Nieuwe podcast van de Israëlische ambassade in Nederland – ‘Voorbeeldvrouwen’

Deborah Housen-Couriel. Foto Israëlische ambassade

Twee weken geleden is de ambassade van Israël in Nederland iets nieuws begonnen, een serie luisterend naar de naam Voorbeeldvrouwen. Met de serie willen zij aandacht schenken aan vrouwen in Israël op bijzondere posities.

Een serie tegen de achtergrond van gender equality, gelijke behandeling van man en vrouw. Om de zaak een mooi perspectief mee te geven, besloten ze duo’s te maken: een vrouw uit de Bijbel, naast een vrouw uit hedendaags Israël. Verschillen en contrasten te over, maar we streven ernaar vrouwen te kiezen in vergelijkbare rollen.

In deze nieuwe aflevering richten zij de aandacht op Debora uit het Bijbelboek Rechters. Ze is een vrouw met vele facetten. Ze is een rechter die onder een palmboom zit en haar volk raad geeft en rechtspreekt. Maar ze is ook een strijder, een krijgsvrouw en een profeet. Ze werd bekend door haar advies en hulp aan een andere rechter, Barak, en samen verlosten ze de Israëlieten van de Kanaänitische onderdrukking onder de wrede koning Jabin en zijn generaal Sisera. Haar verhaal wordt verteld door rabbijn Marianne van Praag van de LJG Den Haag.

In een heel ander tijdperk vinden we haar tegenhanger in onze dagen. We verhuizen van onder de palmboom naar cyberspace. Een technische wereld zonder grenzen — ook voor criminelen en andere kwaadwillende mensen. Daar vinden we advocaat Deborah Housen-Couriel, ook in zekere zin een ‘rechter’. Zij probeert mensen, bedrijven en overheidsinstellingen te beschermen door cyber-recht te ontwikkelen.

Hun naam geeft al een connectie aan, maar advocaat Deborah Housen is in vele opzichten geïnspireerd door de Bijbelse figuur van richter Dvorah, zoals haar naam in het Hebreeuws luidt.

U kunt deze inspirerende podcast hier beluisteren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!