Wat schrijven de Hebreeuwse weekend kranten in Israel?

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Aangeklaagd: Benjamin Netanyahu is de eerste zittende Israëlische premier die word beschuldigd van crimineel wangedrag en dat nieuws haalde de krantenkoppen over de hele wereld en bracht het reeds verlamde politieke systeem van Israel verder in de war.

 • De timing kan niet slechter zijn voor Netanyahu, die wanhopig probeert aan de macht te blijven, terwijl hij nu ook moet proberen de aanklachten tegen hem te bestrijden.
 • Nadat de procureur-generaal had aangekondigd dat Netanyahu terecht moet staan op beschuldiging van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk als gevolg van drie langlopende corruptiezaken, haalde de omstreden premier in een woedende toespraak donderdagavond en maakte de belofte om te vechten tegen deze ‘poging tot staatsgreep’.

Daar gaat zijn image: als de koning van de Israëlische politiek. Dat beeld lijkt snel te vervagen, omdat steeds meer experts, wetgevers en burgers hem opriepen om af te treden nu de aanklachten bekend zijn.. Vrijdag zeiden Israëlische experts dat de aanklachten voor ernstige corruptie de al vastgelopen politieke crisis van Israël na een tweede verkiezingsronde nog meer zal verergeren.

 • “Dit zullen geen verkiezing worden, het zal een burgeroorlog zonder wapens zijn”, schrijft Amit Segal van Channel 12 in de krant Yediot Ahronot. “Er is een grote groep kiezers die geloven wat Netanyahu gisteren zei, maar het is verre van voldoende om de verkiezingen te winnen.”
 • Niet alleen hebben de strafrechtelijke aanklachten de politieke situatie in Israël enorm gecompliceerd, zegt Segal, maar het zal nu ook de loyaliteit van zijn rechtse bondgenoten testen omdat het bereiken van een Knesset-meerderheid nu bijna onmogelijk is geworden.
 • “Netanyahu faalde twee keer in een poging een regering te vormen. Ongeacht de morele en juridische vragen, is de politieke situatie van de premier nu pijnlijk duidelijk: zijn kansen om de vereiste minimale 61 zetels te halen zijn bijna onhaalbaar, en dus zijn zijn kansen om voor de vijfde keer een regering te vormen heel klein geworden “
 • Nahum Barnea schrijft in dezelfde krant dat de overmoed van Netanyahu uiteindelijk zijn ondergang zal zijn.
 • “Netanyahu is niet als crimineel geboren dus je kan niet over hem zeggen dat hij een criminele manier van leven koos, maar hij kwam wel in de problemen,” schrijft Barnea, die een van de toonaangevende politieke commentatoren in Israël is.
 • “Het komt neer op karakter: Netanyahu raakte in de war en in zijn geval ontmoette de overmoed van de leider de slachtoffermentaliteit. Dat was een fatale ontmoeting.”
 • In een van de meer bijtende columns van vrijdag vergelijkt Sima Kadmon Netanyahu met de Romeinse keizer Nero en schrijft: “hij zal staan ​​toe te kijken hoe het land brandt , maar hij zal de residentie van de premier niet verlaten zonder verschroeide aarde achter te laten.”
 • In haar Yedioth-kolom zegt Kadmon verder dat “Netanyahu’s aanvallen op de rechterlijke macht, en zijn inspanningen om zichzelf af te schilderen als het slachtoffer tijdens de toespraak van donderdagavond het beeld laten zien van een man met een zelfingenomen houding en met het uiterlijk van een opgejaagde man die spreekt als Moeder Theresa”.

Saboteurs en verraders: De hoofdredacteur van Haaretz, Aluf Benn, is het eens met de analyse van Kadmon en zegt: “Voor Netanyahu staat zijn functie boven alles en iedereen die dat in gevaar brengt is een verrader, een saboteur en een gevaar voor het land.”

 • “Volgens Netanyahu moeten degenen die onderzoek naar hem deden in staat van beschuldiging staat van beschuldiging worden gesteld, moeten worden onderzocht wegens het ondermijnen van de nationale veiligheid en daarna worden opgesloten”, schrijft Benn. “Nee, Bibi, je verhaal is noch overtuigend noch geloofwaardig. Je bent geen slachtoffer van dwalende politieagenten en officieren van justitie, maar van je onverzadigbare streven naar respect, aldus Benn.
 • “De waarheid is triest. En het is zelfs treuriger dat Netanyahu zich nu vastklampt aan zijn werk en zelfs bereid is de instellingen van de staat te vernietigen om aan de macht te blijven”, zegt Benn..

Tiran of misdadiger? Haaretz-columnist Chemi Shalev schrijft vrijdag in Haaretz dat Netanyahu op het nieuws van zijn aanklacht reageerde zoals een “zelfingenomen tiran en doorsnee crimineel” zou doen, en zei dat het deed denken aan Trump’s reacties over zijn afzettingsprocedure.

 • “De invloed van de president Trump op Netanyahu lijkt toe te nemen: Netanyahu’s slachtofferschap is belachelijker dan ooit, net als zijn Trump-achtige mix van complottheorieën; verzonnen, opgeblazen of vervormde feiten; geruchten die achteraf onweerlegbaar bewijs bleken te zijn; grote verhalen gericht op het afleiden; verzonnen verhalen over zijn beschuldigers en hun getuigen enzovoort.”
 • Yossi Verter van de krant gaat nog een stap verder en zegt dat Netanyahu’s zelfbeschouwing als slachtoffer van een “Kafkaeske heksenjacht” het land in “groot gevaar” heeft gebracht.
 • “De man wiens handen aan het stuur zitten, vecht voor zijn leven, en hij is tot alles in staat,” schrijft Verter in een analyse op de voorpagina.
 • Verter zegt dat “na de aankondiging van Mandelblit de meestal zelfverzekerde Netanyahu ‘leeg, bang en wanhopig’ leek. Zoals een verward persoon die door de straten dwaalt en zinloos spreekt.”

Interne verdeeldheid: In The Times of Israel zegt David Horovitz dat Netanyahu’s behandeling van zijn strafzaken de interne verdeeldheid in Israel zal vergroten.

 • “Wat Israël nu staat te wachten, zijn weken, maanden, misschien jaren van grote interne verdeeldheid, met aanhangers van Netanyahu die het opnemen tegen tegenstanders, met mogelijke consequenties waarvan men aarzelt om ze uit te spreken,” schrijft Horovitz. “De nationale belangen van ons land, met name de interne samenhang, hebben voorrang op die van iedereen – zelfs op die van zijn langst dienende premier, zelfs als die premier ervan overtuigd is dat hij het ongelukkige slachtoffer is van duistere en corrupte krachten.”

Steun van de fanclub: Het is niet verwonderlijk dat Israel Hayom, de krant die wordt gezien als een fervent pro-Netanyahu mondstuk, een uitzondering is op de harde kritiek op de premier in de Israëlische media.

 • In een kennelijke poging om de procureur-generaal te delegitimeren, vergelijkt Akiva Bigman van Israel Hayom het onderzoek naar twee van de medewerkers van Netanyahu met de technieken die door de voormalige Sovjet-Unie werden gebruikt.
 • Bigman zegt dat de aanklachten betekenen dat Mandelblit een nooit eerder gezien juridisch precedent heeft uitgevonden “sympathieke berichtgeving is omkoping.”
 • Hij concludeert dat de aanklachten tegen Netanyahu aanzienlijk hebben bijgedragen aan het verminderen van het vertrouwen van het publiek in het rechtssysteem, waarvan hij beweerd dat het al op een ‘historisch dieptepunt’ stond.

Er zijn er meer: Netanyahu is niet de enige die door het jarenlange onderzoek naar corruptie aanklachten aan zijn broek heeft gekregen. Samen met premier, zullen twee van de machtigste media bazen in Israël, ex-Bezeq-eigenaar Shaul Elovich en Yedioth-uitgever Arnon Mozes, ook worden aangeklaagd voor hun rol in de omkopingszaken waar Netanyahu bij betrokken is.

 • In de krant van vrijdag schuwen de Yedioth-columnisten – Kadmon, Barnea en anderen – niet om er bij eigenaar Arnon Mozes op aan te dringen om af te treden, ondanks dat hij zelf zegt onschuldig te zijn.

Advertentie (4)