalmte. Dus mensen komen meer samen, wat leidt tot seksuele relaties. Een orgasme is ook erg kalmerend. Als je wilt kalmeren, moet je zoveel mogelijk orgasmen krijgen, waardoor vier keer zoveel oxytocine vrijkomt als normaal, ”vertelt seksuoloog Shelly Proffer Rosen op de site.

Bange stad: waarschijnlijk liepen er ook mensen in Tel Aviv, die voor het eerst in meer dan vijf jaar raketten zagen neerkomen.

 • Melanie Lidman van ToI rapporteert over de relaxte stad die plotseling in de oorlog wordt gedreven en schrijft dat de raketsalvo ‘een ongewone en griezelige stilte over de straten van de stad wierp’.
 • “Coffeeshops die normaal uit hun voegen barsten van klanten begonnen zich pas tegen het midden van de dag langzaam te vullen , hoewel de straten en parken vrij leeg bleven. Met scholen en veel kantoren gesloten, worstelden ouders om onstuimige kinderen te entertainen terwijl ze met werkberichten en vergaderingen op afstand ‘jongleren’, schrijft ze.
 • Judy Maltz van Haaretz schrijft dat het ‘voelde als Shabbat’, met winkels dicht – zelfs in het winkelcentrum Dizengoff Centre, voor het eerst sinds lange tijd.
 • “Een wandeling door de straten van het centrum van Tel Aviv vroeg dinsdagochtend onthulde dat dit duidelijk geen normale werkdag was,” schrijft ze. “Het verkeer was niet zo drukals gewoonlijk; het aantal reizigers dat door de tourniquets op het treinstation van Hashalom kwam – een belangrijk knooppunt van het openbaar vervoer – was ongewoon laag voor deze tijd van de dag; en er was geen sprake van de gebruikelijke drukte op straat. “

Advertentie (4)