Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Foto GPO

Verberg je kinderen, verberg je vrouwen: premier Benjamin Netanyahu houdt een spoed telefoongesprek met collega Likud-wetgevers op de Shabbat en vertelt hen dat hij “informatie” heeft ontvangen dat Blue & White leider Benny Gantz een minderheidsregering wil vormen met externe steun van de Joint Arab List in de Knesset. (( Herrinnert u het zich nog op de dag van de verkiezingen in 2015 riep Netanyahu “ga stemmen want de Arabieren gaan in drommen naar de stembus, wat niet waar was).

 • Netanyahu heeft zijn collega’s opgeroepen om massale publieke oppositie tegen een dergelijke beweging te helpen organiseren en er is een “nood” -rally gepland voor zondagavond in Tel Aviv.
 • Een derde verkiezing, zegt Netanyahu tegen Likud MK’s, zou ‘een ramp’ zijn, maar ‘een minderheidsregering die afhankelijk is van de Joint Arab List is nog erger’, omdat een dergelijke regering ‘afhankelijk zou zijn van aanhangers van de Islamitische Jihad en Hamas’, de beweert Netanyahu.
 • Wat betreft de ‘informatie’ die volgens Netanyahu aangeeft dat Gantz op het punt staat een deal te sluiten met Joint List-voorzitter Ayman Odeh, meldt publieke omroep KAN middels haar politieke correspondent Ze’ev Kam dat een dergelijk plan niet bestaat. In plaats daarvan heeft Netanyahu eenvoudig de conclusie getrokken op basis van het feit dat Blue & White onderhandelaars hun Likud-tegenhangers niet hebben ontmoet in een poging om een ​​eenheidsregering te vormen en daarom iets anders moeten hebben bedacht.
 • Op hun beurt houden officials van Blue & White vol dat hun interesse nog steeds ligt in het vormen van een eenheidsregering met Likud. MK Yair Lapid vertelt Army Radio dat dit de voorkeur heeft en dat alles wat Netanyahu moet doen om te voorkomen dat de ‘gevaarlijke’ minderheidsregering zijn partij uit het rechtse, religieuze blok los te maken.
 • Israel Hayom, gezien als het fanclub blad van Netanyahu, lijkt in de campagne te zijn opgenomen en zette de voorpagina de primeur dat “Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman groen licht heeft gekregen om de onderhandelingen voor een minderheidsregering te ‘versnellen”.
 • Chaim Levinson, politiek correspondent van Haaretz, wijst erop dat hoewel de kop dramatisch is, de kleine lettertjes onderaan het verhaal erop wijzen dat het onwaarschijnlijk is dat vier Arabische parlementsleden van Joint List de benoeming van Liberman als minister zouden ondersteunen – een waarschijnlijk noodzakelijk onderdeel van een dergelijke minderheidsregering.
 • Een wetgever die niet alle hype van de minderheidsregering koopt, is minister van Transport Bezalel Smotrich. De Jewish Home-National Union MK tweet dat de kansen van een dergelijke coalitie minder dan klein zijn, en zelfs als Gantz erin slaagt om het voor elkaar te krijgen, zou een dergelijke regering slechts enkele maanden bestaan voordat ze wordt vervangen door een versterkte rechtervleugel.

Dat was toen. Dit is nu: Haaretz-diplomatieke correspondent Noa Landau haalt herinneringen op over hoe Netanyahu-vertrouweling Nathan Eshel slechts vijf maanden geleden een artikel maakte (waarvan algemeen wordt aangenomen dat het de van Netanyahu vandaan kwam) met de kop ‘De oplossing: Arabische Israëli’s’, die een beroep deed op de rechtse Israëliërs om te werken om het welzijn van de verwaarloosde minderheid te verbeteren.

 • Maar het was niet alleen de column. Joint List MK Mansour Abbas vertelt Army Radio dat tijdens de laatste uren van de inspanningen van Netanyahu om een ​​coalitie te vormen na de verkiezingen van april, Eshel en Likud MK Miki Zohar hem benaderden in een poging om Arabische steun van buitenaf te ontvangen voor 60-MK rechtse coalitie.
 • Abbas beweert dat Netanyahu uiteindelijk de gesprekken verijdelde nadat hij had geconcludeerd dat zijn rechtse blok na de tweede verkiezing groot genoeg zou worden dat het geen externe steun van de Joint Arab List nodig zou hebben. Maar in plaats daarvan kromp het rechtse blok naar 55 MK’s.
 • Yair Cherki van Channel 12 vraagt ​​zich af of Netanyahu twee keer dezelfde fout maakt door een gevalt-campagne uit te voeren rond het Arabische publiek en zijn vertegenwoordigers. Voorafgaand aan de laatste verkiezingen waarschuwde hij het publiek dat links de verkiezingen probeerde te stelen door Likud afgezanten niet toe te staan ​​binnen Arabische stembureaus te filmen om vermeende kiezersfraude te voorkomen. De campagne leidde tot een boost in de opkomst van de Arabische kiezers, waardoor de Joint List naar 13 zetels in de Knesset kon klimmen. “De kreten van gevalt over een minderheidsregering scherpen voor Blue & White alleen maar het idee aan hoezeer Netanyahu zich bedreigd voelt door de mogelijkheid terwijl het publiek ook aan het idee gewend raakt. Uiteindelijk kunnen ze er uiteindelijk van overtuigd raken dat het niet zo’n vreselijk idee is, ‘schrijft Cherki.
 • “Wat verbazingwekkend is, is dat Netanyahu deze truc van angst tegen de Arabieren niet beu is. En dit wordt gedaan door een premier die Hamas meer heeft gegeven dan enige andere premier in de geschiedenis van de staat Israël , ‘tweet de Arabische analist en Times of Israel-correspondent en schrijver van Fauda, Avi Issacharoff, verwijzend naar de terughoudendheid die de Netanyahu-regering heeft getoond tegenover Hamas in zijn poging om de grens met Gaza rustig te houden.

Een zeer grote ALS:  Ondanks de hysterie in Balfour Street ( waar de residentie van de premier is), zijn weinig analisten ervan overtuigd dat een minderheidsregering echt een mogelijkheid is zoals het er nu voor staat.

 • Levinson van Haaretz wijst erop dat een reeks onwaarschijnlijkheden allemaal moeten plaatsvinden om de ergste nachtmerrie van Netanyahu uit te laten komen. Hoewel hij naar verluidt meer open staat voor het idee dan andere leden van de mannenclub die Blue & White leidt, moet Gantz nog beslissen dat dit de route is die hij wil volgen in de drie dagen die hij nog heeft om een ​​coalitie te vormen.
 • Maar zelfs als hij die route wilde nemen, is niet te zeggen of Lieberman zal volgen. Als Lieberman dat doet, zou Gantz nog steeds de steun van de Joint Arab List nodig hebben, die in tegenstelling tot sommigen niet bereid is om Blue & White een blanco cheque te bieden, schrijft Levinson.
 • Yuval Karni van Yedioth Ahronoth meldt dat Blue & White MK Moshe Ya’alon alleen een minderheidsregering zou steunen als de partij van Lieberman samen met hen stemt, in plaats van gewoon uit het Knesset-plenum te verdwijnen tijdens no-confidence stemmingen, zoals sommige analisten hebben voorspeld dat hij zou kunnen gaan doen.

We gaan uit elkaar:  Channel 12 meldt dat Yisrael Beytenu een wetsvoorstel heeft ingediend om het proces van het opsplitsen van Knesset-facties te vergemakkelijken, in een kennelijk bod om leden van de regerende Likud-partij toe te staan ​​om de Likud te vertrekken en zich bij de coalitie van Blue en White en Yisrael Beytenu te voegen.

 • De huidige wet schrijft voor dat ten minste een derde van de parlementaire fractie van een partij zich van de hoofdfractie moet willen afsplitsen om een ​​dergelijke stap toe te staan. In het geval van Likud zou dit vereisen dat 11 wetgevers de rangen breken.
 • Het wetsvoorstel van Yisrael Beytenu MK Oded Forer zou een splitsing met slechts zeven MK’s mogelijk maken, aldus het rapport. Het was niet meteen duidelijk of het wetsvoorstel zou proberen de algemene drempel voor het splitsen te verlagen of een formule in te voeren waarbij een derde van een factie of zeven MK’s nodig was – welke optie lager was.
 • Het nieuws leidde tot een razernij van speculatie over de mogelijkheid dat leden van Netanyahu’s partij overwegen zich tegen hem te keren. Dit leidde er natuurlijk toe dat Yair Netanyahu een post van de rechtse expert Gadi Taub retweette, die beweerde dat Likud MK Gideon Sa’ar in het geheim werkt om wetgevers weg te halen uit de factie van de premier om over te stappen in een regering van Blue & White.
 • Sa’ar antwoordt met een tweet van zichzelf en zegt dat de beschuldigingen onzin zijn die door het huishouden van Netanyahu worden verspreid en dat het niets doet om Likud of de staat Israël te helpen.

Welke Gaza-oorlog? Nu er meer dan 24 uur zijn verstreken sinds een raket vanuit Gaza werd afgevuurd, hebben de belangrijkste dagbladen Israel Hayom en Yedioth Ahronoth de verslaggeving naar de achterpagina’s verbannen.

 • Hoe dan ook, analisten zijn nog steeds bezig om te bepalen wie verantwoordelijk was voor de laatste inbreuk op het staakt-het-vuren dat vorige week tussen Israël en de Palestijnse islamitische Jihad plaatsvond. Defensiecorrespondenten van de verschillende netwerken citeerden allemaal dezelfde niet-ingesloten “conclusies van de veiligheidsdiensten” die beweerden dat strijders van Hamas vrijdagavond de raketten op Beersheba hadden afgeschoten tegen de wil van het leiderschap van de terreurgroep.
 • KAN’s Roy Sharon zegt dat hij de uitleg niet koopt. Hij beweert dat hoewel Hamas een terreurgroep is, het ook zeer georganiseerd is en volledige controle heeft over wat er in Gaza gebeurt.
 • Hij beweert dat Hamas-leiders de raketten richting Beersheba hebben goedgekeurd in een poging de publieke frustratie te bestrijden over het gebrek aan deelname aan de gevechten van vorige week. Sharon erkent de gevoelige positie waarin Hamas zich bevindt en dat het daarom besloot slechts een beperkte reactie op de inbreuk te geven, vermoedt Sharon.

Groot misverstand: Haaretz onthult dat de Israëlische aanval tijdens de gevechten van vorige week waarbij acht Palestijnse familieleden zijn gedood, een Gaza-gebouw had aangevallen dat in een verouderde doeldatabase verscheen en werd uitgevoerd zonder voorafgaande inspectie van de aanwezigheid van burgers op de site.

 • Desalniettemin bleven social media-berichten van de Arabisch-taalwoordvoerder van het leger, Avichai Adraee, ten onrechte beweren dat de aanval gericht was op een terrorist, zelfs nadat de IDF had erkend dat de informatie daarin onjuist was.
 • Adraee heeft sindsdien getweet: “Op Novermber 14 hebben we aangekondigd dat Rasmi Abu Malhous, die werd vermoord in Deir al-Balah, een commandant van de islamitische Jihad. Maar informatie die vervolgens beschikbaar kwam, roept vermoedens op over de geloofwaardigheid van die aankondiging, die misschien niet juist is. Vanuit het geloof in het publiceren van de waarheid, het allerbelangrijkste, willen we deze verduidelijking geven en de kwestie laten behandelen in het onderzoek, waaruit we lessen zullen leren. ”Zijn oude social media posts blijven echter bestaan.
 • Een buurman, die zei dat hij de familie persoonlijk kende, en vertelt Haaretz dat ze daar al meer dan 20 jaar woonden en bekend stonden als eenvoudige mensen, die in hutten leefden en hun brood verdienden als schapenhoeders en wat landbouw, niets meer dan dat. Ze zijn hier niet recentelijk gekomen of door iemand hier naartoe gebracht. ‘

Advertentie (4)