Details bekend van mogelijke deal voor eenheidsregering; nog geen overeenstemming

Blauw en Witl leider Benny Gantz. Screenshot Twitter

Met nog acht dagen te gaan totdat Israel wordt gedwongen tot een derde verkiezingsronde in minder dan een jaar, lijkt het erop dat de gesprekken tussen Likud en Blauw en Wit dinsdagavond zijn vastgelopen ondanks dat berichten naar buiten kwamen met informatie hoe een eenheidsregering eruit zou zien.

Channel 13 beweerde dinsdag beweerde dat de partijen een overeenkomst naderden die een einde zou maken aan een politieke patstelling die het politieke systeem van Israël sinds december 2018 vrijwel heeft bevroren, en gaf enkele details van de vermeende voorwaarden. Maar de deal liep vast vanwege verschillende belangrijke kwesties, en daarom lijken verkiezingen nog steeds waarschijnlijk, aldus het bericht.

Het bericht van Channel 13 kwam naar buiten nadat na 45 minuten het gesprek tussen Netanyahu en Benny Gantz, gisteravond, was beëindigd en naar verluidt tot geen resultaat had geleid.

Channel 13 zei dat beide partijen in principe hadden ingestemd met een rotatieovereenkomst tussen Gantz en Netanyahu voor het premierschap, waarin Netanyahu als eerste premier zou zijn, maar slechts enkele maanden zou dienen alvorens verlof te nemen om de beschuldigingen tegen corruptie tegen hem af te handelen.

De partijen zouden het er ook over eens zijn dat deze rotatie op de een of andere manier verankerd zou moeten zijn in nieuwe wetgeving voordat een regering wordt gevormd – dat wil zeggen dat de Knesset ergens in de komende acht dagen de Israëlische basiswetten over verkiezingen en regeringsbevoegdheden moet kunnen wijzigen om ervoor te zorgen dat de overeenkomst door alle partijen zal worden nageleefd.

Dit toont aan dat er wantrouwen tussen beide partijen bestaat, en het is nog maar de vraag of de Knesset een dergelijke wetswijziging binnen acht dagen kan afhandelen.

De partijen kwamen naar verluidt ook overeen dat Blauw en Wit de ministers voor defensie en buitenlands zaken leveren, waarbij de nummer 2 van de partij, Yair Lapid minister van Buitenlandse Zaken wordt en nr. 4, Gabi Ashkenazi, (net als Gantz, een voormalig opperbevelhebber van de IDF minister van defensie zal worden.

Blauw en Wit zouden ook het invloedrijke ministerie van Binnenlandse Zaken krijgen, dat gezag heeft over veel religie-en-staats- en gemeentelijke bestuurskwesties die een twistpunt zijn tussen de Haredi-financiers van Netanyahu en de seculiere Yesh Atid-factie binnen Blauw en Wit.

De deal wordt algemeen gezien als een laatste kans om een ​​eenheidsregering te vormen na twee verkiezingen en maanden van mislukte gesprekken tussen Netanyahu en Gantz.

Beiden hebben aangedrongen op een eenheidsregering, maar de onderhandelingen zijn vastgelopen over de aanklachten tegen Netanyahu en zijn aandringen dat hij onderhandelt namens het volledige rechtse- ultra orthodoxe blok inplaats van namens de Likud partij.

Volgens het bericht van Channel 13 zou Likud financiën en justitie krijgen en blijft Likud lid Yuri Edelstein voorzitter van de Knesset.

Hoe deze verdeling van ministersposten valt binnen de Blauw en Wit alliantie is nog niet bekend. Wel is bekend dat Yair Lapid zich verzet tegen het aanblijven van Netanyahu als premier, zelfs als dat slechts voor maximaal 6 maanden zou zijn.

Voor wat betreft annexatie van de Jordaan Vallei, zoals Netanyahu zegt te willen doen in de komende zes maanden, is Gantz het ermee eens dat de Jordaan Vallei een belangrijke veiligheidsgrens is voor Israel maar heeft hij zich niet voor annexatie uitgesproken.

De diverse veiligheidsdiensten in Israel hebben Netanyahu gewaarschuwd de Jordaan Vallei niet te annexeren omdat dat tot grote onrust in Jordanië zal leiden waardoor de Jordaanse koning zich gedwongen zal voelen het vredesverdrag met Israel in de ijskast te plaatsen of mogelijk zelfs op te zeggen.

Het rapport ging verder met te zeggen dat er ernstige meningsverschillen bleven, inclusief over of de initiële termijn van Netanyahu drie of zes maanden zou duren, de daaropvolgende termijn van Gantz 18 maanden of 24, en of Netanyahu lid zou blijven van het veiligheidskabinet na het verlaten van het kabinet van de premier.

Vandaag is een nieuwe dag en we zullen de ontwikkelingen op de voet blijven volgen