In voormalige Adolf Hitlerstraat in Freiburg im Breisgau dansten Joden met de Thora (video)

Joden dansen met de Thora in de vmlg Adolf Hitler straat in Freiburg im Breisgau. Screenshot: YouTube

Honderden joden dansten deze week in de voormalige “Adolf Hitler-straat” in Freiburg im Breisgau in Duitsland toen ze een Thora-rol verwelkomden in hun gemeenschap.

‘Vandaag hebben we bewezen dat wat er ook met de Joodse natie gebeurt, we bloeien en we leven’, zei rabbijn Yakov Gitler van de Chabad-gemeenschap in de stad in Zuid-Duitsland.

De ooit naar de nazi-dictator genoemde weg, was zondag afgesloten voor al het verkeer toen honderden mensen dansten en zongen ter verwelkoming van de heilige Thora-rol.

Volgens Chabad was de Thora-rol eerst door heel Israël langs slachtoffers van terreur gegaan. Zij kregen de kans om een letter in de heilige rol te mogen schrijven, voordat het naar het Chabad centrum in de Duitse stad ging. In Duitsland zelf werden de laatste twee letters geschreven.

De Joodse gemeenschap van Freiburg dateert uit de Middeleeuwen, maar werd grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gemeenschap werd hersteld in de jaren 1950, en in 1985 financierde de stad de bouw van een nieuwe synagoge.

Vandaag wonen er meer dan 2000 Joden in de stad.