“Likud-leiders werken achter de schermen om Netanyahu af te zetten”

Premier Benjamin Netanyahu spreekt zijn aanhangers toe in een video-verklaring op 22 november 2019. (Schermopname / Facebook)

Channel 12 en Channel 13 kwamen gisteravond beiden met een bericht dat senior Likud-leiders achter de schermen bezig zijn om Netanyahu het leiderschap van de partij te ontnemen. Peilingen zouden uitwijzen dat 56% van de Israeli’s vind dat Netanyahu moet aftreden.

Een aantal senior leiders binnen de Likud-partij van zittend premier Netanyahu, blijken te overleggen hoe ze Netanyahu als leider van de partij kunnen afzetten. Dit zou plaatsvinden nu officieel bekend is gemaakt dat de aanklachten wegens fraude, omkoping en schending van vertrouwen worden ingediend door de openbare aanklager.

Zonder bronnen te noemen, liet Channel 12 weten dat deze Likud-leiders ervan overtuigd zijn dat het tijdperk Netanyahu voorbij is. Zij zouden van mening zijn dat er een andere leider moet komen met het oog op een mogelijke derde ronde van verkiezingen over een aantal maanden.

Het tv-kanaal noemden geen namen, maar merkte op dat “de stilte” van Knesset voorzitter Yuli Edelstein, minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan en Gideon Sa’ar, na de aankondiging van de procureur-generaal over de aanklachten tegen Netanyahu, opvallend is.

Ondanks dat men weet dat de kans om Netanyahu af te zetten klein is, houden de Likud-leiders er rekening mee dat, bij een derde verkiezingsronde, Likud stemmen zal gaan verliezen indien Netanyahu als partijleider zou aanblijven.

Inmiddels wordt er vanuit gegaan dat de procureur-generaal, dhr. Mandelblit, Netanyahu in kennis zal stellen dat hij de portefeuilles van minister van Landbouw, Gezondheid, Sociale Zaken en Diaspora-zaken op moet geven, nu hij officieel is aangeklaagd.

Er zouden echter weinig politici staan te trappelen om deze portefeuilles over te nemen, bang als men zou zijn om bij mogelijke schandalen rond Netanyahu betrokken te raken.

Een op vrijdag gehouden peiling wijst uit dat 56% van de Israeli’s van mening is dat Netanyahu moet aftreden als premier. 35% zou vinden dat hij moet aanblijven en 9% weet het niet.

Dezelfde peiling laat ook zien dat wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, er weinig verschuivingen te zien zullen zijn. Een regering vormen blijft dan net zo ingewikkeld als dat het op dit moment is.

Na zijn aanvallen donderdagavond op de “linkse media, linkse politieke partijen en linkse journalisten”, die volgens Netanyahu een heksenjacht tegen hem aan het uitvoeren zijn, zegt de premier dat hij de wet zal respecteren en de rechters laat oordelen over de aanklachten.

In een vrijdag op zijn Facebook-pagina geplaatste video, roept Netanyahu zijn supporters op te zorgen “dat de onderzoekers die zich niet aan de wet hebben gehouden, onderzocht moeten worden.” Netanyahu zei voorts dat hij de uiteindelijke uitspraak van de rechtbank zal accepteren.

Advertentie (4)