Ex hoofd orde van advocaten in Israël wordt aangeklaagd wegens omkoping in seksschandaal

Efie Naveh. Screenshot Twitter

Aanklagers kondigden dinsdag aan dat ze van plan zijn het voormalige hoofd van de Israel Bar Association te beschuldigen van vermoedens dat hij bepleitte voor de benoeming tot rechter van een vrouw waar hij een romantisch relatie mee had.

Het kantoor van de districts aanklager van Tel Aviv zei dat Efi Nave zal worden beschuldigd van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk, in afwachting van een hoorzitting voorafgaand aan de aanklacht.

Eti Craif, een rechter bij de rechtbank van Rishon Lezion Magistrate, wordt aangeklaagd wegens omkoping en het vernietigen van bewijsmateriaal, ook in afwachting van een hoorzitting.

Nave, die na zijn arrestatie in het begin van het jaar ontslag nam als hoofd van de balie, was een van de negen leden van de machtige gerechtelijke benoemingscommissie, die beslist over plaatsing en promoties voor rechters in het drieledige gerechtelijk systeem van Israël. De positie gaf hem grote invloed bij het helpen van advocaten om verder te gaan in hun carrière – een rol waarvan hij verdacht wordt dat hij deze uitbuitte in ruil voor seks.

Volgens de officieren van justitie heeft Nave verschillende keren gewerkt om de benoeming van Craif als rechter te bevorderen, ondanks het belangenconflict vanwege zijn relatie met haar.

In een brief aan de advocaten van het tweetal waarin de verdenkingen staan beschreven, werd gezegd dat Craif na het aanvragen van een gerechtelijke positie in 2013 contact opnam met Nave toen het hoofd van het district Tel Aviv van de orde van advocaten, vanwege zijn banden met het Comité voor justitiële benoemingen.

Rechter Eti Craif, Foto Israel Courts website

De twee hielden telefonisch contact “en hadden zelfs een intieme ontmoeting in het huis van Craif”, aldus de brief.

Aanklagers zeiden dat Craif en Nave in contact bleven tot zijn benoeming als hoofd van de balie in 2015, toen ze zich bewust was van zijn romantische interesse in haar en het vermogen om haar benoeming vooruit te helpen moedigde zij “de intieme-relatie” met hem aan.

“De twee hadden zelfs opnieuw een intieme ontmoeting bij haar thuis, op het hoogtepunt van de procedure van haar gerechtelijke benoeming”, aldus de brief.

Toen ze de ‘intieme relatie’ tussen hen ontwikkelden, zeiden de aanklagers dat Craif Nave herhaaldelijk vroeg om te werken om haar benoeming vooruit te helpen, ‘op een manier die de dingen aan elkaar bond.’

Ze werd uiteindelijk benoemd als rechter in het Rishon Lezion Magistrate’s Court in 2016.

In reactie op het besluit van de officier van justitie om hen in de zaak te beschuldigen, ontkende Craif wangedrag.

“Ze heeft geen ongepaste handeling nodig om als rechter te worden gekozen”, zei een advocaat voor Craif.

Lawyers for Nave merkte op dat Craif’s benoeming werd ondersteund door het grootste deel van de selectiecommissie en zei dat het onderzoek “in zonde was geboren”.

Advertentie (4)