Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Esty Aharonovitch, de door haar man, een bekende arts, omgebrachte vrouw. Foto Screenshot Twitter

Het noorden is het nieuwe zuiden: amper 48 uur zijn verstreken sinds het zuiden werd overspoeld met een ronde van geweld, maar velen die buiten de door raketten geplaagde regio wonen lijken nu alweer klaar om verder te gaan en de aandacht weer op Iran en het noorden van Israel te richten.

 • Volgens Channel 12-nieuws eindigde een vergadering van het veiligheidskabinet met ministers die weggingen met het gevoel dat de huidige ronde van geweld was afgelopen.
 • Volgens het kanaal, probeerde minister van Onderwijs Rafi Peretz het idee te stimuleren om gerichte moorden op top-terreurbazen nieuw leven in te blazen, maar andere ministers noemen het idee, dat waarschijnlijk meer oog-om-oog tand-voor-tand geweld en misschien zelfs een nieuwe oorlog zou veroorzaken, “onzin” .
 • Volgens Israel Hayom willen kabinetsministers een oorlog in het zuiden vermijden vanwege de noordelijke spanningen met Iran en Hezbollah “die nog ernstiger en urgenter zijn”.
 • Volgens verschillende bronnen werd tijdens de bijeenkomst niet alleen het zuiden besproken, maar ook andere arena’s, waarschijnlijk vanwege de toenemende spanningen met door Iran gesteunde groepen, met name langs de noordgrens.
 • Haaretz noemt de bijeenkomst ‘uitzonderlijk’, gezien het feit dat er drie in de loop van een week zijn geweest en een demissionaire regering normaal gesproken het veiligheidskabinet helemaal niet bijeenroepen.

In elk geval oorlog voeren: niet iedereen is öp de vredestrein naar het zuiden”. Aan het einde van de bijeenkomst vertelde minister van Energie Yuval Steinitz aan Army Radio dat hoewel Israël had gehoopt een regeling met Hamas te bereiken voor de volgende gevechtsronde uitbreekt, “het erop lijkt dat we een grote militaire operatie moeten gaan uitvoeren en dan pas kunnen gaan werken aan een overeenkomst met Hamas.

 • Yedioth Ahronoth meldt dat leden van het kabinet een aantal operationele opties voorgelegd hebben gekregen en geen oppositie hebben geuit, hoewel het niet dieper ingaat op wat die operationele opties zijn.
 • Amir Buhbut van Walla News beschuldigt Hamas ervan “gebruik te maken van de “rust” om zich voor te bereiden op oorlog.”
 • Hij merkt op dat Israël vooruitgang boekt bij het neutraliseren van de tunnel- en raketbedreigingen, “maar voor nu hebben de terreurgroepen hun handen niet omhoog gestoken. Gezien de omvang van de reactie van de IDF kan men erachter komen dat Hamas, net als andere terreurgroepen, niet even rusten en raketten ontwikkelt met een groter bereik en zwaardere kernkoppen. De testraket die elke week richting zee wordt gelanceerd, is onmogelijk te verbergen, zodat de grenzen van hun technologische ontwikkelingen voor iedereen zichtbaar zijn. “

Dr. Death: Een bloedige aanval in de Eshkol-regio buiten Gaza haalt veel krantenkoppen, maar deze keer is het een aanval van vermoedelijk huiselijk geweld. Een vrouw, Esty Aharonovitch, wordt doodgeschoten gevonden en haar man, betrapt nadat zijn auto was omgeslagen tijdens achtervolging door de politie, is verdachte nummer één.

 • “De dokter die in een moordenaar is veranderd”, leest de kop in Yedioth, net zo tabloidy als ze komen.
 • Het artikel beschrijft de Dr. Death als iemand met een leven dat uit de pagina’s van een Hollywood-script is gescheurd, dat dient als een US Coast Guard Medic, een professor in Johns Hopkins en Sinaï-ziekenhuizen in Baltimore en humanitaire missies voert naar oorlogsgebieden in Oost-Azië . Volgens de krant gaf hij dat alles ongeveer 15 jaar geleden op en ging wonen “met een stam van Indianen ergens in Noord-Amerika”, en schreef later een boek over een hulpmissie naar Afrika, waardoor hij een veelgevraagde spreker werd . En toen vermoordde hij zijn vrouw.
 • Israel Hayom onderzoekt zijn geschiedenis ook met wat meer feiten over zijn verleden, en citaten uit een interview dat hij enkele jaren geleden gaf waarin hij zei dat “het niet altijd geweldig is thuis. Je kunt niet altijd een goede vader of een goede echtgenoot zijn. Er zijn eisen van de familie waaraan je niet altijd kunt voldoen.”
 • Israel Hayom meldt dat de man in zijn voertuig was vertrokken met de bedoeling zelfmoord te plegen, maar de politie heeft zijn telefoon kunnen traceren en hem uiteindelijk gevonden nadat hij met zijn auto in een greppel over de kop was geslagen.

 Laat hem: Channel 12 nieuws meldt dat de man de moord heeft gepleegd, naar verluidt, na het ontvangen van een gerechtelijk bevel met betrekking tot echtscheidingsprocedures dat hem in woede deed uitbarsten.

 • In Yedioth probeert columnist Anat Lev-Adler zichzelf in de schoenen van het slachtoffer en haar vermeende moordenaar te plaatsen.
 • “Dit is niet de eerste keer dat ze je vertelde dat ze weg wilde, ze had gewoon niet gedacht dat het de laatste keer zou zijn dat ze je dat zou vertellen wanneer plotseling, boem! De primaire overlevingsslagader in je schedel explodeert en tienduizenden jaren van evolutie zinken als een steen in de zee wanneer je primitieve survivalistische hoofd je vertelt dat het einde is gekomen, ”schrijft ze.
 • “Helaas zijn er veel gevallen van moord wanneer de man niet kan omgaan met zijn wederhelft die wil vertrekken en vrouwen zijn niet voorzichtig genoeg om op tijd aan deze terreur te ontsnappen,” vervolgt ze.
 • Haaretz citeert het hoofd van de gemeenschap waar het echtpaar woonde, Talmei Eliyahu nabij de grenzen met Gaza en Egypte, die zei dat ze ‘normale mensen’ waren. Een andere buurman zei dat ze niet super betrokken waren bij de gemeenschap en een ‘kleine sociale cirkel hadden.”
 • Wat betreft het slachtoffer: “Esther was een geliefde vriend en vol leven, bekend in de gemeenschap,” zegt communitylid Riki Peretz tegen Channel 13.

Hackaanval: de Russische hacker in het midden van een diplomatieke haatdriehoek geeft Haaretz een zeldzaam interview, waarin hij de krant vertelt dat hij geen connectie heeft met het Kremlin.

 • Alexei Burkov wordt vastgehouden in Israël en wacht op uitlevering aan de VS, waar hij wordt gezocht op beschuldiging van het uitvoeren van een online zwendel die miljoenen opleverde. Maar hij wordt ook fel gezocht door Rusland, waardoor velen geloven dat Moskou een Israëlische backpacker , Naama Issachar, vasthoudt vanwege een zakje wiet en nu wordt gebruikt als onderhandelingschip voor zijn vrijlating. Het intense verlangen van het Kremlin om hem terug te krijgen heeft geleid tot speculatie dat hij een Russische inlichtingenagent kan zijn, en heeft Jeruzalem in de moeilijkste situaties geplaatst.
 • De krant citeert slechts enkele woorden van Borokov, die misschien niet veel meer heeft gezegd. De gevangengenomen hacker noemt beschuldigingen dat hij voor het Kremlin werkt of tussenbeide komt in de Amerikaanse verkiezingen nep nieuws, en noemt een ruil met de in Rusland gevangen gehouden Israëlische Naama Issachar een goed idee.
 • De krant rapporteert ook over de verkregen Amerikaanse geheime dienstdocumenten, die volgens de krant licht werpen op “Burkov’s centrale positie in het netwerk van Oost-Europese hackers, van wie sommigen bijna twintig jaar lang betrokken waren bij internetcriminaliteit.”

Steek er een vork in: een peiling van het Israel Democracy Institute laat zien dat de meeste Israëli’s voorstander zijn van het verbieden van plastic voor eenmalig gebruik.

 • Uit de peiling blijkt ook dat 35 procent van de Israëli’s klimaatverandering als de meest urgente kwestie voor het land beschouwt, een aantal dat misschien laag is in een groot deel van het Westen, maar verrassend hoog is gezien het gebrek aan aandacht dat eraan wordt besteed in vergelijking met veiligheids-bedreigingen, kosten van levensonderhoud en andere problemen in Israel.
 • Haaretz meldt echter dat de IDF en andere staatsorganen, zoals scholen en stadhuizen, niet aan boord zijn van Israëls streven om zijn plastic lepels en vorken weg te gooien, ondanks de toenemende druk van het publiek.
 • “Volgens veel mensen waarmee Haaretz sprak, is het gebruik van wegwerpbestek en borden in het leger de laatste jaren zelfs aanzienlijk gestegen. Zowel in het veld als op kleine buitenposten worden er maaltijden op geserveerd, en hetzelfde geldt voor maaltijden op vele basissen; soms wordt daar alleen de lunch van herbruikbare borden gegeten, ” meldt de krant.
 • Volgens de peiling is de enige demografische groep die geen plastic wil verbieden ultraorthodox. Maar ze zullen hun plastic bestek kunnen gebruiken als ze wat geïmporteerd koosjer varkensvlees kunnen vinden, dat nu het enige soort varkensvlees is dat mag worden binnengebracht.