De door Israelische luchtmacht georganiseerde Blue Flag 2019 oefening is geëindigd (video’s )

Foto IDF

De vierde tweejaarlijkse Blue Flag luchtmachtoefening georganiseerd door de Israëlische luchtmacht is na twee weken geëindigd. Deze keer deden er aan de geavanceerde luchtmacht oefening bijna 40 vliegtuigen met ca. 725 soldaten uit vijf landen aan mee, voor het eerst namen ook de F-35 straaljagers aan de oefening deel.

De grote luchtmachtoefening vond plaats van 3 tot 14 november vanaf de Uvda luchtmachtbasis ten noorden van Eilat.

Deze luchtmachtbasis in de Negev-woestijn heeft een geavanceerd centrum dat bemanningen traint in tal van oefeningen. Het is ook de basis van het “Flying Dragon” of “Red” Squadron, dat de rol van vijandelijke vliegtuigen in oefeningen speelt, en grondteams die vijandelijke gronddoelen bedienen zoals raketwerpers en radars, en infanteriemilitairen die optreden als terroristen tijdens deze trainingsscenario’s.

Foto IDF

Niet alleen namen tientallen Israëlische vliegtuigen deel, maar ook 35 vliegtuigen vliegtuigen uit de Verenigde Staten (12 F-16’s), Griekenland (vier F-16’s), Duitsland (zes Eurofighters) en Italië (zes Eurofighters samen met zes F-35’s en één G550) namen deel aan de oefening. Inclusief de Israelische vliegtuigen namen er 70 vliegtuigen, 725 manschappen, en waarnemers uit 7 landen waaronder Nederland.

Dit is een coalitie, misschien niet een in oorlogstijd, maar een belangrijke coalitie,” zei een senior IAF-officier die betrokken was bij de oefening.

Foto IDF

Voorafgaand aan de oefening zei het leger dat “de oefening van het grootste strategische belang is en een aanzienlijke impact zal hebben op de Israëlische luchtmacht, de IDF en de staat Israël. De IAF is aan het oefenen en zal blijven oefenen in samenwerking met buitenlandse luchtmachten om zijn bekwaamheid en paraatheid te behouden, de banden en belangen tussen de strijdkrachten te versterken en het gezamenlijke leren tussen de strijdkrachten aan te moedigen en te versterken.

“De samenwerking zal hoogwaardige internationale training, wederzijds leren en ontwikkeling van vliegtechnieken mogelijk maken, en na acties zullen reviewtechnieken een gelegenheid bieden om de relaties tussen landen te versterken,” voegde de verklaring eraan toe.

Israelische F-35. Foto IDF

Het was de eerste keer dat aan Blue Flag F-35 straaljagers deelnamen, die voor het laatst werd uitgevoerd in november 2017 toen zeven buitenlandse luchtmachten deelnam. Volgens een senior IAF-officier was een van de belangrijkste doelen van de Blue Flag van dit jaar het trainen en begrijpen van de stealth-jager van de vijfde generatie.

De Italianen, die de helft van hun gehele uitrusting meenamen om aan de oefening deel te nemen, hebben de afgelopen jaren hun strijdkracht opgebouwd en kwamen o.a. om de Israëlische F-35 te leren kennen. Israel is de eerste luchtmacht die de F-35 gebruikt in militaire operaties.

Foto IDF

Hoewel er minder bemanningen deelnamen, benadrukten hogere IAF-officieren dat er hetzelfde aantal deelnemende vliegtuigen was en dat de Blue Flag van dit jaar de meest geavanceerde oefening was die hoogwaardige luchtgevechtstraining verzorgde met zowel de vierde als de vijfde generatie vliegtuigen, die de mogelijkheid bieden om gezamenlijke tactische vluchten uit te voeren tegen een verscheidenheid aan bedreigingen met behulp van geavanceerde technologie.

“Elk land handelt anders, inclusief hoe ze omgaan met bedreigingen,” zei de senior officier die betrokken was bij de oefening, eraan toevoegend dat “het belangrijk is om te zien hoe de andere strijdkrachten werken”, zodat piloten anders leren denken dan ze gewend zijn.

Als onderdeel van de oefening werden tientallen vluchten uitgevoerd waarbij de jets lucht-lucht gevechten, lucht-grond gevechten simuleerden, om leerden gaan met de dreiging van geavanceerde grond-lucht raketten en gevechts-scenario’s op vijandelijk grondgebied genaamd Nowhereland.

Tijdens een debriefing voordat ze op zondag de lucht in gingen, werden piloten uit de deelnemende landen verteld over de verschillende uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd tijdens hun ochtendoefeningen, zoals stoorzenders, camouflage, onderschepping van mobiele verordeningen, prioritering van dreigingen en vliegen op lage hoogte.