Hamas is bezig terreuraanvallen tegen Israel vanuit Turkije te plannen

Turkse president Recep Tayyip Erdogan (R) ontmoette Ismail Haniyeh, de leider van Hamas (L). Foto Turks presidentieel pers office.

Volgens een bericht in The Telegraph hebben Hamas strijders van de Turkse premier Erdogan toestemming gekregen om vanuit Turkije aanvallen op Israël te plannen.

Hamas leider Haniyeh is op bezoek in Turkije en werd op de meest hartelijke wijze door Erdogan ontvangen.

Volgens het bericht in The Telegraph heeft Israel vaak gewaarschuwd tegen Hamas aanvallen vanuit Turkije maar de reactie van Erdogan was altijd “We zullen onze broeders en zusters in Palestina blijven steunen”.

In transcripties met verdachten die door de Israëlische politie zijn ondervraagd, werd volgens het rapport onthuld dat Hamas-leden in Istanbul operaties beheren in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Een van die operaties was de mislukte moordaanslag op de voormalige burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, eerder dit jaar.

In een interview met PBS in 2011 zei de toen nog premier zijnde Recep Tayyip Erdoğan: “Ik zal u een zeer duidelijke boodschap geven. Ik zie Hamas niet als een terreurorganisatie. Hamas is een politieke partij. En het is een liefdadigheids organisatie. Het is een verzetsbeweging die haar land onder bezetting probeert te beschermen.”

Volgens het bericht in The Telegraph ontkende Hamas aanvallen vanuit Turkije te plannen en zei het dat de beweringen van Israël “ongegronde aantijgingen” zijn die de politieke betrekkingen met Turkije zullen schaden.

“Hamas ‘verzetsactiviteiten worden alleen uitgevoerd op en in het land van bezet Palestina,” beweerde een woordvoerder van Hamas volgens het bericht.

Verschillende Hamas leiders zijn het afgelopen jaar van Gaza naar Istanbul verhuisd, volgens Israëlische en Egyptische inlichtingendiensten,en zoals ook blijkt uit posts op sociale media en interviews met Palestijnen in Istanbul.

Advertentie (4)