Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Premuier Netanyahu. Screenshot YouTube

Die uitdaging van jou, accepteer ik: de Likud partij heeft ermee ingestemd om vervoegde verkiezingen voor het leiderschap van de partij te houden, zodat Gideon Sa’ar en andere potentiële uitdagers met Netanyahu kunnen strijden wie de leider wordt van de partij.

  • Na de beslissing van de openbare aanklager, jl donderdag, dat hij Netanyahu gaat aanklagen in drie zaken, ontstond er zowel binnen de partij maar ook enorme druk op het partijbestuur nieuwe verkiezingen om het leiderscchap te houden.
  • Yedioth Ahronoth portretteert Netanyahu als iemand die “op twee fronten strijd” nadat hij zoals gewoonlijk vanaf de noordgrens ernstige waarschuwingen gaf aan Iran, maar door Sa’ar werd gedwongen zich thuis te concentreren op de interne politiek.’
  • Nadat Netanyahu een dag niet op de voorpagina had gestaan van zijn fanclub blad Israel Hayom, is hij daar vandaag weer op terug te vinden samen met de drie belangrijkste spelers, Sa’ar, Bennett en Barkat. “Gevechten om de opvolging binnen de Likud hebben een kookpunt bereikt en woorden nu persoonlijk,” schrijft de krant.
  • Het lijkt er echter op dat de opvolgingsstrijd lijkt in Israel Hayom echter al te zijn beslist ten gunste van Barkat, een populaire voormalige burgemeester van Jeruzalem. De berichtgeving over de voorverkiezingen gebruikt het grootste deel van de inkt over de strijd tussen Barkat en Sa’ar over de drang naar verkiezingen voor Likud leider, waarbij de krant Barkat naar voren schuift als nieuwe Likud leider.
  • Mati Tuchfeld van de krant gaat ook vol enthousiasme achter Sa’ar aan en schrijft: “Wat mensen zich hier het meest van zullen herinneren, was zijn ontrouw op het moment van de waarheid. Tot nu toe profiteerde Sa’ar van de rivaliteit met Netanyahu , en versterkte misschien zelfs zijn status. De vraag is of hij de grens heeft overschreden en vanaf dit punt prestige zal verliezen”.

Je maakt geen kans: Volgens Channel 13 heeft Netanyahu Sa’ar een bericht gestuurd om hem te adviseren “het woord op straat te bekijken” voordat hij hem zou uitdagen voor een duel – wijzend op zijn 80 procent goedkeuringspercentage.

  • Het kanaal meldt echter ook dat Likud-directeur-generaal Zuri Siso het afgelopen jaar heeft besteed aan het verwijderen van degenen die Netanyahu niet meer zagen zitten als partijleider, zonder hen enige kans op een weerwoord te geven.
  • n Haaretz beweert columnist Ravit Hecht dat de verkiezing alleen Netanyahu zal helpen, omdat Likud-leden zich zullen haasten om zich rond hun omstreden leider te verzamelen.
  • “Anti-Netanyahu mensen – en die waren er altijd al – hebben nu misschien meer legitimiteit en lijden minder onder de agressieve aanvallen op WhatsApp en andere sociale media. Maar de “Likud-straat” staat nog steeds achter Netanyahu.”
  • Army Radio merkt op dat zich mogelijk scheuren in die steun beginnen te vormen. Het hoofd van de Ashdod-afdeling van de partij vertelt het station dat iedereen die op Netanyahu stemt in een leiderschapswedstrijd een domme keuze maakt, maar voegt eraan toe: “Dat is democratie.”
  • En Channel 12’s Daphna Liel geeft hem ook een kans om te vechten, en merkt op dat zelfs Moshe Feiglin ongeveer 30 procent kreeg toen hij tegen Netanyahu inging.
  • Sa’ars grote voordeel, schrijft ze: “is dat hij de enige is die zijn ogen op de juridische realiteit heeft gericht en doet alsof “de dag na Netanyahu” er al is.”

Waar is het Sa’ar-kamp? Sa’ar heeft misschien enkele bondgenoten, maar ze zwijgen en winnen er niet veel lof voor.

  • Sefi Ovadia van Channel 13 meldt dat de meesten van hen bang zijn om te worden gestraft door Likud-kiezers de volgende keer dat er een algemene verkiezing is, als ze mu achter de premier aan gaan.
  • In Yedioth schrijft columnist Nahum Barnea dat Sa’ar geïsoleerd is, zoals Likud-wetgevers Israel Katz, Gilad Erdan, Yuli Edelstein en anderen “ervoor kiezen ervoor opzij te gaan en op een wonder hopen.”
  • ToI-redacteur David Horovitz schrijft : “Wat misleidend is, en cruciaal ontbreekt in het steeds verhitere publieke debat in de dagen sinds procureur-generaal Avichai Mandelblit donderdag aankondigde dat hij Netanyahu zou beschuldigen van fraude en vertrouwensbreuk in de drie corruptiezaken tegen hem , en omkoping in een van hen, zijn de waarschuwende stemmen van leiders die de politieke filosofie van Netanyahu delen, die hem over het algemeen bewonderen en die zijn baan niet zoeken. ”

Jouw weken of de mijne: Sa’ar wordt over het algemeen ook als verloren beschouwd als het gaat om de timing van de stemming, omdat hij erop heeft aangedrongen deze binnen 14 dagen te houden, waardoor hij de teugels had kunnen overnemen en waarschijnlijk zou proberen een regering te vormen voordat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

  • Volgens Channel 12 nieuws, en terwijl de premier “niet uitsloot” in te stemmen met Sa’ars oproep om de leiderschaps verkiezingen te houden in de resterende 17 dagen om algemene verkiezingen te voorkomen, werd het scenario als onwaarschijnlijk beschouwd,
  • In plaats daarvan melden de meeste nieuwszenders dat Likud waarschijnlijk neigt naar het houden van de leiderschaps verkiezingen over ongeveer zes weken, veel te laat om een derde verkiezingsronde te voorkomen.
  • Tal Shalev van Walla legt uit waarom Netanyahu zo graag wil zorgen dat de verkiezing pas wordt gehouden nadat nieuwe verkiezingen zijn aangekondigd: “Zelfs als zijn tegenstanders aan zijn einde zijn gaan denken, heeft Netanyahu nog steeds een serieuze truc die hem nog een paar maanden kan verzekeren van de troon: verkiezingen. ”
  • Ondertussen legt in Haaretz Anshel Pfeffer uit waarom Sa’ar nu zo graag de controle wilde overnemen en wat hij hen kon bieden als ze de verkiezing op heel korte termijn zouden houden. “Sa’ar is lang niet zo populair als Netanyahu onder Likudniks op dit moment. Maar Netanyahu kan hen slechts nog een paar maanden een slappe interim-regering bieden, een regering die geen grote stappen kan zetten, geen geld kan uitgeven of afspraken kan maken omdat deze naar een andere verkiezing strompelt (waarvan het zeer onwaarschijnlijk is dat ze zullen winnen). Sa’ar biedt hen een goede kans om aan de macht te blijven en een nieuwe verkiezing te vermijden.

Blijf een tijdje: Volgens Kan wordt van PG Avichai Mandelblit verwacht dat hij duidelijk maakt dat Netanyahu zijn rol kan blijven vervullen tot hij veroordeeld is en dat alle beroepen al in deze week uitgeput zullen zijn na zijn juridisch advies.

  • Nadav Eyal van Channel 13 schrijft op Facebook dat de achterban van Netanyahu, die de afgelopen jaren achter Mandelblit en de rechtbanken aanzaten, plotseling heel veel geven om de letter van de wet, ondanks het feit dat beschuldigde ministers altijd zijn teruggetreden.
  • Eyal beweert dat Netanyahu en zijn bondgenoten gesprekken voeren dat hij niet hoeft af te treden, en zijn voetvolk op straat de rechtbank bedreigt. “Dit is een gecoördineerde en geplande campagne, een vast onderdeel van wat Netanyahu doet in de politieke arena.”
  • Op de op-ed pagina van Israel Hayom, legt Simpel Rothman, het er dik op. “De belangrijkste vraag is niet of Netanyahu kan blijven leiden, maar eerder ‘of Israel een land van wetten is, of als de rol van gerechtelijke experts in het Ministerie van Justitie, op universiteiten, in denktanks en het Hooggerechtshof, moet heersen over de domme bevolking en voorkomen dat het zijn democratische bestemming realiseert. “

Ver weg: de goksite Ladbrokes biedt 7/5 kansen dat Netanyahu de volgende grote wereldleider is die stopt of wordt verdreven.

  • Maar experts zien Netanyahu niet ten onder gaan zonder een gevecht tot de dood, of het politieke equivalent.
  • “Hij vecht nog steeds, en ondanks dat er in de Likud tekenen zijn dat sommigen beginnen weg te trekken, heeft Netanyahu nog niet het laatste woord gehad”, zegt politicoloog Gidi Rahat tegen Bloomberg. “Hij vecht voor zijn leven en voor hem is niets anders van belang.”
  • Aaron David Miller schrijft in CNN dat elke juridische inspanning om hem te verdrijven tijd zal kosten, en merkt op dat de juridische procedures van Ehud Olmert zeven jaar hebben geduurd om uit te spelen. En Netanyahu zal die tijd niet besteden aan het kijken hoe de zandloper leegloopt.
  • “Als iemand dacht dat Netanyahu zijn toespraak tot de natie na het nieuws van de aanklachten zou gebruiken om het land te laten feesten en rustig de nacht in te laten gaan, dan kennen ze Netanyahu niet. Ik ken hem sinds de jaren tachtig en niets is belangrijker voor hem dan zijn politieke ambities, zijn verlangen om vast te houden aan de macht en zijn eigen gevoel van onmisbaarheid verbonden met zijn eigen geest aan het welzijn en de veiligheid van Israël en het Joodse volk. ”
  • Haaretz’s Chemi Shalev stelt zich ook een gruwelijke schuiver in de afgrond voor: “Netanyahu verschanst zich, geholpen door zijn ruggengraat loze partners, zich naar de matrassen bewegend, bereidt zich voor op een lange belegering, belooft te vechten tot zijn laatste adem of totdat de Israëlische democratie instort. op zichzelf en capituleert naar zijn zin. In plaats van een waardige uitgang of op zijn minst een time-out waarin hij zou kunnen proberen zijn zelfverklaarde onschuld te bewijzen, zal Netanyahu moeten worden meegesleurd, schoppend en schreeuwend uit zijn heiligdom in de residentie van de premier in Jeruzalem. “

Advertentie (4)