Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Wat heeft Bensouda gedaan? De beslissing van het Internationaal Strafhof (ICC) om verder te gaan met een mogelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden die Israël naar verluidt in de Palestijnse gebieden zou hebben gepleegd, heeft het land doen schrikken met bezorgdheid over wat het zou kunnen betekenen.

 • “Het opent de deur voor elke Palestijn om in Den Haag een claim in te dienen tegen Israël wegens oorlogsmisdaden. Vanuit het oogpunt van vervolging is de relevante periode vanaf 2014, en in de kijker zijn degenen die in hogere functies uit die jaren hebben gediend, ” premier Benjamin Netanyahu, voormalig minister van Defensie Avigdor Liberman en voormalige IDF-chef Benny Gantz als degenen die mogelijk in de meeste problemen verkeren, meldt de Ynet-nieuwssite.
 • Kanaal 12 meldt dat Fatou Bensouda van het ICC veel verder kan gaan en zich op iedereen kan richten, van legerofficieren tot gewone soldaten.
 • Michael Lynk, de speciale rapporteur van de VN voor Palestijnse rechten, zegt dat het ook “kolonisten die betrokken zijn bij het verkrijgen van geld om illegale woningen te bouwen,” zou kunnen omvatten, aldus Gulf News.
 • Het kanaal beweert ook dat Israël al heeft besloten niet mee te werken aan het onderzoek, hoewel Channel 13 meldt dat de beslissing nog niet is genomen. Ondertussen moeten rechters de beslissing van de officier van justitie nog goedkeuren.
 • “De beslissing van de rechter om de beslissing goed te keuren zal een aardbeving zijn en zal Israël voor een ongekende diplomatieke-legale tsunami plaatsen”, schrijft Barak Ravid.

Hoe durven ze? Naast de zorgen, en schijnbaar overvallen erdoor, is er een gezonde dosis woede en ergernis over het feit dat Israël op deze manier wordt behandeld.

 • “In de beschrijving van de officier van justitie zijn er geen Israëlische slachtoffers, geen terreur tegen Israelis, alleen het Palestijnse verhaal dat probeert de verantwoordelijkheid bij Israël te leggen”, zegt plaatsvervangend procureur-generaal voor internationaal recht Roee Scheindorf aan Army Radio.
 • ‘Antisemitisme, Haagse stijl’, roept de kop van de voorpagina in Hayom, Israël.
 • Eldad Beck van de krant is woedend hoe iedereen kan denken dat nederzettingenactiviteit of Israëlische pogingen om infiltraties uit Gaza te stoppen kunnen worden beschouwd als “oorlogsmisdaden:” een gebruik van het internationale rechtssysteem voor een diplomatiek proces om de staat Israël te liquideren. Volgens de internationale definitie van antisemitisme is dit puur antisemitisme, omdat het gaat over het ontkennen van het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking en het stellen van een dubbele standaard aan Israël. ”
 • Yedioth is niet subtieler, met de kop “En ze noemen ons oorlogsmisdadigers”, onder beelden van wreedheden in Iran, Syrië, Turkije, Gaza en elders.
 • De krant beschuldigt de ICC ervan ‘absurd en hypocrriet’ te zijn.

Is het mogelijk dat Israël ongelijk heeft? Noa Landau van Haaretz schrijft dat de preventieve reactie van procureur-generaal Avichai Mandelblit en het ministerie van Buitenlandse Zaken het punt mist, en onthult dat Israël degene is die hypocriet is.

 • Israël beweert dat “de Palestijnen niet tegelijkertijd kunnen beweren door Israël bezet te zijn en tegelijkertijd een partner kunnen zijn in een verdrag tussen soevereine staten. Maar doet Israël niet dezelfde truc door te eisen dat de Palestijnen verantwoordelijkheid nemen zonder hen volledige controle te geven? Heeft Israël zelf besloten of Palestina een bezet gebied of een staat is? Of is het dat door te beweren dat Palestina geen soevereine staat is, waardoor Israël toegeeft dat het in feite bezet is, ” vraagt ​​ze.
 • Het hoofdartikel van de krant betreurt het onderzoek ook, maar niet omdat het verkeerd is, maar omdat het nodig is: “De beslissing van de officier van justitie is het laatste waarschuwingssignaal voor de Israëlische regering en haar instellingen die geïnteresseerd zijn in het ontkennen van de realiteit van de bezetting. In de komende maanden zal de rechtbank beslissen of een onderzoek wordt geopend. Naast de angst voor de mogelijke resultaten van het onderzoek, is het te betreuren dat Israël niet in staat is de tragedie te erkennen die het zichzelf heeft toegebracht door blindheid en arrogantie – de bezetting en de nederzettingen – en het is betreurenswaardig dat alleen een externe dreiging zijn ogen opent. “
 • De New York Times merkt op dat de argumenten slechts een herhaling zijn van dezelfde argumenten die Israëliërs vijf jaar geleden hebben aangevoerd toen de Palestijnen toetraden tot de rechtbank.

Voorzichtige jurisdictie: in Yedioth raadt Ben Dror Yemini aan om in ieder geval niet al te opgewonden te worden.

 • “Het is niet nodig om van Bensouda een vijand van de staat te maken”, schrijft hij. “Bensouda laat de beslissing over de jurisdictie over aan de rechters, die uit Hongarije, Frankrijk en Benin komen. Dit is niet het forum van haat zoals de VN-Mensenrechtenraad en Israël heeft uitstekende claims, omdat alleen een staat een claim kan indienen en Palestina geen staat is. “
 • Dat is geen klein punt. Op Twitter schrijft ICC-wetenschapper Patryk I Labuda een diepgaande discussie over waarom het belangrijk is dat Bensouda die beslissing heeft genomen.

 • In een andere Twitter-thread duikt Kevin John Heller, een andere geleerde, nog dieper in de claims van Bensouda, maar eindigt met er ervan overtuigd te zijn dat de jurisdictie zal worden verleend.

Jachtgeweer: het besluit van het Joodse Huis om samen te voegen met de extreemrechtse en racistische Otzma Yehudit voor de komende verkiezingen staat ergens tussen het ICC-besluit en “Katten” op de populariteitsschaal.

 • Kanaal 12 nieuws meldt dat Netanyahu de leider van het Joodse Huis Rafi Peretz heeft gebeld om hem te feliciteren. Een woordvoerder van Netanyahu, die in de laatste twee verkiezingen vrij openlijk heeft aangedrongen op een soortgelijke fusie, ontkent dat en geeft aan dat zelfs hij het als politiek giftig beschouwt.
 • “Er was geen gesprek. Netanyahu is er niet bij betrokken, ‘zegt de woordvoerder.
 • Toch prijst een column in het pro-Netanyahu tabloid Israel Hayom van Mati Tuchfeld de fusie als een “noodzakelijke stap” voor een rechtse overwinning.
 • Jacob Magid van ToI schrijft dat de beslissing zelfs de woede trekt van mensen binnen de partij, waaronder MK Moti Yogev en ongeveer 80 lokale burgemeesters die tegen de samenvoeging zijn en op zaterdag een brief aan Peretz schreven.
 • “In hun brief aan Peretz klagen partijfunctionarissen over het feit dat ze niet hadden gesproken met Joodse Huis leden om tot ‘een betere en meer natuurlijke’ fusie te komen. Ze waarschuwden dat de unie met Otzma Yehudit andere allianties zal voorkomen ‘, schrijft hij.
 • Walla meldt dat Peretz de deal sloot “in de schaduw van spanningen met het hoofd van de Nationale Unie, Bezalel Smotrich, nadat laatstgenoemde probeerde open voorverkiezingen voor een grote religieuze zionistische partij naar voren te duwen tegen de wensen van Peretz. Het hoofd van het Joodse Huis zag dat dit een poging was om hem uit zijn positie te zetten en handelde daarom snel om een ​​deal te sluiten met Otzma Yehudit. ”

 Juiste vlucht: sommigen zijn ook tegen de fusie vanwege het racisme van Otzma, niet alleen slechts voor berekening van al of niet het opleveren van een verkiezingswinst

 • “Het is duidelijk dat de meeste mensen die zich identificeren als religieuze zionisten zich niet identificeren met Otzma. De nationale religieuze beweging die bestaat uit mensen die in de staat, in de natie geloven, maar zeker geen vandalen, nationalisten en racisten zijn, ”schrijft Hen Srour-Arzi in Yedioth.
 • In de uitgesproken rechtse nieuwssite Israel National News voorspelt columnist Akiva Shpigelman dat kiezers een massale uittocht zullen maken van rechtse partijen waarvan de leiders geen contact hebben met hun achterban: “Je zou je moeten aansluiten bij de nieuwe generatie religieus zionisme, die geschikt is voor het Israël toekomst. Het politieke huis moet worden herbouwd met mensen die begrijpen waar we naartoe gaan. Een richting die absoluut niet gericht is op partijen die de ideologie van Kahane en zijn soortgenoten aannemen, ‘schrijft hij, gericht aan de politici.
 • Makor Rishon-verslaggever Yoav Kraus voorspelt dat Smotrich zal toetreden tot de New Righ partij van Naftali Bennett, en het Joodse Huis en Otzma “zullen worden uitgewist.”