Derde verkiezingen in Israel lijkt onomkeerbaar

Lieberman tijdens zijn persconferentie. Screenshot

Yisrael Beiteinu-partijleider Avigdor Lieberman zegt dat hij geen krachten zal bundelen met alleen Blauw-Wit of Likoed, wat aangeeft dat Israël mogelijk op weg is naar een derde verkiezing in een jaar, iets wat in Israel nooit eerder is voorgekomen.

Tijdens een factievergadering zei Lieberman dat Benny Gantz en de partijen van Benjamin Netanyahu weigerden een compromis te sluiten in de coalitieonderhandelingen. “Wat mij betreft zijn ze allebei schuldig”, zei hij tegen verslaggevers. “Het enige dat tussen ons en een eenheidsregering staat, zijn persoonlijke agenda’s,” voegde Liberman toe.

Lieberman beschuldigt Netanyahu en Gantz ervan dat ze geen leiderschap hebben getoond tijdens de onderhandelingen.

“De een (Gantz) weigerde het compromis van president Rivlin te accepteren, de ander (Netanyahu) weigerde zijn rechtse, messiaanse blok op te geven,” zei Lieberman tijdens een persconferentie in de Knesset, het Israëlische parlement.

“Ik liet geen enkele poging onverlet om een ​​eenheidsregering te bereiken, zoals we hebben beloofd”, zegt hij. “Als we worden meegesleurd in een derde ronde van verkiezingen, komt dat door gebrek aan leiderschap.”

Lieberman beschuldigt Netanyahu van “het tot slaaf maken van de hele Likoed-beweging aan de ultraorthodoxe joodse partijen”.

Tijdens een partijfractie in de Knesset smijt Lieberman wat hij noemt een “anti-zionistische coalitie” tussen Arabische en ultraorthodoxe partijen de prullenbak in.

“We moeten het zo noemen – de gezamenlijke Arabische lijst is echt een “vijfde colonne”, aldus Lieberman. “Helaas worden de Haredi-partijen ook steeds meer anti-zionistisch.”

Lieberman zegt dat er “geen kans” is dat zijn Yisrael Beitenu-partij zal toetreden tot een minderheidsregering of een meerderheidsregering waar de ultraorthodoxe partijen deel van uitmaken.

“We zullen geen lid worden van een regering met een kleine meerderheid of een regering van minderheden”, zegt hij. “Wat voor soort regering het ook is, het zal niet overleven.”

Maar hij zei dat hij nog steeds hoopte dat een derde verkiezing binnen een jaar kon worden vermeden. Hij zei dat hij veel verleidelijke aanbiedingen van Likud en Blue & White had afgewezen, waaronder zelfs een rotatie in het kabinet van de premier.

Zowel Netanyahu als Gantz hebben sinds het einde van hun noodlottige bijeenkomst afgelopen nacht, verklaringen afgelegd in een poging Lieberman te paaien. Netanyahu merkte de spanning op aan de grens met Syrië en zei dat Lieberman geen coalitie zou moeten laten ontstaan die afhankelijk zou zijn van Arabische parlementsleden in de Knesset. Gantz concentreerde zich op kwesties van religie en staat en zei dat Lieberman een door hem geleide coalitie zou moeten steunen.

Het mandaat van Gantz om een regering te vormen loopt vanavond om 20.00 uur af, het is daarna aan president Rivlin om te beslissen of er een derde verkiezingsronde komt, of dat hij een Knessetlid uitkiest om te proberen een regering te vormen.

Advertentie (4)