Wereldleiders komen naar het 5e Wereld Holocaust Forum tegen antisemitisme in Jeruzalem

Foto; Amos Ben-Gershom (GPO)

Op uitnodiging van de Israëlische president Rivlin zullen ongeveer dertig staatshoofden van over de hele wereld het vijfde Holocaust Forum bijwonen. Het evenement vindt plaats op 23 januari 2020 in Yad Vashem te Jeruzalem. Ook koning Willem-Alexander zal aanwezig zijn, maakte het Koninklijk Huis eerder bekend.

Vanochtend werd de programmering van het evenement bekend gemaakt, tijdens de persconferentie in Jeruzalem. Voorzitter van Yad Vashem directoraat Avner Shalev sprak over het belang van het evenement. ‘Yad Vashem werkt hard om de kennis het bewustzijn van de geschiedenis te vergroten. Niet alleen om men te blijven herinneren, maar ook als een middel om antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat te beschrijven. Dit zijn alarmerende verschijnselen die wereldwijd toenemen.’

Ook president van World Holocaust Forum Foundation Moshe Kantor drong aan op de bestrijding tegen antisemitisme en de ontkenning van de Holocaust. ‘De belofte “Opdat wij nooit vergeten” moet een belofte zijn voor de hele mensheid en niet alleen voor het Joodse volk. Joods leven in Europa wordt opnieuw bedreigd. Veel Joden in Europa voelen zich niet meer veilig, onder andere door aanslagen, pesterijen op straat of op school.’

Komend jaar is de bevrijding van Auschwitz 75 jaar geleden. De boodschap op het evenement zal dan ook benadrukken dat antisemitisme geen plaats mag hebben in de samenleving. In Europa is groeiend antisemitisme al enige tijd een groot probleem. De herdenking is hiermee relevanter dan ooit.

Andere wereldleiders die aanwezig zullen zijn op het evenement zijn onder meer de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Samen en met nog vele andere leiders zullen zij bespreken hoe antisemitisme het best bestreden kan worden.

Advertentie (4)