Sacha Baron Cohen over social media, fake news en vrijheid van meningsuiting

“Als Facebook in de jaren ’30 had bestaan, had Hitler op Facebook kunnen adverteren”

Sacha Baron Cohen
Sacha Baron Cohen – Screenshot YouTube

Sacha Baron Cohen – bekend van zijn alter ego’s Ali G, Borat, Brüno en The Dictator – heeft bij het in ontvangst nemen van een award van ADL voor zijn strijd tegen antisemitisme de aanval geopend op de grote social media bedrijven. De Britse-komiek waarschuwt tegen fake news, demagogen, samenzweringstheorieën, antisemitisme, islamofobie, homofobie en meer.

Facebook, Twitter, Google en YouTube, die meerdere malen expliciet bij naam werden genoemd, kregen het zwaar te verduren in de speech van Sacha Baron Cohen, die hij “de grootste propagandamachines in de geschiedenis” noemt.

Sacha Baron Cohen begon zijn speech door te vertellen hoe hij zijn leven lang heeft gestreden tegen “onwetendheid en intolerantie”. Zo vertelde hij ondermeer dat hij in zijn jeugd in London heeft gedemonstreerd tegen het Britse Nationale Front, een fascistische organisatie in het Verenigd Koninkrijk, en tegen apartheid in Zuid-Afrika.

Hij hekelt de wijze hoe de algoritmes van de techbedrijven, onder het mom van vrijheid van meningsuiting, fake news en haat promoten. Hij vindt dit een gevaar voor de democratische, pluralistische samenlevingen. “Leugens verspreiden sneller dan de waarheid”, aldus de komiek. In het bijzonder werd Facebook-oprichter Mark Zuckerberg herhaaldelijk bekritiseerd.

In zijn speech, die u hieronder geheel kunt terugkijken, beschuldigt Baron Cohen de eigenaren van deze techgiganten “meer aandacht te geven aan de waarde van de aandelen van hun bedrijven, dan aan het beschermen van de democratie.” Hij pleit voor meer invloed op social media door gekozen volksvertegenwoordigers, in plaats van deze “ongekozen miljardairs.”

Advertentie (4)