Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Het huis waar al-Ata verbleef. Screenshot Twitter

Operatië Bescherm het Rechtse blok:  hoewel grote militaire operaties doorgaans brede steun genieten van politici en Joodse Israëli’s in het hele politieke spectrum, lijkt dit niet het geval te zijn na de moord door de IDF van de hoge Palestijnse islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata, met velen aan de linkerkant die het moeilijk hebben het feit te negeren dat deze moord premier Benjamin Netanyahu in een betere politieke positie plaatst dan rivaal Benny Gantz terwijl de Blue & White leider werkt aan een coalitie.

  • De politieke correspondent Haaretz Chaim Levinson speelt met de Hebreeuwse naam voor de Gaza-operatie 2014 die werd gelanceerd door Israël en noemt de aanval van de IDF vanochtend ‘Operatie Gush Eitan’ of Sterk blok. Dit in tegenstelling tot Operatie Tzuk Eitan (Beschermende rand). De grap is blijkbaar dat het blok van Netanyahu van rechtse partijen dat Gantz uit elkaar probeert te breken om een ​​coalitie te vormen, nu sterker is geworden omdat Gantz gedwongen is een compromis te sluiten in het licht van de veiligheidssituatie.
  • Linkse expert en voormalig Peace Now CEO Yariv Oppenheimer noemt de operatie ‘Peace of the Bibi’ en speelt met de de naam voor Israel’s ‘Peace of the Galilee’ operatie tijdens de Libanonoorlog van 1982. De insinuatie die wordt gedaan is dat een brede militaire operatie in een tijd van politieke impasse Gantz zal dwingen een compromis te sluiten over zijn eis om op zijn minst als eerste minister te dienen in een rotatieovereenkomst met Netanyahu; en in plaats daarvan overeenkomen om een ​​brede eenheidsregering te vormen die wordt gecontroleerd door de Likud-leider om de politieke stabiliteit te brengen die nodig is om de escalerende veiligheidssituatie goed aan te pakken.
  • Ayman Odeh, die de Arab Joint List-alliantie van overwegend Arabische partijen leidt, veroordeelde Netanyahu en beschuldigde hem ervan Abu al-Ata te hebben vermoord voor politiek gewin. “Een cynische man die twee opeenvolgende verkiezingen verloor, laat alleen verschroeide aarde achter in een wanhopige poging om in functie te blijven,” tweet Odeh. “Tien jaar lang is hij elke ochtend opgestaan ​​met als doel de bezetting van de Westelijke Jordaanoever te verdiepen en de kansen op vrede op te heffen.”
  • Labor-Gesher Knessetlid Omer Bar-Lev vertelt de publieke omroep KAN dat hij bezorgd is dat de moord werd bevolen om te voorkomen dat Gantz een minderheidsregeringscoalitie zou vormen. “Er waren de afgelopen maanden veel kansen om gerichte moorden uit te voeren”, zegt Bar Lev, maar hij beweert dat Netanyahu ervoor heeft gekozen niet door te gaan. “Daarom, net nu, zeven dagen voordat het mandaat eindigt voor Gantz om een ​​regering te vormen, wanneer ze doelgericht doden, stoort het me echt.”

Stop met het zijn van een cynische Cindy:  Gantz behoort bij degenen die de analyse niet kopen, wiens partij zegt dat hij van tevoren de plannen van het leger heeft leren kennen. De Blue & White, geplaatst in een moeilijke politieke situatie, geeft een verklaring af ter ondersteuning van het besluit van de regering Netanyahu.

  • “Het politieke leiderschap en de IDF hebben vannacht de juiste beslissing genomen omwille van de veiligheid van Israëlische burgers en inwoners van het zuiden,” zegt Gantz, die de beweging steunt. “Blue & White zullen elke correcte actie ondersteunen omwille van de veiligheid van Israël en zullen de veiligheid van de inwoners boven politiek plaatsen.”
  • Gantz wordt vergezeld door collega wetgever Yoaz Hendel, die zegt dat hij weigert degenen te geloven die beweren dat het besluit om Abu al-Ata vanmorgen te vermoorden politiek gemotiveerd was. “Ze schieten al meer dan twee jaar op onze bewoners zonder een goede reactie,” zegt hij. Hij prijst de IDF-operatie en roept op tot soortgelijke om “de afschrikking van Israël te herstellen.”
  • Zelfs de voormalige linkse MK Ksenia Svetlova beweert dat de beslissing om Abu al-Ata uit te schakelen niet politiek gemotiveerd was, met één voorbehoud. “De dreiging van Palestinian Islamic Jihad is volledig reëel. Alle niveaus van het leger zijn betrokken geweest bij de operatie om de hoge PIJ-commandant te elimineren. De genomen beslissing is niet politiek, maar het resultaat daarvan zal volledig politiek zijn. “

Welke minderheidsregering? Hoewel elke kant van het gangpad de timing van de aanval van vanmorgen anders interpreteert, lijken de meesten het erover eens te zijn dat het niet veel goeds voorspelt voor de kansen van Gantz om een ​​minderheidsregering te vormen, laat staan ​​een eenheidscoalitie met Likud.

  • “De tijd werkt tegen Gantz. De coalitieonderhandeling met [Yisrael Beytenu voorzitter Avigdor] Lieberman is geannuleerd vanwege de veiligheidssituatie, maar de wet staat de president niet een verlenging aan Ganzt toe te kennen, zelfs in een situatie waarin de coalitievormende inspanningen worden verstoord door de veiligheidssituatie ”, schrijft Channel 12’s Daphna Liel.
  • Ze licht dat punt toe en beweert dat de mogelijkheid van een minderheidsregering niet samen met Abu al-Ata was weggenomen, omdat een dergelijke mogelijkheid in de eerste plaats nooit echt had bestaan. Volgens haar netwerk heeft Blue & White alleen het idee gebruikt van een regering die van buitenaf wordt ondersteund door de Gezamenlijke Lijst in een poging Likud naar de onderhandelingstafel te slepen om een ​​eenheidsregering onder haar voorwaarden te vormen.
  • Maar Netanyahu heeft de schijnbare onderhandelingstactiek gebruikt om Blue en White te beschuldigen van het daadwerkelijk zoeken naar een dergelijke regering. Uren voor de moord op Abu al-Ata geeft de premier een reeks tweets vrij met opmerkingen van Gezamenlijke Lijst MK Ahmad Tibi waarin hij belooft de hypothetische Gantz-geleide minderheidsregering neer te halen als het een grootschalige operatie zou lanceren in Gaza. Netanyahu zegt dat een dergelijke minderheidscoalitie een ‘gevaar voor Israël’ zou zijn.
  • Binnen enkele uren, verduidelijkt de KAN publieke omroep politiek correspondent Michael Shemesh dat de “Gezamenlijke Lijst niet in staat zou zijn om een ​​regering neer te halen tijdens een militaire operatie, zoals zowel Tibi als Likud beweerden. Maar het zou ook niet in staat zijn om de regering van de oppositie te ondersteunen tijdens een militaire operatie. De implicatie van het starten van een militaire campagne zou dus de kansen van een minderheidsregering op nul zetten. “

Verlammende moord: terwijl de vroege ochtendoperatie erin slaagde een van de belangrijkste terreurleiders in Gaza uit te schakelen, leidde het ook tot sluiting van de helft van het land, waarbij de IDF opdracht gaf de school en het werk te annuleren voor mensen die ver in het noorden wonen, zoals Tel Aviv.

  • Een man die niet zo blij is met het scenario is Channel 12’s politieke correspondent Amit Segal. Hoewel hij toegeeft dat het misschien te vroeg is om te oordelen, voegt hij eraan toe dat “als Israël aan onze vijanden doorgeeft dat de prijs die het bereid is te betalen om een ​​terrorist te elimineren de verlamming van de staat is en dit gaat rustig en met wederzijds begrip over , het zou beter zijn geweest om de operatie op te geven en eenvoudig te verklaren dat Israël niet alleen vanuit het noorden, maar ook vanuit het zuiden wordt afgeschrikt. ”
  • Arabische zakenanalist Shimrit Meir voegde eraan toe dat ook zij moeite had om te begrijpen waarom Netanyahu en de veiligheidsdiensten sinds de moord erop hebben aangedrongen dat ze niet geïnteresseerd zijn in verdere escalatie. “Was Abu al-Alta zo groot, dat hij geen vervanging heeft en de moeite waard is om het halve land als prijs te gebruiken? Naar mijn bescheiden mening was hij meer een onruststoker, en er is geen tekort aan herrieschoppers in Gaza. ‘
  • Voor alle duidelijkheid, Netanyahu, geflankeerd door IDF-chef Aviv Kohavi en Shin Bet-chef Nadav Argaman, houdt vol dat Abu al-Ata de echte deal was en verantwoordelijk was geweest voor de meeste aanvallen vanuit Gaza in het afgelopen jaar.

Dit heeft niets met jou te maken:  sinds de aanval heeft de IDF zijn uiterste best gedaan om te beweren dat de PIJ degene is met wie het gaat en dat Hamas er helemaal niet bij betrokken hoeft te zijn.

  • Ynet Palestijnse correspondent Elior Levy zegt dat het doel van de IDF duidelijk is: “Alleen de confrontatie met PIJ te houden en Hamas zoveel mogelijk buiten te houden.”
  • Meir wijst erop dat de vraag zal zijn of Hamas geïnteresseerd is in het gebruik van het verhaal, waardoor het niet kan worden aangevallen door de IDF, maar ook zijn publieke imago in gevaar zou kunnen brengen. Ze voorspelt dat Hamas zich “symbolisch” bij PIJ zal voegen en over een dag of twee te hulp zal komen, omdat de extremistische groep er geen probleem mee heeft om de nog extremere groep enkele slagen van Israël te verdragen.
  • Als onderdeel van die ‘symbolische’ solidariteit zegt Hamas-officier Ismail Radwan bij de begrafenis van Abu al-Ata: ‘We zeggen tegen de bezetting: als je de Al-Quds-brigades wilt uitkiezen, zeggen we vandaag dat de Qassam-brigades en de Al -Quds Brigades zijn tweelingbroers die bij elkaar staan. Je bloed is ons bloed. Je bloed is ons bloed. Oh u commandant, uw bloed is ons bloed. “
  • Senior Palestijnse Autoriteit en PLO topman Saeb Erekat, die zich niet buitengesloten willen voelen op de Westelijke Jordaanoever, zeggen in een verklaring dat de Israëlische regering “de volledige verantwoordelijkheid draagt ​​voor de gevolgen van deze misdaad.”

Wie ben jij, Baha Abu al-Ata? Adam Rasgon van Times of Israel probeert die vraag te beantwoorden in een poging om een ​​moord te plaatsen die Israël heel goed in een nieuwe oorlog met Gaza kan slepen.

  • De PIJ-commandant was een beetje een begrip geworden sinds de Kan-publieke omroep in januari 2019 over hem rapporteerde. Abu al-Ata was de commandant van de Al-Quds Brigades in de noordelijke Gazastrook en speelde ‘een prominente rol in het toezicht op de uitvoering van veel operaties die de Al-Quds Brigades tegen de vijand hebben uitgevoerd, ”zegt de militaire vleugel van de Islamitische Jihad. Hij trad in 1990 toe tot de Al-Quds Brigades.
  • De IDF beweert dat hij van plan was raketaanvallen en andere terroristische activiteiten tegen Israël uit te voeren en ook direct verantwoordelijk was voor verschillende gevallen van raketaanvallen in de afgelopen zes maanden.
  • Abu al-Ata raakte gewond tijdens Operatie Pillar of Defense, een oorlog van een week tussen Israël en terreurgroepen in Gaza in 2012, en had verschillende moordpogingen overleefd, aldus de Al-Quds Brigades. Hij werd geboren op 25 november 1977 in Shejaiya, meldt een rapport op de website van de Islamitische Jihad , waarin wordt opmerkte dat zijn vader ook een “strijder” was. Hij werd door Israël samen met vrouw Asma uitgeschakeld en het paar liet vijf achter kinderen van 10 tot en met 19.
  • Israëlische militaire functionarissen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, gaven aan dat Abu al-Ata de afgelopen weken op hun moordlijst stond.
  • IDF-woordvoerder Jonathan Conricus vertelt verslaggevers tijdens een briefing dat het leger een aantal waarschuwingen naar Abu al-Ata had gestuurd – door niet-geïdentificeerde bemiddelaars – om zijn operaties af te blazen, maar er werd niet op gelet.

Ander nieuws: te midden van alle raketbeschietingen beslist het Europese Hof van Justitie dat producten die in Israëlische nederzettingen zijn gemaakt, als zodanig moeten worden geëtiketteerd en niet als producten van Israël mogen worden verkocht.

  • De dramatische beslissing zal waarschijnlijk de reeds gespannen relaties tussen Jeruzalem en Brussel verder verslechteren, aangezien Israëlische politici uit het hele politieke spectrum het beleid van de Europese Unie om onderscheid te maken tussen goederen die in Israël zijn gemaakt en goederen die zijn vervaardigd in gebieden die de EU doet, al lang hebben verworpen. niet erkent als soeverein Israëlisch grondgebied, schrijft Rafael Ahren van ToI.
  • “De EU heeft een al lang bestaande en bekende positie dat zij geen andere veranderingen in de Israëlische grenzen van vóór 1967 zal erkennen dan die welke zijn overeengekomen door de partijen bij het Israëlisch-Palestijnse conflict,” zei een woordvoerster van de EU, die het besluit toelichtte. “De EU beschouwt nederzettingen in bezette gebieden als illegaal volgens het internationale recht.”
  • Minister van Transport Bezalel Smotrich is een van de eersten die de uitspraak aan de kaak stelt. “Op dezelfde dag dat de vijanden van Israël ons herinneren aan hun streven om ons te vernietigen, en aan de resultaten van het ontsnappen aan terrorisme en afstand doen van controle over het grondgebied, positioneert het Europese hof zich aan hun zijde”, zegt hij in een verklaring.
  • Terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken en het kantoor van de premier niet onmiddellijk reageerden op de uitspraak van de rechtban,de Israëlische regering verwachtte het vonnis van de rechtbank en probeerde de wijnmakerij ervan te overtuigen zijn hoger beroep in te trekken , Ahren noemt verschillende niet nader genoemde Israëlische functionarissen die hij geloofd vreesde dat de rechtbank een beleid bindend zou verklaren dat tot nu toe door veel EU-lidstaten niet verplicht was, hoewel het als verplicht werd beschouwd. De uitspraak van vandaag zou de BDS-beweging waarschijnlijk een boost geven, beweerden die functionarissen voordat deze werd uitgesproken.

Advertentie (4)