Procureur-generaal:”Netanyahu kan voorlopig als demissionair premier aanblijven”

Procureur generaal Avichai Mandelblitt

Procureur-generaal Avichai Mandelblit zei maandag dat Benjamin Netanyahu zijn functie als demissionair premier kan blijven uitoefenen ondanks strafrechtelijke aanklachten tegen hem, maar zegt nog niet of Netanyahu ook een nieuwe regering mag vormen.

“Het is niet nodig dat premier Netanyahu zou moeten aftreden nu de regering demissionair is,”schreef Madelblitt in een juridisch advies, “omdat de wet bepaalt dat een premier die ontslag neemt, blijft dienen als premier totdat een nieuwe regering wordt gevormd.

“Daarom is het duidelijk dat in de situatie van een demissionair kabinet niet kan worden gezegd dat een premier wettelijk verplicht is om ontslag te nemen uit die functie,” voegde hij eraan toe in de juridische opinie die door het ministerie van Justitie werd vrijgegeven.

Volgens de verklaring is een panel van deskundigen binnen het ministerie van Justitie aan het bekijken of Netanyahu juridisch gezien in de toekomst een regering mag vormen, nu hij wordt geconfronteerd met drie aanklachten.

Daarnaast komt dit panel op korte termijn met het advies over de vier ministeriële portefeuilles die Netanyahu op dit moment heeft, en welke hij mogelijk moet opgeven.

De procureur-generaal zei dat de wet onvoldoende rekening houdt met de specifieke omstandigheden waarin een premier verlof moet opnemen, waarbij hij een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2008 aanhaalde, waarin stond dat de vraag geen juridische maar een politieke kwestie was.

“Daarom moet in de huidige omstandigheden de vraag over wel of geen tijdelijk verlof eveneens aan de politiek moeten worden overgelaten, er is op dit moment geen reden voor de procureur-generaal om te beslissen dat de premier niet in staat is zijn plichten uit te voeren,” zei de verklaring.

Advertentie (4)