Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

De Netanyahu’s en de Adelsons. Screenshot Twitter

Hoe kun je zo banaal zijn om getuigen op te roepen: als er enige twijfel was over het feit dat de krant Israel Hayom optreedt als lid van het verdedigingsteam van premier Benjamin Netanyahu terwijl zijn zaak op weg is naar rechtszalen, is die twijfel dinsdag wel verdwenen.

 • “Netanyahu: Zelfs 333 getuigen zullen niet helpen”, schreeuwt de kop van de krant over de voorpagina van het tabloid. Dat is vooral opmerkelijk gezien het feit dat twee van de 333 getuigen Israël Hayom-uitgevers Miriam en Sheldon Adelson zijn.
 • Veel van de berichtgeving in de krant over de publicatie van de getuigenlijst bestaat uit het citeren van Netanyahu die er plezier in heeft om pogingen om de mogelijke betekenis ervan te bagatelliseren.
 • Het 333-nummer is zo magisch voor Haim Shine van Israel Hayom dat hij er 333 woorden aan wijdt (eigenlijk 334 volgens mijn tekstverwerker).
 • “Voor zover ik weet, is een zaak die 333 getuigen nodig heeft om een ​​veroordeling te krijgen, niets meer dan een vis expeditie in bittere wateren die niet geschikt zijn om te eten,” schrijft hij, met elk van die 333 woorden uiterst voorzichtig .
 • Hij gaat tenminste niet de weg op van Netanyahu’s zoon Yair, die opmerkte dat het Eichmann-proces slechts 100 getuigen nodig had en zijn vader onbedoeld vergeleek met een moorddadige nazi. Ook is hij onjuist. Volgens Yad Vashem werden er 108 getuigen geroepen, plus een hele reeks experts. Het aantal was dus iets hoger.

Waarom zou iemand denken dat Israel Hayom niet de Bibi Law Review zou hierzien? Welnu, rapporten in Israëlische media hadden gewezen op een mogelijke ruzie tussen de Adelsons en Netanyahu over het feit dat de premier had voorgesteld hun krant te laten “zinken” om een ​​betere berichtgeving van een rivaal te krijgen. Een reeks berichten eerder dit jaar hadden geciteerde politie-transcripten waarin Miriam Adelson klaagt dat ze door Sara Netanyahu wordt toe geschreeuwd en de schuld krijgt van alles, inclusief het nucleaire programma van Iran.

 • De LA Times meldt dat Adelson’s advocaat Avigdor Klagsbald ‘zei dat hij niet kon zeggen of zijn cliënten zouden worden gevraagd om voor de rechtbank in Israël te verschijnen. Gevraagd of de strafzaak hun steun aan de premier had veranderd, zei Klagsbald: “Ik weet het niet.”
 • Toevallig, voor degenen die nader willen bekijken hoe Netanyahu naar verluidt de media in zijn voordeel manipuleert, heeft Haaretz een Engelse versie van zijn bombshell-rapport gepubliceerd over hoe TV zender i24, recentelijk samen werkte met Israel Hayom, zijn standpunten over Netanyahu verzachtte om goedkeuring te krijgen voor een uitzendvergunning.

Een echt wie is wie: Is 333 getuigen zo’n gek aantal? Afgezien van de helft van 666, is er niet veel te doen, volgens Yedioth Ahronoth, die ook probeert het aantal te bagatelliseren.

 • De krant meldt dat het Holyland-proces en waar ex premier Olmert bij was betrokken- het meest uitgebreide proces over omkoperij in de geschiedenis van het land – 370 getuigen had (het had ook genoeg beklaagden om een ​​voetbalteam in het veld te zetten.) De omkoopzaak van Yisrael Beytenu had maar liefst 470 getuigen volgens de krant.
 • De krant, die de helft was van de vermoedelijke tegenprestatie die de Adelsons in de problemen bracht en de basis vormt van Case 2000, trekt een aantal van de meest spraakmakende getuigen, waaronder enkele van zijn eigen journalisten. Niet inbegrepen is uitgever Arnon Mozes, vermoedelijk omdat hij zelf terecht zal staan.
 • Overweldigd met alle krachtige namen op de lijst, van Oracle’s Larry Ellison en Tata Ratan Tata tot Netanyahu’s assistenten, ministers, voormalig beveiligingsmessing en meer, grapt Maariv Ben Caspit (die niet op de lijst staat) “Als je niet op de lijst staat , ben je een niemand. “
 • We kunnen profiteren van de zaak om een ​​fondsenwerving voor IDF-soldaten of 75e onafhankelijkheidsdag vieringen te hebben”, zegt verslaggever Avishai Grunzweig op Twitter, met een lijst van alle miljardairs die worden opgeroepen als getuige.

Het wordt geen gevangenendilemma: de brief met de getuigenlijst stelde ook de 30-dagen klok in werking voor Netanyahu om immuniteit te vragen aan zijn Knesset-vrienden.

 • Maar Channel 13-nieuws meldt dat Netanyahu nog geen beslissing heeft genomen over het vragen om een “​​uit de gevangenis gratis kaart” te krijgen
 • “Netanyahu heeft geen meerderheid in de Knesset om immuniteit van te vragen. Als er een commissie wordt ingesteld om hierover te beslissen, kan de beslissing bovendien in de naderende politieke campagne terechtkomen. Netanyahu overweegt of de discussie over het onderwerp, waardoor zijn rechtszaken bovenaan de nieuwsagenda komen te staan, een Likud-campagne zal helpen of schaden ”, meldt het kanaal.
 • Channel 12’s Daphna Liel schrijft dat Netanyahu waarschijnlijk voor de gratis pass gaat, maar er zijn een aantal goede redenen om het niet te doen: “Er zijn er veel aan de rechterkant die tegen deze zet zijn, waaronder Avigdor Lieberman en anderen van zijn soortgenoten (waaronder in Likud ) die zeggen dat Netanyahu voor de rechtbank moet staan. Bovendien tonen peilingen veel weerstand tegen de beweging binnen Likud. ”
 • In Zman Yisrael voorspelt Shalom Yerushalmi dat Netanyahu alleen de laatste 30 dagen immuniteit zal vragen, waardoor hij aan de macht blijft en het proces vertraagt: “De premier gaat nergens heen totdat zijn zaak is beëindigd.”

De PG kan geen opluchting krijgen: Haaretz meldt dat in plaats van een zucht van opluchting uit te ademen nadat hij de lading van zijn borst heeft gekregen, procureur-generaal Avichai Mandelblit zich nu moet voorbereiden op zijn volgende grote strijd: een vervanger kiezen voor uitgaande officier van justitie Shai Nitzan.

 • Het grootste probleem is dat hij elke kandidaat voorbij minister van Justitie Amir Ohana moet duwen, die ondanks het feit dat hij slechts een tijdelijke minister is hier nog steeds de macht kan uitoefenen.
 • “Als Mandelblit denkt dat de keuze van Ohana de post niet waardig is, wordt van hem verwacht dat hij fel bezwaar maakt en onder die omstandigheden zal iemand waarschijnlijk het Hooggerechtshof een verzoekschrift indienen tegen de keuze van Ohana. Mandelblit heeft al in privégesprekken duidelijk gemaakt dat hij een dergelijke benoeming voor de rechtbank niet zal verdedigen, ” meldt de krant.
 • Voormalig minister van Justitie Haim Ramon vertelt Army Radio dat Mandelblit Ohana gewoon zijn zin moet geven. “Wat als de AG een beetje respect heeft voor de overheid, zelfs als het een overgangsregering is? Waar is het respect voor de Israëlische democratie. ‘
 • Globes meldt dat hightech tycoons zijn gaan leunen op Mandelblit vanwege hun ergernis over zijn weigering om te zeggen of Netanyahu de taak kan krijgen om een ​​regering te vormen, en een brief hebben geschreven waarin wordt beweerd dat nieuwe verkiezingen het land veel maatschappelijke en werkelijke kosten zullen kosten.

Haal gewoon de trekker over: de trein zonder verkiezingen heeft misschien al het station verlaten. Bij de laatste verkiezingen voor de deur, kondigt de juridisch adviseur van de Knesset de vroegste datum voor de verkiezingen aan op 25 februari.

 • Likud-leden die ooit op de steun van Avigdor Liberman rekenden, hebben plotseling de hoop verloren en willen nieuwe verkiezingen die “grote snelheid” worden genoemd.
 • “Dit is tijdsverspilling. Er is geen kans op een eenheidsregering. Op het moment dat Liberman zei dat hij niet klaar is om toe te treden tot een regering van 63 [MK’s], is elke dag die voorbijgaat onnodig. “
 • Soortgelijke woorden worden gebruikt door een koor van niet nader genoemde “politieke agenten” in Israel Hayom: “Dit is verspilling van tijd, er is geen vooruitgang in de gesprekken.”
 • Maar hoopspringt eeuwig voort. Kanaal 12 nieuws meldt dat Liberman door twee van zijn MK’s wordt gevraagd om zich aan te sluiten bij het rechts-religieuze blok als 11 december komt en er geen eenheidsregering is. Liberman vertelt het Knesset-kanaal: “Ik weet niet wat erger is, een enge regering of verkiezingen.”
 • En wat dat idee van een dode eenheid betreft, dinsdagochtend brengt het nieuws dat Netanyahu en rivaal Benny Gantz elkaar in de late namiddag zullen ontmoeten. Ynet-nieuws noemt het een ‘laatste kans’. Waar hebben we dat eerder gehoord?