Israëlische economie in derde kwartaal 2019 verrassend hoog. Op jaarbasis nu 4.1%

Ter illustratie

Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek schat de groei in het derde kwartaal op 4,1% op jaarbasis, waardoor een renteverlaging aan het einde van de maand minder waarschijnlijk is.

Het gaat goed met de Israelische economische groei. Volgens een eerste schatting vandaag gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek groeide de economie in Israel op jaarbasis met 4,1% in het derde kwartaal, ver boven de 2,6-2,8% groeiverwachtingen van de markt.

Het onverwachte goede resultaat, dat aangeeft dat de economische groei sterker is dan de meeste analisten dachten, maakt een beslissing van het Monetary Committee van de Bank of Israel om de rente aan het einde van de maand te verlagen tot 0,1%, minder waarschijnlijk.

De schatting van 4,1% van het Centraal Bureau voor de Statistiek voor de groei van het derde kwartaal volgt op een groei van slechts 0,7% in het tweede kwartaal. De toename van het BBP is vooral te wijten aan particuliere uitgaven voor de joodse feestdagen en grotere bruto-investeringen in inventaris. De groei zou nog groter zijn geweest als de handelsoorlog tussen de VS en China er niet was geweest, waardoor de uitvoer van goederen en diensten naar schatting met 3,6% is gedaald.

De productie steeg in het derde kwartaal met 5%, de publieke consumptie (door de overheid en de lokale autoriteiten) met 4,2% en de particuliere consumptie met 2,8%. De investeringen in vaste activa daalden daarentegen met 6,1%, terwijl de uitvoer van goederen en diensten met 3,6% daalde. De invoer van goederen en diensten groeide met 1,9% in het derde kwartaal.

De invoer van voertuigen, die in het tweede kwartaal sterk daalde en de groei met bijna 2% onder druk zette, droeg 0,4% bij aan de groei in het derde kwartaal. Exclusief invoerrechten, waarvan de meeste zijn toe te schrijven aan voertuigen, bedroeg het groeipercentage 2,7% in het tweede kwartaal en 3,7% in het derde kwartaal.

Advertentie (4)