De volgende generatie verkennings-drones zijn wel heel erg klein

De kleine drones( Foto: Rafael Advanced Defense Systems )

Dankzij een jaar lang gezamenlijk onderzoek tussen de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en de Israëlische wapenfabrikant Rafael Advanced Defense Systems, zijn de eerste kleine handheld drones nu operationeel in Israël.

Deze ultramoderne drones, die elk een paar dozijn tot enkele honderden gram wegen en niet groter zijn dan 20 cm, kunnen worden gebruikt voor een groot aantal taken, zoals het verzamelen van live inlichtingen en verkenningen, allemaal zonder het leven van soldaten in gevaar te brengen, aldus een artikel in Ynet.

De drones zijn ontwikkeld door studenten informatica onder leiding van prof. Freddy Bruckstein van het Technion Israel Institute of Technology in Haifa.

De drones zijn zo klein dat ze vanuit de palm van de hand kunnen worden gelanceerd, met een piepklein voertuig met hoge mobiliteit dat hen vanaf de grond helpt te besturen.

Het kleine voertuig dat helpt de drones te besturen ( Foto: Rafael Advanced Defense Systems )

De drones zijn relatief stil en in staat om meerdere missies uit te voeren – ervan uitgaande dat ze weer terugkeren naar de operator.

Ze zijn ook relatief goedkoop om te produceren, iedere drone kost niet meer dan $ 50 – een opzettelijke voorzorgsmaatregel voor gevallen waarin de drones gedwongen worden zichzelf te vernietigen om te voorkomen dat ze in de verkeerde handen vallen.

De drones zijn ook uitgerust met sensoren en kleine radars die hen helpen zich onafhankelijk in gesloten ruimtes te oriënteren, waardoor ze niet tegen objecten zoals muren of deuren kunnen botsen.

Om de intelligentie-verzamelmogelijkheden van de drones te vergroten, zijn ze ook uitgerust met nachtzichtcamera’s, waardoor ze verkenning kunnen uitvoeren in de donkerste plaatsen.

De kleine afmetingen hebben echter ook nadelen.

De kleine batterijen van de drones hebben slechts voor een paar minuten voldoende vermogen voordat ze weer moeten worden opgeladen.

Rafael Advanced Defense Systems-lab . Foto RADS

Ze hebben ook slechts een kort bereik voor de overdracht van informatie. Dit betekent dat de drones en hun bijbehorende grondvoertuig mogelijk een extra UAV nodig hebben die hoog boven hen cirkelt om uitzendsignalen te ontvangen.

“Onze verschillende teams, bestaande uit wapenexperts en ingenieurs, ontwikkelen operationele oplossingen voor tal van militaire problemen, sommige problemen duren slechts enkele dagen om op te lossen”, zegt een woordvoerder van Rafael.

“Het is wetenschap ontmoet sciencefiction”, zegt de Rafael-functionaris. “Deze drones zijn maar een klein deel van de wonderen die we in onze labs bouwen.”