Derde verkiezingen binnen een jaar zullen op 2 maart 2020 plaatsvinden

Ter illustratie. Screenshot Twitter

Als er komende woensdagavond geen regering is gevormd zullen de derde verkiezingen binnen een jaar in Israel op maandag 2 maart 2020 plaatsvinden, zo zijn Likud en Blauw-Wit overeengekomen.

De verwachting is dat de Knesset woensdagavond zal worden ontbonden, nu premier Benjamin Netanyahu en Blauw-Wit-leider Benny Gantz na de verkiezingen van september geen regeringscoalitie hebben kunnen vormen.

Als geen enkel Knesset lid woensdag de steun van ten minste 61 leden van de 120-koppige Knesset weet te krijgen – het lijkt erop dat daar geen enkele kans op is ​​- zullen voor de derde keer in minder dan een jaar verkiezingen worden gehouden.

De voorgestelde verkiezingsdatum moet in drie plenaire Knesset-lezingen goedgekeurd worden, maar dat zal geen enkel probleem zijn omdat Likud en Blauw en Wit samen een meerderheid in de Knesset hebben.

Het is een primeur voor Israel dat de verkiezingen op een maandag zullen plaatsvinden inplaats van op dinsdag zoals gebruikelijk.

Dit heeft te maken met het feit dat dinsdag 3 maart 2020 de jaarlijkse herdenking wordt gehouden voor soldaten waarvan onbekend is waar zij zijn begraven.

De daaropvolgende dinsdag, 10 maart 2020, is de tweede dag van het Joodse Poeriem feest.

Volgens berichten in de Hebreeuwse media wilde de Likud partij de verkiezingen zo laat mogelijk houden, terwijl Blauw en Wit de verkiezingen op de vroegst mogelijke datum wilde houden.

Het lijkt er dus op dat er sprake is van een compromis.

Advertentie (4)