Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Lieberman . Foto Screenshot Twitter

Het ergste politieke proces ooit: Israël schrijft geschiedenis, en voor één keer gaat het niet om een ​​hoog dodental of om het even welk soort geweld, en toch lijkt niemand erg gelukkig.

 • De viering van de democratie, de impasse in Israël, heeft onbekend terrein bereikt, waarbij het stokje aan de Knesset wordt overhandigd om voor de eerste keer ooit een potentiële premier te benoemen, nadat twee partijleiders geen coalitie hebben kunnen samenstellen.
 • “Ziek hiervan! Laat het ons weten wanneer je hebt besloten, ‘bromt Israel Hayom in massieve letters op de voorpagina.
 • “Het publiek verveelt zich, wat een enorme prestatie is voor sommige spelers. Ze voeren een uitputtingsoorlog, niet noodzakelijk tegen elkaar, maar tegen ons, het publiek, ”klaagt Eitan Orkabi in een begeleidende column.
 • Yedioth noemt het reilen en zeilen van ‘Nachtmerrie-verkiezingen’ en verklaart dat het land ‘een periode van schade is ingegaan die het niet kent.’
 • De voorpagina van de Haaretz heeft niet zo’n ondergang en somberheid, maar het hoofdbeeld, met Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman nippend uit een mok , luistert (niet noodzakelijkerwijs opzettelijk) naar de “dit is prima” meme , een populaire cartoon met een hond die nipt uit een mok in een brandend huis terwijl hij opzettelijk negeert wat er om hem heen gebeurt.

Knesset blackjack: de respijtperiode van 21 dagen is nog nooit eerder meegemaakt in de geschiedenis van het land, wat betekent dat er veel vragen zijn en veel uitleg over hoe het zal werken.

 • Op woensdag stuurde de juridisch adviseur van Knesset een briefingbriefje om de media en alle anderen de spelregels uit te leggen om enige verwarring te verhelpen.
 • Kort gezegd: “elke MK die de meerderheid wint tijdens de 21-daagse periode, die donderdag begint en eindigt om middernacht op 11 december, zou dan door de president tot eerste minister worden benoemd, aldus de wet. Die MK heeft dan nog eens 14 dagen om een ​​regering te vormen en het goedgekeurd te krijgen door de Knesset, ‘ schrijft ToI’s Jacob Magid.
 • Een verrassing in de richtlijnen is het feit dat MK’s meer dan één kandidaat kunnen aanbevelen, wat betekent dat meer dan één MK de benodigde stemmen kan krijgen. Alleen de eerste die op de lijst krijgt het gouden stokje.
 • Channel 13 noemt het proces ‘de laatste manier om verkiezingen te voorkomen’.
 • Jonathan Lis van Haaretz zegt dat de drie meest waarschijnlijke scenario’s nog steeds zijn: “Een eenheidsregering tussen Likud en Blue & White; een opgeblazen centrumlinkse regering met enkele afvalligen van Likud; en een minderheidsregering ondersteund door Lieberman’s Yisrael Beiteinu. “
 • In Walla schrijft Tal Shalev dat ‘de meeste vooraanstaande politici zeggen dat er geen ontsnapping is, het kwartje is gevallen, dat er derde verkiezingen op komst zijn, maar sommigen laten wat ruimte voor twijfel, volgens het adagium dat in de politiek, zoals in oorlog, er bestaat niet zoiets als niet zoiets. In de komende drie weken gebeurt er niets, of zal alles gebeuren. “

Geen campagne, geen winst: net als die politici, is het grootste deel van de trieste expertklasse er al zeker van dat derde verkiezingen op komst zijn.

 • Raoul Wootliff van Times of Israel merkt op dat Benny Gantz van Blue & White klonk alsof hij zijn campagne aftrap in plaats van een coalitievormen te beëindigen, in zijn toespraak woensdagavond waarin hij zijn mislukking aankondigde.
 • “Met een vurige, snelle toespraak in Tel Aviv die op gespannen voet stond met zijn veel geziene normale kalme houding, viel de Blue & White leider Netanyahu aan met misschien wel de meeste wreedheid die we ooit hebben gezien van de stoïcijnse voormalige legerleider,” schrijft hij .
 • Yossi Verter schrijft in Haaretz : “Alleen de dapperen konden de kokhalsreflex verslaan terwijl ze zagen hoe de Israëlische toppolitici hun campagnes voor de 2020-verkiezingen lanceerden. Hypocrisie, cynisme en schijnheiligheid overspoelden de schermen. Iedereen heeft zichzelf afgeschilderd als rechtvaardig en goedmoedig terwijl hij vuil over zijn rivaal gooide. ‘
 • Kijkend naar de positieve kant, zegt Shimon Shiffer in Yedioth dat een derde stemming “ons misschien een duidelijker beeld geeft van de standpunten van de politici”.
 • “Koop niet de populaire veronderstelling dat deze ronde zal eindigen zoals de andere twee,” adviseert hij, en merkt op dat de nieuwe ronde zich afspeelt terwijl Netanyahu al in staat beschuldiging kan worden gesteld.

Beschuldiging van de langzame brigade: volgens Channel 13 nieuws, zou die aanklacht al vanaf vandaag, donderdag, kunnen komen waarbij het station beweert dat procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft besloten waar hij Netanyahu in de drie lopende zaken voor zal aanklagen tegen hem, als er al iets is.

 • Maar niet zo snel. Deskundige Suzie Navot van het Israel Democracy Institute vertelt ToI’s Raphael Ahren dat MK’s in tegenstelling tot Joseph Schmoes zoiets als procedurele immuniteit hebben, dat moet worden opgeheven om formeel aanklachten in te dienen. Het enige dat Mandelblit kan doen, is de Knesset-spreker vertellen dat hij van plan is aangifte in te dienen en dan nog een paar maanden op zijn billen te blijven zitten.
 • Netanyahu moet gewoon zeggen dat hij de immuniteit wil en dan pas wanneer een nieuwe regering wordt gevormd en de Knesset-commissie begint te werken, zullen ze het afhandelen … maanden vanaf nu,” zegt ze.
 • Voor Walla’s Amir Oren is het premierschap Netanyahu’s Namibië, verwijzend naar de Israëlische zakenman Kobi Alexander, die na zijn veroordeling naar het Zuid-Afrikaanse land is gevlucht: ‘Hij kan daarheen rennen om de gevangenis te vermijden. Hij wil daar niet voor zichzelf blijven; het kan leuk zijn, maar hij is daar voorbij. Hij heeft het nodig bij afwezigheid van enige andere verdediging tegen de officier van justitie, de rechter, de agent en de cipier. ‘

Speel niet tegen de procureur generaal: de bondgenoten van Netanyahu wachten niet op Mandelblit om een ​​aankondiging te doen en lanceren een gecoördineerde campagne om de aanklachten te verwerpen.

 • Minister van Transport Bezalel Smotrich, die ooit minister van justitie wilde worden, vertelt Army Radio dat “ik helaas niet kan vertrouwen op de beslissing van Mandelblit, als particulier denk ik niet dat de vervolging te vertrouwen is.”
 • Op hetzelfde station spreekt minister van Toerisme Yariv Levin, die ook op weg was om minister van Justitie te worden, de zaak tegen Netanyahu als “één grote absurditeit”.

Muiterij op de Bibi boot:  Channel 13 meldt dat Netanyahu zich waarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken over een Likud-muiterij als hij wordt aangeklaagd.

 • “Een zorgvuldig onderzoek van wat er in de partij aan de hand is, betekent niet dat het vaandel van de opstand binnenkort zal opgaan.”
 • Maar zodra het station dit meldt, zegt Likud MK Yoav Kisch tegen Army Radio dat hij denkt dat het de hoogste tijd is dat Likud een nieuw leiderschap krijgt.
 • Tijdens de Jpost-conferentie steunt MK Gideon Sa’ar, die al zei dat hij Netanyahu zou uitdagen in een leiderschapsrace, het idee en beweert dat hij kan doen wat Netanyahu niet kon: een coalitie opbouwen.

De kleine rode Yvette: Netanyahu is niet de enige die naar een politieke doodskist wordt geduwd. Lieberman krijgt ook enige harde kritiek, zowel voor zijn weigering om een ​​kant te steunen en een regering te laten vormen, als voor zijn wangedrag waarin hij tekeer ging tegen Arabieren en ultraorthodoxen.

 • Anshel Pfeffer van Haaretz schrijft dat Lieberman’s enige focus ligt op het verdrijven van Netanyahu, omdat hij hem voor alles wat hij kan geperst heeft en nieuw bloed wil (in niet zo veel woorden).
 • “Tot nu toe is hij erin geslaagd een nieuwe Netanyahu-regering te voorkomen, maar slaagde hij er niet in hem uit zijn ambt te verwijderen”, schrijft hij. “Dus hij is bereid om Israël naar een ongekende derde verkiezing te sturen in de tijd van 12 maanden in de hoop dat Netanyahu’s afnemende steun in de afgelopen twee verkiezingen zal voortduren – vooral na de corruptiebeschuldigingen die naar verwachting tegen hem zullen worden ingediend in de komende dagen.”
 • “Yvette’s tijd is om,” schrijft Amnon Lord in Israel Hayom, het fanclub blad van Netanyahu, gebruikmakend van Lieberman’s bijnaam.
 • Het feit vaststellend dat Lieberman beweerde dat Israël voor twee ernstige uitdagingen stond op het gebied van veiligheid en economie, maar desalniettemin het land in meer onzekerheid duwde, prikt Lord met plezier en schrijft dat “de crisis zo dringend is dat een oplossing kan worden afgeblazen tot de volgende verkiezingen. Lieberman is niet bang voor Hamas-leiders Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar, maar voor Moshe Gafni. Hij is niet bang voor de Iraniërs maar voor de nu Israel bezoekende Satmar Rebbe. “
 • In Ynet schrijft Nadav Eyal dat Lieberman misschien op weg is naar een grof ontwaken, hem berispend omdat hij probeert “de secretaris-generaal van de VN te zijn” en weigert Gantz en Netanyahu te beschouwen als allesbehalve de schuld voor de impasse. “De schuld is niet gelijk en Liberman is niet de verantwoordelijke volwassene. Lieberman’s poging om op twee bruiloften tegelijk te dansen, zal snel eindigen, lijkt het bij verkiezingen, en het is helemaal niet duidelijk dat het publiek hem dezelfde macht zal geven zoals het eerder deed”.