Toespraak president Rivlin tijdens de herdenking van Israël’s eerste president Chaim Weizmann

President Rivlin bij het graf van Chaim Weizmann. Foto Amos Ben Gershom (GPO)

President Rivlin heeft een toespraak gehouden tijdens de herdenking van de sterfdag van Israel’s eerste president, Chaim Weizmann.

Aan het begin van zijn opmerkingen citeerde de president uit een brief die Weizmann in 1930 vanuit Londen stuurde naar James Marshall, de zoon van Louis Marshall, één van de hoogste leiders van de Amerikaanse Joodse gemeenschap: “er kan geen echt gezonde constitutionele regering zijn, tenzij er een gemeenschap van gevoelens is tussen de mensen die erin samenwerken.”

“Weizmann’s woorden resoneren met ons allemaal, zowel afstandelijk als dichtbij,” zei de president. “De staat Israël is een vaststaand feit. De democratie is sterk, maar het vertrouwen van het publiek in haar instellingen is verzwakt.”

Onze gekozen ambtenaren moeten de infrastructuur creëren voor, in de woorden van Weizmann, een ‘gemeenschap van gevoel’ voor de gezondheid van onze constitutionele regering.

“Meningsverschillen zijn een belangrijke basis voor elke functionerende samenleving, maar daar kan alleen geen stabiel thuis op worden gebouwd. Het vermogen van de staat Israël om externe bedreigingen het hoofd te bieden, is en zal altijd afhankelijk zijn geweest, niet alleen van onze militaire kracht, maar ook van onze nationale en civiele veerkracht. Daarom moeten we blijven aandringen op een weefsel van gedeeld bestaan. Zonder dat, kunnen we dit niet doen,” aldus besloot president Rivlin zijn korte toespraak.

Advertentie (4)