2000 jaar oude culinaire voorkeuren van de Romeinen onthuld in Ashkelon

Overzichtsfoto van de site. Foto: IAA

Tijdens opgravingen door de Israel Antiquities Authority, voorafgaand aan de bouw van een Eco-sport park in Ashkelon, werd een 2000 jaar oud industrieel gebied uit de Romeinse tijd gevonden, dat onthulde hoe het Romeinse menu zijn weg vond naar de eettafels van het oude Israël.

De opgravingen onthulden wijnpersen en zelden ontdekte installaties voor het produceren van vissaus die erg populair was en waarvan de bereiding sterke geuren met zich meebracht.

Visindustrie faciliteiten. Foto IAA

Vaten werden gebruikt om vissaus (garum) te produceren die tot de weinige bekende in het oostelijke Middellandse Zeegebied behoren.

Dr. Tali Erickson-Gini van de Israel Antiquities Authority legt uit: ‘Lang voor pasta en pizza was het oude Romeinse dieet grotendeels gebaseerd op vissaus. Historische bronnen verwijzen naar de productie van speciale vissaus, die werd gebruikt als basiskruid voor voedsel in de Romeinse en Byzantijnse tijdperken in het Middellandse-Zeegebied. Vanwege de bijbehorende sterke geuren tijdens de productie ervan moest de productie ver worden verwijderd van stedelijke gebieden en dit bleek ook in Ashkelon het geval te zijn omdat de installaties ongeveer 2 kilometer van het oude Ashkelon werden ontdekt.’

Visindustrie faciliteiten. Foto: IAA

Dr. Erickson-Gini voegt eraan toe: ‘Dit is een zeldzame vondst in onze regio en er zijn maar heel weinig installaties in de oostelijke Middellandse Zee gevonden. Oude bronnen verwijzen zelfs naar de productie van Joodse garum. De ontdekking van dit soort installaties in Ashkelon bewijst dat de Romeinse smaak die zich door het hele Romeinse rijk verspreidde niet slechts beperkt was tot kleding, maar ook dieetgewoonten omvatte.’

Plek waar de wijnpotten werden gemaakt. Foto: IAA

De Romeinse plaats werd uiteindelijk verlaten, maar de omstandigheden die wijnbouw begunstigden, bleven en in de Byzantijnse periode in de 5e eeuw. CE begon daar een kloostergemeenschap te gedijen, die van de wijnproductie leefde: drie wijnpersen werden gebouwd naast een rijk versierde kerk. Weinig van de kerk heeft het overleefd, maar architecturale fragmenten gevonden op de site laten zien dat het was versierd met indrukwekkend marmer en mozaïeken. Er was een groot ovencomplex in de buurt dat wijnpotten produceerde. Deze lijken te zijn gebruikt voor de export van wijn, wat het primaire inkomen van het klooster was.

Marmeren voorwerpen uit de Byzantijnse tijd. Foto: IAA

Dr. Erickson-Gini: ‘De plaats, die gedurende meerdere periodes als een industrieel gebied diende, werd opnieuw verlaten ergens na de islamitische verovering van de regio in de 7e eeuw. CE en latere nomadische families, waarschijnlijk woonachtig in tenten, ontmantelden de structuren en verkochten de verschillende delen elders als bouwmateriaal. Bewijs van deze activiteit werd gevonden in de vaten van de wijnpersen, die werden omgezet in vuilnisbakken met de botten van een groot pak dieren, zoals ezels en kamelen.’

Gedeelte van de Mozaïek vloer van de Byzantijnse kerk. Foto Anat Rassio IAA

De opgraving, goedgekeurd door Ashkelon Economic Co., werd uitgevoerd om de oprichting van het grote Eco-Sport Park te vergemakkelijken, dat een kunstmatig meer, een atletisch stadion en andere voorzieningen voor de inwoners van Ashkelon zal omvatten.

Ashkelon-burgemeester Tomer Glam zei: ‘Ashkelon is een van de oudste steden ter wereld en van tijd tot tijd vinden we daar extra bewijs van. De recente opgraving in een van de prachtige nieuwe buurten produceert een combinatie van het rijke verleden van de stad, de huidige ontwikkeling en de toekomstige vooruitgang.’