Het Joods-Britse verkiezingsdilemma – Column Brigitte Wielheesen en Alex Hearn

Corbyn en Johnson. Screenshot YouTube

Over enkele dagen zullen de Britse kiezers geconfronteerd worden met de politieke armoede in het United Kingdom en een gebrek aan keuze in het stemhokje. De Britse Lagerhuisverkiezingen van 2019 zullen de geschiedenis ingaan als ‘De Brexit-verkiezingen’, waar conservatief leider Boris Johnson kampioen is in het beantwoorden van vragen met ‘Krijg Brexit gedaan!’ ongeacht de relevantie van de vraag.

De meeste kiezers zijn moe van Brexit en de economische onzekerheid die het met zich meebrengt. Deze verkiezingen zijn tussentijdse verkiezingen. Het mandaat van het in 2017 gekozen Lagerhuis liep onder de ‘Fixed Term Parliament Act’ nog tot 5 mei 2022.

Boris Johnson heeft een reputatie een leugenaar te zijn. Hij verkocht Brexit met de leugen door een banner op een bus waarop staat dat, onder zijn leiderschap £ 350 miljoen per week naar de National Health Security zal gaan in plaats van de Europese Unie. De leider van de conservatieve partij maakt met regelmaat racistische opmerkingen, zoals zijn opmerking dat vrouwen in hijabs alleen het recht hebben om “rond te kijken als brievenbussen”.

Gedurende 10 jaar heeft het Britse volk de maatschappelijke en financiële ongelijkheid in de samenleving zien groeien onder conservatieve heerschappij. Hun campagne van ‘soberheid’ om de schulden terug te betalen na de financiële crash heeft de kwetsbaren hard getroffen.

Dus hoe zit het met het alternatief?

Jeremy Corbyn, de leider van de Arbeiderspartij (Labour), richt zich op de nationale gezondheidsbeveiliging en oneerlijkheid in de samenleving. Hij heeft enkele grote beleidsbeloften gedaan die niet kloppen en niet kunnen worden uitgevoerd. Veel Britten denken dat de plannen gewoonweg onhaalbaar en onrealistisch zijn.

Tijdens het interview met BBC corvee Andrew Neil kwam dit pijnlijk naar boven. Met betrekking tot het Brexit-verhaal heeft Jeremy Corbyn een geschiedenis om uit de Europese Unie te willen stappen. Dit in tegenstelling van Labour-leden die juist willen blijven. Op Brexit gebied waait hij met de wind mee en blijft onduidelijk waar hij nu echt voor staat, behalve een vaag referendum voorstel. Corbyn is de meest impopulaire oppositieleider in tientallen jaren.

Politieke leiders die liegen en discrimineren

De Labour Party wordt onderzocht door de Equalities and Human Rights Commission (EHRC). Dit is een unicum. Nooit eerder werd een politieke partij onderzocht behalve de extreemrechtse fascistische Britse natiepartij.

Het rapport ‘Arbeid tegen antisemitisme’ heeft 15.000 pagina’s met bewijsmateriaal overgelegd aan de EHCR waaruit racisme van Labour-functionarissen en -leden blijkt. Uit de onderzoeksrapporten blijkt dat de Labour-leiding het disciplinaire proces in Labour verstoorde om antisemieten binnen de partij ongestoord hun gang te laten gaan.

De meeste Joodse parlementsleden zijn uit de partij verdreven. Andere EHRC-inzendingen beschrijven hoe Joodse Labourleden tijdens vergaderingen routinematig werden getreiterd en bespot met antisemitische opmerkingen, zoals ‘Hitler had gelijk’, ‘kindermoordenaar’ en ‘houd je kop f * ck up Jood’. Een rapport van Protecting our Jewish Community (CST), onthulde Labour’s online ‘Engine of Hate’, en recent onderzoek door YouGov toonde aan dat er onder de supporters van Jeremy Corbyn 66% meer antisemieten zitten dan onder de supporters van Boris Johnson.

Dit zijn niet een paar slechte appels, het is ideologisch. Dertig Labour politici zijn in verband gebracht met antisemitisme. Jeremy Corbyn ondersteunt aantoonbaar Holocaustontkenners en terroristen en noemt genocidale antisemieten ‘vrienden’. In het pijnlijke interview met Andrew Neil kreeg Corbyn tot vier keer de mogelijkheid om sorry te zeggen voor zijn antisemitische uitingen. Dat hij deze kans niet greep, was veelzeggend voor de Britse Joden.

De Britse Joden hebben niet langer meer de luxe om als Britten over de kwesties als Brexit, gezondheidszorg, milieu, criminaliteit of de economie te stemmen. In de UK zijn we genoodzaakt om voor het eerst ‘als Joden’ te stemmen en dat is onvergeeflijk. Eén ding is zeker. Welke keuze er ook gemaakt wordt in het stemhokje. Voor de Britten en zeker voor de Joodse gemeenschap zal het leven in de UK drastisch veranderen.

Over de Auteurs:

Alex Hearn – Steering Committee Member Labour Against Antisemitism
Brigitte Wielheesen – journalist, politicoloog gespecialiseerd in internationale betrekkingen en counter-terrorisme.director Strategy and Public Affairs

Advertentie (4)