Festival-muzikanten die de OUD bespelen herenigen zich op het podium in Jeruzalem (video’s)

Brian Keane (links) en Omar Faruk op het podium met hun favoriete instrumenten (Courtesy Brian Keane)

Omar Faruk Tekbilek en Brian Keane, die samen zeven albums hebben opgenomen, zullen donderdag hun eerste Israël concert uitvoeren.

De in Turkije geboren wereldmuziekartiest Omar Faruk Tekbilek kan zich niet herinneren hoe vaak hij in Jeruzalem op het jaarlijkse Oud Festival heeft opgetreden. ‘Maar ik kom hier graag. Ze vertellen me dat ik de muzikant van een muzikant ben en ze inspireren me. Ze begrijpen hier echt muziek,”verteld hij de Times of Israel.

Tekbilek is dit jaar terug en opent het festival vandaag met een goede vriend, de Amerikaanse gitarist Brian Keane en gastheer van Zara, de Turkse vocaliste-actrice van Koerdische afkomst, die stukken en werken nieuw leven inblaast uit hun dertig jaar van vriendschap en uitvoeringen.

Het festival, georganiseerd door het Confederation House in Jeruzalem, loopt van 21 tot en met 30 november.

Het zal de eerste keer zijn dat Tekbilek en Keane samen in Israël spelen, en Keane’s eerste keer in Israël sinds 1983, toen hij drie jaar op rij kwam met andere muzikanten, waaronder Herbie Hancock en Bobbie McFerrin.

Tekbilek en Keane ontmoetten elkaar in 1986, toen Keane, een gitarist en componist, werd gevraagd om muziek te produceren voor de documentaire ‘Suleyman the Magnificent’ uit 1988, die werd opgenomen op locatie in Turkije en verteld door Ian McKellan.

“Ik wist niets, niets over de Turkse cultuur,” zei Keane, die dinsdag in Tel Aviv sprak.

Hij vroeg het aan lokale academici en belde een Turkse muzikant die hij kende, maar het was alleen door enkele vrienden op weg naar een Turkse club in Hell Kitchen in New York dat hij Tekbilek ontdekte, die een breed scala aan blaas-, strijk-, percussie- en elektronische instrumenten speelt, waaronder de fluitachtige ney , de piccolo-achtige kaval en de dubbel-riet zurna , evenals de geregen oud.

“Omar sprak nauwelijks Engels, ik sprak geen Turks, maar wat er gebeurde, was dat ik de synthesizer speelde en hij de ney speelde en het haar op de nek van iedereen in de studio stond,” zei Keane. “Muziek is de spirituele taal en hoewel we uit verschillende culturen komen, delen we die taal net als het publiek.”

De film kwam uit en toen gaf een platenmaatschappij uit Duitsland hun partnerschap een tweede leven door een tweede album aan te vragen.

Ze namen vervolgens zeven albums samen op, hoewel ze door de jaren heen zelden samen op het podium hebben opgetreden.

“Het is mijn droom geweest om Brian naast me op het podium te hebben,” zei Tekbilek, die al enkele decennia in Rochester, New York woont, en begon op achtjarige leeftijd te spelen en te zingen.

De twee speelden afgelopen voorjaar samen in de Carnegie Hall in New York City in een uitverkocht concert. Beiden zien zichzelf als een soort boodschapper voor hun publiek, die de boodschap van muziek naar hun luisteraars vertaalt en hen in het muzikale gesprek brengt.

Tekbilek heeft samengewerkt met Ofra Haza, Yasmin Levy en Tomatito en benadrukte in zijn uitvoeringen altijd de kracht van muziek om mensen te verenigen, wijzend op de verschillende soorten liefde die aanwezig zijn in muziek.