Onenigheid over datum verkiezingen, Netanyahu heeft nieuwe verkiezingsslogan

Premier Netanyahu. Screenshot Twitter

Als er vóór komende woensdagavond geen overeenstemming is over het vormen van een nieuwe regering, zijn derde verkiezingen binnen een jaar in Israel onafwendbaar. Likud en Blauw-Wit ruziën inmiddels over de verkiezingsdatum.

Dat er nieuwe verkiezingen aan zitten te komen in Israel, blijkt ook uit het feit dat er geen gesprekken meer tussen Likud en Blauw-Wit staan gepland voor de drie dagen die nog resteren tot de deadline van woensdagavond aanstaande.

Gantz zei tijdens een conferentie dat ‘nieuwe verkiezingen onnodig zijn als iedereen zijn verantwoordelijkheden neemt en tot zinnen komt’, eraan toevoegend dat hij alles in het werk zal stellen om toch nog een regering te kunnen samenstellen.

Ondertussen zijn Likud en Blauw-Wit het niet eens over de datum waarop de eventuele derde verkiezingen binnen een jaar moeten worden gehouden.

In eerste instantie was er overeenstemming om verkiezingen op 3 maart 2020 te laten plaatsvinden. Toen werd ontdekt dat dit de dag is waarop de soldaten van Israël worden herdacht, wiens begraafplaats onbekend zijn.

Likud kwam toen met het voorstel om 24 maart als datum te kiezen, waarop Blauw-Wit voorstelde om de verkiezingen op 25 februari te houden.

In een vergadering van vertegenwoordigers van Likud en Blauw-Wit, stemden Likud-minister Yariv Levin en voorzitter van de Blauwe-Wit fractie, Avi Nissenkorn, ermee in om de traditie te doorbreken en de verkiezingen op een maandag in plaats van op dinsdag te laten plaatsvinden.

De Likud riep op om dan maandag 16 maart verkiezingen te houden waarop Blauw-Wit voorstelde de verkiezingen op 2 maart te houden.

‘We zullen niet toestaan dat het land wordt meegesleurd in een lange verkiezingscampagne ten koste van het publiek’, aldus een woordvoerder van Blauw-Wit. ‘In het geval dat Netanyahu de staat Israël meesleept in een nieuwe, dure en onnodige verkiezing, zullen we ervoor zorgen dat deze zo snel mogelijk wordt gehouden.’

Ondertussen kwam premier Netanyahu met een nieuw campagne slogan. ‘Houd me aan de macht’, zei Netanyahu, ‘omdat alleen ik de Amerikaanse publieke opinie effectief kan mobiliseren voor de vitale belangen van Israël.’

‘Je moet verstandig vechten, maar dat is niet genoeg’, zegt de premier. ‘Je moet de mogelijkheid hebben om de belangrijkste macht in de Verenigde Staten te beïnvloeden. En wat is de belangrijkste kracht? Allereerst is de Verenigde Staten de belangrijkste macht ter wereld en de belangrijkste macht in de VS is de publieke opinie. De publieke opinie heeft invloed op de standpunten van het congres, dat de publieke opinie vertegenwoordigt. En het congres kan – uiteraard – een tegenwicht zijn voor negatieve trends elders, ook vanuit het Witte Huis zelf.’

Ironisch genoeg kwam de toespraak van Netanyahu twee dagen nadat hij een tegenslag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te verwerken kreeg, toen het Huis – een orgaan dat naar eigen zeggen de Amerikaanse publieke opinie weerspiegelt – heeft ingestemd voor een resolutie die een tweestatenoplossing onderschreef en tegen ‘eenzijdige annexatie van grondgebied’. De resolutie wordt algemeen gezien als kritiek op het beleid van Netanyahu vanuit het Democratische kamp.

Of deze nieuwe slogan inderdaad kiezers over de streep zal halen om op Netanyahu te stemmen, zal blijken tijdens de mogelijke derde verkiezingen volgend jaar.