Wat schrijven de Hebreeuwse weekend kranten in Israel vandaag?

Screenshot YouTube

Laten we nog een raket afvuren: Israëliërs waren er vrij zeker van dat er vanaf donderdag een staakt-het-vuren was bereikt met de Gazaanse terreurgroep Islamitische Jihad , maar met de Israëlische bombardementen op Gaza vroeg vrijdagochtend, na een reeks raket volleys de dag ervoor, is het enige dat lijkt zeker dat het staakt-het-vuren zo wankel is als altijd.

 • “Nog een nacht in de schuilkelder,” schrijft de Ynet-nieuwssite, onder vermelding van ouders opgelucht dat de zuidelijke autoriteiten besloten om school te annuleren te midden van de onzekerheid, maar anderen irriteerden het dat het gebied op ware oorlogssterkte zou blijven door niet meer dan een paar sporadische raketten hier en daar.
 • “Het kan niet zo zijn dat ze een heel gebied afsluiten vanwege één sirene ‘s nachts,” vertelt een inwoner van de regio Sdot Negev aan de outlet.
 • Ynet’s gedrukte zus Yedioth Ahronoth zegt dat de situatie een “cease met fire” is in een kop van de voorpagina.
 • Jacob Magid van Times of Israel toert door de Nahal Oz-kibboets, die slechts een paar honderd meter van de grens met Gaza ligt, en waar inwoners zeggen “raketten of niet, een terugkeer naar normaal levenis slechts een illusie.”
 • “Het is net als de film Groundhog Day. Je wordt wakker en dit hele gebeuren zal weer gebeuren, ”zegt resident Don Salman.*
 • In gesprek met Walla News, ontkent een inwoner van Sderot de dubbele standaard waarbij “de raketten vallen terwijl men net doet alsof het is gestopt. Als iemand dacht dat we zouden instemmen met een staakt-het-vuren dat inhoudt dat er af een toe een raket op Sderot en de periferie rond Gaza valt, zouden ze dat moeten vergeten. Sderot moet worden behandeld als Tel Aviv, niet anders. Ik hoop dat het leger krachtig reageert op elke lancering. ‘

We hebben gewonnen, laten we eten: Ondanks de luchtaanvallen van de ene dag op de andere zijn er tekenen dat het officiële Israël meer dan blij is om een ​​overwinning te verklaren en verder te gaan.

 • Donderdag verklaarde premier Benjamin Netanyahu een einde aan de gevechten tijdens een tournee door een commandocentrum van Iron Dome. Enkele ogenblikken nadat zijn verklaring aan de media was vrijgegeven, werden weer raketten afgeschoten met wat als komische timing zou worden beschouwd als raketten iets waren om een ​​grapje over te maken.
 • Israel Hayom, het fanclub blad van de premier en zijn Likud-partij, besteedt relatief weinig aandacht aan de nieuwe raketten die neerkwamen, verbant het naar pagina 8 en geeft het evenveel ruimte op de voorpagina als aan een moeder die vecht voor veiligheidshervormingen nadat haar zoon werd gedood bij een ongeluk met een elektrische scooter.
 • Op de binnen pagina’s beweert de krant dat het zuiden weer op de been komt en columnist Eran Lerman schrijft dat Israël alles kreeg wat het wilde in de twee dagen van vechten.
 • Islamitische Jihad’s beslissing om de cirkel van gesprekken met Egypte aan te gaan, geeft aan dat Israël de belangrijkste doelstellingen heeft bereikt”, schrijft hij.
 • Channel 13 beweert dat het geluid van af-en-toe raketvuur eigenlijk een teken is van de beslissende overwinning van Israël tegen de islamitische Jihad, met de lanceringen die een indicatie zijn van de teleurstelling van de groep in een staakt-het-vuren voordat het echt wilde stoppen met schieten.
 • In Yedioth citeert Nahum Barnea een officier die opschepte dat de operatie leek op het schudden van een tafel vol vliegen en muggen. “We zijn erin geslaagd om de muggen weg te krijgen, zonder de vliegen te beschadigen.”

Dood door fout: het is niet duidelijk of de vliegen Hamas strijders of burgers zijn, maar de analogie is zowel ongelukkig als veelzeggend, gezien het feit dat de meeste Israëlische publicaties weigeren meer eraan te wijden dan het doorgeven van de burgerlijke dodentol in Gaza.

 • Dat geldt niet voor Haaretz, dat bovenaan de voorpagina een rapport plaatst dat Israël acht leden van een enkele familie heeft vermoord toen het een luchtaanval op een huis lanceerde waarvan het dacht dat het leeg was.
 • Terwijl de Arabisch-taalwoordvoerder van de IDF aanvankelijk zei dat Israël zich op een islamitische Jihad-raketcommandant had gericht die daar woonde, citeert de krant defensiebronnen die zeggen dat het werkelijke ‘doelwit van de aanval’ infrastructuur ‘was, en dat ze helemaal niet wisten dat de Palestijnen in het huis zaten. “
 • Hoewel de IDF-woordvoerder zei dat het doelwit Rasmi abu Malhous was, die werd vermoord, meldt de Associated Press dat het leger zich waarschijnlijk richtte op Mohamed Abu Malhous, die daar normaal leeft maar ondergedoken was. In plaats daarvan doodde de IDF zijn broer Rasmi, zowel hun vrouwen als vijf kinderen.
 • Israëls “tactiek van het uitvoeren van luchtaanvallen op privé-huizen waarvan wordt vermoed dat ze militanten herbergen, zou opnieuw onder de loep kunnen worden genomen vanwege het aantal burgerslachtoffers” , voorspelt het.
 • Noor, 12, een van de weinige overlevende leden van de familie, vertelt al-Jazeera dat ze gered is omdat ze niet kon slapen en in staat was om het huis uit te rennen toen de eerste raket toesloeg.
 • “Toen de eerste raket naast het huis viel, rende ik naar buiten. Maar ik was te bang voor mijn leven om iemand anders wakker te maken, ‘zegt het meisje. “Toen ik genoeg moed had verzameld om terug te keren, was het hele huis puin geworden. Ik kon mijn moeder Yosra eronder zien en het hoofd van mijn vader gespleten en bloeddend. Maar ik kon ze niet redden. ‘
 • Het leger zegt dat het een onderzoek heeft geopend.

Pijn gedaan maar nog steeds overeind: Wat betreft het doel van het leger om te raken, blijft er enige discussie over wat voor soort klap de Islamitische Jihad is toegebracht.

 • Voormalig militair inlichtingenchef Amos Yadlin vertelt Adam Rasgon van ToI dat “de islamitische Jihad een zeer harde klap heeft gekregen”, maar geeft toe dat de groep niet op het punt staat in te storten. “Ze hebben nog steeds genoeg terroristen en ze hebben veel raketten.”
 • Gazan-analist Tala Okal vertelt hem ondertussen dat Israël niet eens zo’n zware klap heeft gegeven: “Het veroorzaakte slechts een kleine hoeveelheid verliezen.”
 • Maar in een aantal rapporten wordt opgemerkt dat Israël een iets krachtiger antwoord van Gaza had verwacht. “De IDF had een veel agressievere reactie verwacht, van massaal raketvuur tot centraal Israël tot sluipschutter en drone-aanvallen, en terwijl centraal Israël op dinsdag wel onder vuur kwam te liggen, heeft de terroristische groep niet echt gebruik gemaakt van de waargenomen capaciteiten,” Yoav Limor schrijft in Hayom, Israël.
 • Walla’s Amir Buchbut meldt dat functionarissen specifiek meer raketvuur verwachtten in de omgeving van Tel Aviv, wat niet is uitgekomen op een paar valley’s na op dinsdag is. Hij vermoedt dat een aantal factoren die plannen misschien hebben verijdeld, van technische problemen tot de wind, maar hij meldt dat het leger beweert dat het zijn eigen verstoring van de raketleveringsketen was die Tel Aviv grotendeels raketvrij hield.

Getrouwd met Hamas: Wat in Israël veel aandacht krijgt, is de vreemde nieuwe wereld waarin Hamas bijna een bondgenoot van Israël is omdat de organisatie niet aan de gevechten deelnam.

 • “Je zou aanwijzingen kunnen zien van samenwerking tussen Israël en Hamas”, schrijft ToI’s Avi Isacharoff. “Zo’n relatie, zo’n ‘alliantie’ is ongekend tussen Israël en de Hamas-heersers. En het kan de weg effenen voor een nog bredere, stille en geheime samenwerking. ”
 • Zvi Yehezkeli van Channel 13 schrijft dat de islamitische Jihad slechts een bijzaak was en het echte verhaal is dat Hamas sterker wordt dan ooit: “De afschrikwekkende mogelijkheden zijn gegroeid en nu behandelen Israeliërs het als een krachtig lichaam vanuit een diplomatiek perspectief, een organisatie die men nodig heeft afspraken maken, niet om tegen te vechten. ‘
 • Yossi Yehoshua schrijft in Yedioth dat militaire functionarissen verwachten dat de politici en diplomaten goed gebruikmaken van het onderhandelingsvenster dat door de gevechtsronde is gecreëerd.
 • “De IDF is ervan overtuigd dat het de politici betere voorwaarden heeft gegeven om een ​​regeling te bevorderen, die wordt beschouwd als in het belang van beide partijen en waarschuwt hen tegen het verspillen van tijd, zoals gebeurde in eerdere rondes.”

Obstakel voor vrede: sommigen merken op dat Hamas het niet erg vond dat de islamitische Jihad-terreurcommandant Baha Abu al-Ata werd uitgeschakeld, die een langverwachte en langdurige staakt-het-vuren-regeling had belemmerd.

 • “Al-Ata was het afgelopen jaar een doorn in het oog van de Hamas-leiders”, schrijft Shlmoi Eldar in al-Monitor. “Israël heeft het vuile werk voor Hamas gedaan en Hamas hoopt dat de islamitische Jihad de boodschap heeft gekregen. Voorlopig heeft Israël alle reden om te geloven dat Hamas serieus is en bereid is door te gaan met een deal over een wapenstilstand op lange termijn en de versoepeling van de Israëlische blokkade van Gaza. Er is geen beter bewijs dan hun gedrag in Gaza deze week. “
 • Amos Harel van Haaretz schrijft dat Israël ook Abu al-Ata markeerde “als een obstakel dat een langetermijnregeling in de Gazastrook in de weg staat.”
 • “Hamas is volgens de militaire inlichtingendienst al geruime tijd geïnteresseerd in de richting van een langdurige wapenstilstand met Israël. De uitschakeling van de belangrijkste probleemmaker, Baha Abu al-Ata, zou daar nu toe kunnen leiden. Israël, dat niet rechtstreeks met Hamas onderhandelt, zal echter de goederen moeten leveren: aanzienlijke versoepelingen in het verkeer van goederen en mensen uit de Gazastrook, samen met versnelling van grote projecten voor het herstel van de instortende infrastructuur van Gaza, ” schrijft hij.

Gantz zit in een zandloper zo zijn de dagen van onze gesprekken: met de gevechten schijnbaar in de achteruitkijkspiegel, steekt het politieke geruzie zijn volle kracht op.

 • Channel 12 nieuws meldt dat met minder dan zes dagen te gaan voor Blue & White leider Benny Gantz om een ​​regering te vormen, zijn kansen waarschijnlijk wegglippen te midden van een partij die ruzie maakt over hoe om te gaan met het voorstel van president Reuven Rivlin voor een roterende premier waarin Netanyahu uit moet stappen weg zodra hij is aangeklaagd.
 • Het kanaal meldt dat partijleider Yair Lapid zich strikt verzet tegen het accepteren van het voorstel van Rivlin zoals het is, omdat dit zou betekenen dat hij onder een premier zou dienen met strafrechtelijke vervolging – iets dat de partij haar kiezers beloofde dat het niet zou doen. Moshe Yaalon en Gabi Ashkenazi van de partij zijn momenteel ook ontevreden over de garanties die ze krijgen dat Likud een dergelijke overeenkomst zou respecteren, zegt het Channel 12-rapport, zonder bronnen te vermelden.
 • Channel 13 meldt ondertussen dat Gantz het voorstel van Rivlin van de hand heeft gewezen omdat het mazen bevat waardoor Netanyahu parlementaire immuniteit kan zoeken en zo aanklachten zou kunnen voorkomen.
 • Volgens het kanaal is de procureur-generaal van plan om zijn definitieve beslissing binnen ongeveer 10 dagen te nemen, net op tijd voor iedereen om iets anders te hebben om over te discussiëren.

Zwakke eenheid: in een zeldzaam licht voor de kansen van Gantz, vertelt Yisrael Beyten leider Avigdor Liberman, vrijdagochtend aan Radio 100 dat hij niet heeft uitgesloten dat hij een minderheidsregering steunt, blijkbaar afstand nemend van zijn belofte om alleen een eenheidsregering te steunen.

 • Israel Hayom beweert echter dat “het publiek de voorkeur geeft aan eenheid”, onder verwijzing naar een enquête die het in opdracht gaf, waaruit blijkt dat 40 procent van de respondenten achter een eenheidscoalitie staat, tegenover 28 procent die een smalle rechtse regering prefereren en 17 procent die een linkse vleugel willen een.
 • De boodschap sluit nauw aan bij de partijlijn van Likud, net als een ander deel van de enquête dat het schokkend vindt dat veel van het publiek weinig vertrouwen heeft in politici, de media, het parket en de politie.
 • Politici krijgen de laagste rating, en hoewel je zou denken dat dat slecht spreekt over de politici die de afgelopen tien jaar aan de macht zijn geweest, probeert Haim Shine in de krant nog steeds citroenen om te zetten in Likud-praatpunten.
 • “Vertrouwen in de rechtbanken, wetshandhaving en de media daalt in een duizelingwekkend tempo”, schrijft hij, “en dat zou binnenkort ook kunnen gebeuren met het vertrouwen in politici.”

Advertentie (4)