Vandaag is het 24 jaar geleden dat Yitzhak Rabin werd vermoord

Yitzhak Rabin . 1922 -1995

Vandaag, 24 jaar geleden werd premier Yitzhak Rabin vermoord na het bijwonen van een vredesdemonstratie in Tel Aviv. De dader, Yigal Amir, zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Wie was Yitzhak Rabin?

Yitzhak Rabin – IDF-stafchef, diplomaat en de vijfde premier van de staat Israël – werd in 1922 geboren in Jeruzalem, als zoon van een vurig zionistische arbeiders familie.

Rabin voltooide zijn opleiding aan de Kadoorie Agricultural High School met onderscheiding en sloot zich vervolgens aan bij de Palmach – de elite strijdkracht van de ondergrondse defensieorganisatie Haganah.

Hij onderscheidde zich al vroeg als militair leider tijdens zijn zeven jaar dienst in de Palmach. Na de ontbinding van deze strijdmacht, bij de oprichting van de staat Israël, begon Rabin aan een militaire carrière in de IDF die twee decennia omspande.

Rabin was al op 32-jarige leeftijd majoor-generaal- en vestigde de IDF-trainingsleer en de leiderschapsstijl die bekend werd door het commando ‘volg mij’. 

In 1962, 40 jaar jong, werd hij benoemd tot chef van de generale staf en bevorderd tot de rang van luitenant-generaal. Hij ontwikkelde de IDF-vechtleer – gebaseerd op beweging en verrassing – die werd gebruikt tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 , toen het bereiken van luchtoverheersing en massale wapenuitvoering leidde tot de beroemde militaire overwinning. In januari 1968, na 26 jaar in uniform, trok Rabin zich terug uit de IDF.

Hij werd in 1968 benoemd tot ambassadeur in de Verenigde Staten. Tijdens zijn vijf jaar in Washington streefde hij ernaar de bilaterale banden te consolideren en speelde hij een belangrijke rol bij het bevorderen van “strategische samenwerking” met de Verenigde Staten, die leidde tot massale Amerikaanse militaire hulp aan Israël. 

Rabin keerde terug naar Israël in 1973, net vóór de Jom Kipoeroorlog . Hij werd een actief lid van de Labour-partij; werd gekozen tot lid van Knesset bij de algemene verkiezingen van december 1973; en werd in maart 1974 benoemd tot minister van Arbeid in de regering gevormd door Golda Meir . Deze regering nam kort daarna ontslag en op 2 juni 1974 stemde de Knesset voor het vertrouwen in de nieuwe regering gevormd door Yitzhak Rabin.

Yitzhak Rabin, de eerste in Israel geboren premier, vertoonde een leiderschapsstijl die openhartig, direct en soms onversierd was tot op het punt van botheid. Hij werd niet alleen worden geconfronteerd met de noodzaak om de IDF te rehabiliteren, sociale problemen op te lossen en de economie van het land te verbeteren, maar ook om het vertrouwen van het publiek in zowel het militaire als het civiele leiderschap te herstellen. 

Deze taak werd gecompliceerd door binnenlandse schandalen, toenemende industriële onrust en persoonlijke rivaliteit binnen de overheid. In 1975 sloot Rabin de interim vredesovereenkomst met Egypte, die leidde tot Israëlische terugtrekking uit het Suezkanaal in ruil voor vrije doorvaart van Israëlische scheepvaart door het Suezkanaal. Als gevolg van deze overeenkomst werd het eerste memorandum van overeenstemming ondertekend tussen de regering van Israël en de Verenigde Staten,

In juli 1976 beval de regering onder leiding van Yitzhak Rabin de “Entebbe-operatie” voor de redding van Air France-passagiers die door terroristen naar Oeganda waren gekaapt en daar werden gegijzeld. In deze gedurfde operatie, duizenden kilometers van huis, werden de gijzelaars bevrijd en naar Israël gevlogen. De commandant van de operatie, Lt.-Col. Yonatan Netanyahu, broer van premier Benjamin Netanyahu, werd gedood tijdens de gevechten op het vliegveld van Entebbe.

Een vertrouwensstem in de Knesset die hij verloor wierp de regering van Rabin ten val en leidde tot nieuwe verkiezingen. Hij werd genomineerd om Labour te leiden bij de verkiezingen, maar de openbaarmaking van de bankrekening van zijn vrouw in de VS – een inbreuk op de regelgeving voor vreemde valuta – bracht Rabin ertoe af te treden uit het partijleiderschap voorafgaand aan de verkiezingen van 1977, die oppositieleider Menachem Begin won .

Gedurende de volgende twee decennia was Rabin lid van Knesset. Gedurende zes jaar (1984-1990) was hij minister van Defensie in twee regeringen van nationale eenheid, die veiligheidsregelingen aan de Israëlisch-Libanese grens ontwierpen waardoor Israëlische troepen zich konden terugtrekken in een smalle veiligheidszone. Rabin begeleidde ook de eerste reactie van het land tegen de intifada. Van maart 1990 tot juni 1992 diende Rabin opnieuw als oppositielid van Knesset.

In februari 1992 hield de Arbeiderspartij haar eerste voorverkiezingen: Rabin werd gekozen tot voorzitter van de Arbeiderspartij en begon na de verkiezingsoverwinning in juni 1992 zijn tweede ambtstermijn als premier en minister van Defensie.

De tweede termijn van Rabin als premier werd gekenmerkt door twee historische gebeurtenissen: de Oslo-overeenkomsten met de Palestijnen en het vredesverdrag met Jordanië . 

In nauwe samenwerking met Shimon Peres , de minister van Buitenlandse Zaken en zijn jarenlange rivaal, bedacht hij onderhandelingen over de Principle-verklaring die met de PLO in september 1993 in het Witte Huis was ondertekend. Hiervoor wonnen Rabin, Peres en Arafat de Nobelprijs voor de Vrede van 1994 en opende onderhandelingen met de Palestijnen over autonomie in Gaza en sommige gebieden van Judea en Samaria en over de oprichting van een Palestijnse Autoriteit. Vervolgens werd in oktober 1994 een vredesverdrag ondertekend met het Koninkrijk Jordanië. Dit stimuleerde de ontwikkeling van banden met extra Arabische landen in Noord-Afrika en de Perzische Golf.

Op 4 november 1995 werd Yitzhak Rabin , 73, bij het verlaten van een massale betoging voor vrede onder de slogan “Ja tegen vrede, nee tegen geweld”, vermoord door een joodse extremist. Het hele land treurde en was in rouw, maar ook geschokt door water was gebeurt.

Yitzhak Rabin kreeg in een staatsbegrafenis op Mount Herzl in Jeruzalem, die werd bijgewoond door leiders van over de hele wereld.

Advertentie (4)