IDF: ‘Hezbollah heeft nog tunnels aan de Libanese kant van de grens met Israël’

Hezbollah tunnel. Foto: IDF

Israël staat klaar om een ​​potentiële Hezbollah-invasie te stoppen, inclusief uit tunnels die de IDF nog niet heeft vernietigd, zei een IDF-commandant over de strijd tegen Hezbollah’s ondergrondse oorlogvoering in het noorden, tijdens een IDC Herzliya-conferentie op maandag.

‘Als er een Hezbollah tunnel is, dan weten wij ervan af’, zei kolonel Aviv Amir, die sinds 2014 vooraan staat in de IDF-strijd tegen de tunnels van zowel Hezbollah als die van Hamas, reageerde op een vraag van de Jerusalem Post over hoe het leger zou omgaan met Hezbollah-tunnels die tot aan de Libanees Israëlisch grens kwam maar daar niet onder door gingen.

Zoals bekend vernietigde de IDF eind 2018 zes grensoverschrijdende Hezbollah-tunnels en verklaarde daarna de grensoverschrijdende tunneldreiging van Hezbollah overwonnen.

In zijn presentatie op maandag zei Amir dat de IDF in 2018 ook een ​​Hezbollah-tunnel in de buurt van de Israëlische stad Misgav Am wilde slopen. Toen de IDF-tunneleenheden echter ontdekten dat de Hezbollah-tunnel in de buurt van Misgav Am de grens van Israël bereikte, maar deze niet overschreed, lieten ze de tunnel ongemoeid.

Veel experts hebben gespeculeerd dat er nog veel andere Hezbollah-tunnels aan de Israëlische grens komen die nog niet zijn vernietigd en Amir deed niets om deze speculatie weg te nemen. De officier zei dat Israël nog steeds “geen plan heeft gemaakt om aan de Libanese zijde te komen”, zonder dat Hezbollah een nieuw conflict begint.

Tegelijkertijd zei hij dat de IDF op de hoogte is van tunnels die niet zijn vernietigd, maar die nog steeds bestaan ​​aan de Libanese kant waardoor de IDF constant klaarstaat ​​om een ​​mogelijke invasie van Hezbollah aan te pakken.