Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

5 raketten boven Ashkelon. Screenshot YouTube

Maak het af: twee dagen vechten met de islamitische Jihad in Gaza hebben plaatsgemaakt voor een gespannen kalmte nadat een staakt-het-vuren was bereikt, dat om 5.30 uur in werking trad.

  • Zoals gebruikelijk is voor dit soort rondes van geweld, bevestigt de Palestijnse fractie eerst het staakt-het-vuren, waarbij Egyptische functionarissen in Israëlische en internationale media spreken over het staakt-het-vuren in Cairo.
  • Israel Radio citeert een hoge Egyptische functionaris die zegt dat de islamitische Jihad ermee heeft ingestemd te stoppen met het afvuren van raketten en zal ervoor zorgen dat de Palestijnse protesten langs de grens met Gaza op vrijdag vreedzaam zullen zijn.
  • Aan Israëlische kant heft het IDF’s Homefront Commando beperkingen op voor de meeste gebieden in het land, afgezien van die direct aan de grens met Gaza, wat algemeen wordt gezien als stilzwijgende Israëlische bevestiging dat de gevechten zijn beëindigd.
  • De IDF houdt later een briefing waarin wordt bevestigd dat er een staakt-het-vuren is en het kantoor van de woordvoerder stuurt een bericht, waarvan wordt gezegd dat het niet aan een bron kan worden toegeschreven (want dat is iets wat ze kunnen doen), waarin twee dagen van vechten worden afgesloten als onderdeel van “Operatie Black Belt. ”
  • Reuters meldt dat “Gaza op het door de Islamitische Jihad aangehaalde uur grotendeels stil leek te zijn gevallen, met uitzondering van een eenzame raketlancering waar de correspondent van Reuters getuige van is en het afgaan van sirenes in sommige afgelegen Israëlische steden.”

Welk staakt-het-vuren? Die sirenes zijn genoeg om de Israëlische rapporten van het staakt-het-vuren zwaar te overschaduwen vanaf donderdagochtend 8 uur, waarbij de meeste krantenkoppen op nieuwssites in de Hebreeuwse taal verslag uitbrengen over raketvuur nadat het staakt-het-vuren was bereikt.

  • “Ondanks het staakt-het-vuren: Barrages aan de periferie van Gaza,” luidt de kop in het nieuws van Walla, hoewel het niet duidelijk is hoeveel raketten er daadwerkelijk zijn afgevuurd en of het aantal overeenkomt met het aantal sirenes.
  • Er zijn geen meldingen van verwondingen of schade, en Ynet-nieuws meldt dat bewoners de Iron Dome raketten hebben horen neerschieten.
  • Gadi Yarkoni, hoofd van de regio Eshkol, adviseert mensen in zijn zwaar getroffen gebied om in de buurt van schuilkelders te blijven, ondanks het feit dat alles “binnen enkele minuten gebeurt”.
  • Walla meldt ook dat Ashkelon heeft besloten dat het geen scholen zal openen ondanks het schijnbare staakt-het-vuren.
  • Uren later worden raketten in feite op Netivot afgeschoten. Labor-Gesher hoofd en Sderot-inwoner Amir Peretz, die het gebied bezoekt, vertelt Channel 13 nieuws dat hij zich niet druk maakt over de zwerfhonden, die werden neergeschoten door “herrieschoppers.” “Deze dingen gebeuren.”

 Geen genade: de strijd is snel verschoven naar een woordenstrijd, omdat beide partijen hun activiteiten in de afgelopen 48 uur als een overwinning proberen af ​​te schilderen.

  • Een verklaring van de Israëlische regering toegeschreven aan een niet nader genoemde “diplomatieke bron” die aan verslaggevers werd gezonden meldde plichtsgetrouw over claims dat “Israël niets gaf. Wie ons pijn doet, wordt terug gekwetst. Er is geen beleidswijziging. “
  • “Israël heeft de doelstellingen van de operatie bereikt. De islamitische Jihad was aanzienlijk beschadigd, we hebben veel infrastructuren vernietigd en meer dan 20 terroristen werden gedood ”, voegt de official toe.
  • Dat komt nadat de woordvoerder van de islamitische Jihad, Musab El Berim, zegt dat Israël heeft ingestemd met inspanningen om de blokkade van Gaza op te heffen, wat Israël kennelijk betwist.
  • “Er heerst momenteel een ongemakkelijke kalmte. De voorwaarden van het staakt-het-vuren zijn een beetje anders, afhankelijk van naar wie je luistert,” meldt Harry Fawcett van Al Jazeera vanaf de grens wat een beetje een understatement is.
  • Israëli’s blijven ondertussen bedreigingen maken “dat ze gereed zijn te blijven vechten”.
  • Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz vertelt Army Radio dat “Israël iedereen zal schaden die ons probeert te schaden,” in algemeen gemelde commentaren. En minister van Defensie Naftali Bennett, blijkbaar nog steeds bereid om na zijn vuurdoop door te gaan, geeft een verklaring vrij waarin wordt gezegd: “Dit is nog niet voorbij”, daarmee ontkennend dat er beperkingen zijn op wat de IDF kan doen.
  • “Ik wacht op een post van minister van Defensie Bennett die woedend is op minister van Defensie Bennett omdat hij niet achter hen aan gaat en instemt met een staakt-het-vuren,” zegt “Eretz Nehederet” schrijver Reshef Shay tweet, verwijzend naar Bennett’s vroegere harde lijn.

Was dit het allemaal waard? Nu alles weer rustig is (en zelfs voordat het staakt-het-vuren werd uitgeroepen) vragen de Israëli’s zich af of het het waard was.

  • Sderot burgemeester Avi Davidi vertelt Army Radio dat hij gefrustreerd is dat Israël zo snel stopte.
  • “We hebben een brede operatie nodig tegen de Gaza-terroristen. Toen ik dat tegen premier Benjamin Netanyahu zei, legde hij uit dat hij ‘alles doet om “derust te bewaren zonder dergelijke operaties”.
  • In Times of Israel vraagt ​​Juda Ari Gross zich echter of het de moeite waard was om Abu al-Ata uit te schakelen en Israël op de rand van de oorlog te brengen.
  • “De aanval die hij van plan was uit te voeren, zou waarschijnlijk niet overeenkomen met de intensiteit van de golven na golven van raketten die de sluiting van scholen in Tel Aviv op dinsdag voor de eerste keer sinds de Golfoorlog van 1990 en de voortdurende sluitingen van scholen en bedrijven in Zuid-Israël op woensdag en tot donderdag veroorzaakte” , schrijft hij.
  • “Hoewel er relatief weinig mensen fysiek gewond zijn geraakt door de constante raketaanvallen vanuit de Gazastrook – dankzij effectief gebruik van het Iron Dome-verdedigingssysteem, de gedisciplineerde naleving door Israëliërs van de waarschuwingen van het IDF Home Front Command en een zekere mate van geluk – hebben de afgelopen twee dagen van vechten economisch en psychologisch een aanzienlijke prijs gekost en ook een enorme inbreuk in het leven van van honderdduizenden Israëlische. ”
  • In Yedioth schrijft Shimrit Meir dat “sommigen zullen beweren dat alles volgens plan is verlopen: de aanval op de specifieke kamer waar de terreurcommandant sliep, Hamas die er buiten blijft, en de relatief korte ronde van geweld, maar aan de andere kant zullen twijfels rijzen over de noodzaak om het land in noodtoestand te brengen en 450 raketten uit Gaza te absorberen alleen om één man uit beeld te halen, zonder zelfs maar te beginnen met het omgaan met de terreurinfrastructuur en zonder duidelijkheid over de vraag of islamitische Jihad is beter af of slechter. “
  • Roi Kas van publieke omroep KAN merkt het snel vergeten feit op van de mislukte aanval op de islamitische jihad nr. 2 Akram al-Ajouri, die nog steeds vrij rondloopt. “Wat gebeurt er de volgende keer dat “Liechtenstein” hem probeert uit te schakelen in een geheime aanval? Komt het antwoord dan uit Gaza of het noorden? ‘

We hebben gewonnen! Eyal Zisser schrijft in het Netanyahu fanblad Israel Hayom echter: “Het is moeilijk om het belang van Abu al-Ata te overschatten, het is goed om te onthouden dat de oorlog tegen terreur wordt beslist op punten in plaats van op een knock-out, en in deze strijd heeft Israël een belangrijke prestatie behaald. ”

  • Elnet Levy van Ynet zegt ook dat de twee dagen van raketten de moeite waard waren: “Voor het eerst in een tijdje kan Israël onder de indruk zijn van een overwinningsronde in Gaza – zowel vanuit operationeel als propagandastandpunt. De doelen werden op de eerste momenten bereikt met de moord op Baha Abu al-Ata, en vanuit haar gezichtspunt had dit op elk moment kunnen eindigen. Dat is het verschil tussen initiatief en erin gesleept worden. “

Bedankt, Hamas: Het enige dat het had kunnen veranderen was als Hamas de strijd was aangegaan en voor veel analisten is dat het belangrijkste wat ze kunnen vinden.

  • Alex Fishman van Yedioth zegt dat “meer dan een dozijn strijders verliezen, de grotere teleurstelling voor de islamitische Jihad was dat ze alleen op het slagveld werd gelaten.”
  • Haaretz op-ed schrijver Muhammed Shehada schrijft dat de strijd de indruk achterliet dat Hamas – ja, de terreurgroep Hamas – de enige volwassene in de kamer was.
  • In hetzelfde artikel merkt Anshel Pfeffer op dat Hamas-leider Yahya Sinwar de keuze niet uit liefde voor Israël heeft gemaakt, maar omdat hij naar het lange termijn spel kijkt.
  • “Het komt voort uit een politieke wens om een ​​van de belangrijkste leiders van het Palestijnse volk te worden na het vertrek van president Mahmoud Abbas. Om dit te doen, moet hij zijn controle over Gaza consolideren – en meer vernietiging door een andere grootschalige militaire campagne zal hem dat niet opleveren. Een langetermijnovereenkomst met Israël die een aanzienlijke versoepeling van de blokkade van Gaza mogelijk maakt, zal dat doen ”, schrijft hij.
  • Maar Hamas betaalt misschien nog een prijs voor het niet meedoen aan de strijd, schrijft Gal Berger van KAN: “Misschien kreeg het krediet en positieve feedback van Egypte en Israël, maar het lijkt steeds meer op een slechte beslissing over Hamas-islamitische Jihad-banden in de lange termijn. Israël zou er ook goed aan doen om te vieren dat hij Hamas heeft geïsoleerd en aan zijn zijde heeft gebracht. ‘
  • In Israel Hayom schrijft Yoav Limor dat Israel en Hamas nog lang niet aan dezelfde kant staan, en meldde dat zelfs toen een wapenstilstand naderde Israël berichten naar Hamas stuurde waarin duidelijk werd gemaakt dat “het zou willen terugkeren naar kalm, maar klaar is voor de mogelijkheid dat dingen de andere kant zouden opgaan”.
  • KAN publieke radio presentator Esty Perez bespot alle toejuichingen naar het adres van Hamas en tweet: “Hamas ging niet in de strijd. Het moet worden overwogen ze aan te melden voor de Nobelprijs voor de vrede. “

Laten we nog een keer draaien: met de Gaza strijd die schijnbaarnu in de achteruitkijkspiegel is, springt het land meteen weer in politieke strijd, met nog zes dagen te gaan totdat Blue & White leider Benny Gantz zijn mandaat om een ​​regering te vormen moet teruggeven .

  • Gantz houdt een ontmoeting met Yisrael Beytenu hoofd Avigdor Lieberman en aan het einde kondigen assistenten voor de twee aan dat ze een gezamenlijke verklaring zullen afgeven, waardoor onmiddellijk vele journalisten staan te springen van opwinding.
  • Maar de twee zeggen eigenlijk niets meer dan dat ze zullen blijven samenwerken, of in de woorden van Times of Israel Raoul Wootliff: “#notdramatic.”
  • “Vals alarm. Volgende week nog een vergadering ”, zegt Kan’s Amichai Stein, met dezelfde term als voor een vals sirene-alarm.
  • “Gantz’s positie: open voor alles wat aan mijn voorwaarden voldoet. In voetbal noemen we dat midden op het veld spelen,” tweet Amit Segal van Channel 12.

Miri Regev is een zeer machteloze minister: over voetbal gesproken, het einde van vechten, betekent ook dat een voetbalwedstrijd tussen Israël en Polen zaterdagavond kan doorgaan zoals gepland, om nog maar te zwijgen over een nog meer langverwachte vriendschappelijke wedstrijd tussen Argentinië en Uruguay die in Tel Aviv maandagavond wordt gespeeld.

  • Dagenlang hadden de Israëli’s zich zorgen gemaakt over het annuleren van de wedstrijden vanwege beveiligingsproblemen en het annuleren van Lionel Messi’s bezoek aan Israel.
  • “Is het mogelijk dat de regering meer bang was voor publieke woede over Lionel Messi die zijn reis naar Israël annuleerde dan voor het voortdurende raketvuur, en was het dus snel om een ​​akkoord te bereiken?” Tweet journalist Nechama Dueck.
  • Ynet krijgt een brief van het kantoor van sportminister Miri Regev waarin zij de Poolse voetbalbeambten vertelt dat Israël volkomen veilig is en dat ze niet moeten overwegen te weigeren te komen. De brief is geschreven in slecht Engels, met zinnen als “We nemen alle nodige maatregelen om hun veiligheid te beloven en te garanderen”.
  • Volgens Yedioth (de gedrukte zus van Ynet) had een originele versie van de brief, die op de website werd verwijderd en vervangen, een nog grotere fout en werd de polen verteld dat “Israel zich bewust is van de onmacht voor de beveiliging en veiligheid van het Poolse team”.
  • “Freud zou daar iets over te zeggen hebben”, roept Yedioth.

Advertentie (4)