Ondanks BDS-protesten trad het Andalusian Orchestra Ashdod met groot succes op in Casablanca

Screenshot: YouTube

Vorig jaar trad het Israëlische Andalusische orkest Ashdod voor het eerst op in Marokko, een evenement dat in het geheim werd gepland. Dit jaar opende het orkest het Andalussyat-festival.

Ondanks enorme druk op de organisatoren om het optreden te annuleren en bedreigingen door lokale BDS-activisten om het festival te boycotten omdat zij tegen de genormaliseerde betrekkingen tussen Israël en Marokko zijn, trad het Israëlische orkest met groot succes op.

Het concert van klassieke Andalusische muziek werd uitgevoerd door ongeveer 100 muzikanten en solisten en werd pas openbaar gemaakt nadat het orkest terugkeerde naar Israël.

‘We hebben het festival geopend met een concert dat volledig een boodschap van vrede en dialoog was – bereikt door muziek,’ zei Jacob Ben Simon, algemeen directeur van het orkest in een schriftelijke verklaring. ‘Mensen die demonstreren voor het annuleren van de uitvoering hebben geen interesse in muziek, vrede en de toegevoegde waarde van het concert en festival.’

Ben Simon sprak zijn dank uit aan het management van het festival voor het ondersteunen van het Israëlische contingent en het zich veilig voelen. ‘Ik ben vervuld van waardering en ontzag voor jullie stille inspanningen achter de schermen om elke poging om ons optreden te annuleren en voor jullie doorzettingsvermogen om ondanks de druk dit af te wijzen,’ zei hij. ‘Men moet het unieke van Marokko bestuderen als een plaats die veiligheid biedt aan alle religies.’

De Andalussyat, het internationale Andalusische muziekfestival in Casablanca, wordt beschouwd als het grootste en belangrijkste evenement voor klassieke Andalusische muziek ter wereld.