“Amerikanen, Israëli’s en Palestijnen: allemaal toegewijd aan een vredesresolutie”

Jason Greenblatt. Screenshot YouTube

Ik ben me er goed van bewust dat in Israël de mensen behoorlijk druk zijn met de historische derde verkiezingsronde en dat het conflict eenvoudigweg geen topprioriteit is voor veel mensen”, zo begint een Op-Ed van Jason Greenblatt in de Jerusalem Post.

Ik ben net thuisgekomen van een dag en nacht in een Europese hoofdstad met een groep professionals die al jaren, in sommige gevallen tientallen jaren, bezig is met het Israëlisch-Palestijnse conflict en andere regionale kwesties. De kleine groep bestond uit Amerikanen, Israëli’s en Palestijnen, joden, christenen en moslims.

Wat hadden we gemeen? We zijn allemaal toegewijd om te zien of er een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict kan worden gevonden. De discussies waren levendig. We waren niet bang om overal, open en eerlijk over te spreken. We hebben genoten van elkaars gezelschap, inclusief twee zeer lange maaltijden samen, terwijl we tegelijkertijd de vele moeilijke kwesties met betrekking tot het conflict, de complexiteit van de regio en de huidige politieke situatie in Israël en onder de Palestijnen bespraken, met betrekking tot zowel de Palestijnse Autoriteit als de terroristische groep Hamas, die zoveel leed veroorzaakt en de Palestijnen in Gaza aan hun dictatuur onderwerpt.

We waren allemaal in staat om onze gedachten en posities op een respectvolle manier te verwoorden en we beantwoordden allemaal moeilijke, maar eerlijke vragen. Niemand nam zijn toevlucht tot de standaard praatpunten die geen vrede brengen en dit waarschijnlijk ook nooit zal brengen. We waren het niet eens over veel zaken, maar leerden van elkaar. We begrepen impliciet dat, hoewel we uit vele lagen van de bevolking komen en heel verschillende opvattingen hebben over het conflict, zoals voorgestelde oplossingen en veel andere dingen, we er allemaal waren met als enig doel te zien hoe we het leven van miljoenen Israëli’s en Palestijnen in de regio kunnen helpen verbeteren.

Dit soort evenementen zijn belangrijk. Ze weerspiegelen de talloze discussies die ik gedurende mijn bijna drie jaar bij het Witte Huis heb gehad, inclusief met presidenten en premiers, koningen, prinsen en anderen, met ministers van Buitenlandse Zaken en andere diplomaten en, net zo belangrijk, met gewone Israëli’s, Palestijnen en anderen in de regio.

Deze openhartige discussies blijven me hoop geven dat er iets mogelijk is. Het ontbreken van dergelijke discussies tussen de leiders in de regio – Israël en zijn Arabische buren, en onder gewone Israëli’s, Palestijnen en andere Arabieren in de regio schaadt het proces echter. Hoewel het begrijpelijk is dat er een diepe tweedeling tussen de samenlevingen bestaat, ben ik ervan overtuigd dat open, eerlijke en oprechte gesprekken zoals deze alleen maar kunnen helpen de weg naar vrede te effenen.

Ik ben niet naïef om te denken dat dit de sleutel tot vrede is. Er zijn natuurlijk veel sleutels die moeten worden gebruikt om de vele gesloten deuren van dit buitengewoon gecompliceerde conflict te ontgrendelen. Maar er is één sleutel die gemakkelijker te gebruiken is dan mensen denken – de sleutel tot een respectvolle dialoog. Ik heb er drie jaar ervaring mee, heb er geweldige vriendschappen mee opgebouwd en geloof dat het een belangrijk ontbrekend ingrediënt is om dit conflict te helpen oplossen.

Ik heb twee soorten reacties gehad op het werk dat ik doe. Eén groep lijkt geen oplossing voor het conflict te willen; ze lijken alleen te weten hoe ze hatelijke opmerkingen moeten maken. Een voorbeeld hiervan deze week: “nog een fout opmerking op uw lange lijst. Wat een “loser ben je”. ”Dit is een van de “zachtere” opmerkingen. Ik heb vele anderen ontvangen, meestal ruwer, vaak met grof taalgebruik, meestal met veel grammaticale fouten, en over het algemeen van dezelfde kleine groep mensen. Deze mensen die dit soort opmerkingen maken, zijn niet relevant, voegen niets toe aan de discussie en zullen waarschijnlijk nooit hun ideologie opgeven of bereid zijn rationale gesprekken te voeren.

Ik las hun opmerkingen van tijd tot tijd uitsluitend voor amusement. Maar ik krijg ook veel andere antwoorden met positieve opmerkingen. Deze positieve opmerkingen wegen ruimschoots op tegen de hatelijke reacties. Veel van degenen die commentaar geven, zijn het misschien niet eens met mijn meningen of het beleid waaraan ik heb samengewerkt met mijn collega’s terwijl ik in het Witte Huis werkte. Maar deze individuen zoeken een constructieve dialoog in een poging om behulpzaam te zijn. De mensen die ze schrijven kunnen deel uitmaken van de oplossing, of op zijn minst helpen de weg vrijmaken voor een beter leven voor iedereen, en misschien, heel misschien, uiteindelijk vrede.

Ik ben me er goed van bewust dat in Israël de mensen behoorlijk druk zijn met de historische derde verkiezingsronde en dat het conflict eenvoudigweg geen topprioriteit is voor veel mensen. Ik ben me ook bewust van de diepe frustratie onder de Palestijnen met hun vele belangrijke uitdagingen, zowel in Gaza en Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) . Beide partijen zijn diep sceptisch over het potentieel voor vooruitgang of de vooruitzichten op het bereiken van een oplossing die voor beide aanvaardbaar zou zijn. Ik begrijp en respecteer dat allemaal.

Ik heb een eenvoudige vraag: laten we een eerlijke, respectvolle, constructieve dialoog in de regio aanmoedigen. Ik heb het voorrecht gehad om talloze uren van dergelijke discussies te hebben gehad en het laat me met hoop achter. Ik wil dat al diegenen onder u die rechtstreeks door het conflict worden getroffen, iets van die hoop delen.

In het beste geval zullen uw gesprekken zich verzamelen en uiteindelijk een sprinkplank vormen voor een beter leven of vrede of beide, en u kunt zelfs enkele nieuwe vrienden maken die enorm van u verschillen. Misschien kun je er zelfs van leren. In het ergste geval gebeurt er niets en verliest u een beetje van uw tijd. Het is een waardevolle investering – vertrouw me daar maar in!

Wie is bij mij voor dit?

Advertentie (4)