Hooggerechtshof: “voorlopig kan Netanyahu nog als premier aanblijven”

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Het Hooggerechtshof oordeelde donderdag dat premier Benjamin Netanyahu voorlopig premier kan blijven, en verwerpt daarmee een van de verzoekschriften die om zijn aftreden vroegen.

Onlangs is een nog een ander verzoekschrift ingediend en het lijkt erop dat het dit verzoekschrift nog steeds in behandeling is.

De afgewezen petitie, ingediend door de NGO Quality of Government in Israël, wilde dat Netanyahu ontslagen werd om een ​​van de volgende drie redenen: 1) dat hij incompetent was; 2) dat als een demissionair premier met drie aanklachten tegen hem, hem verplichtte af te treden; en 3) dat het hem werd verboden een nieuwe regering te vormen.

In wezen betoogde de petitie dat mogelijk zelfs een zittende premier met een volledige regering zou moeten aftreden als hij eenmaal is aangeklaagd, aangezien Netanyahu op 21 november werd aangeklaagd, maar dat Netanyahu zich in een zwakkere juridische positie bevindt omdat hij premier is van een demissionaire regering.

Dit argument stuitte op weerstand van procureur-generaal Avichai Mandelblit.

Hoewel Mandelblit de autoriteit was die de omkoping tegen Netanyahu uitvaardigde, verwierp hij ook pogingen die hem zouden dwingen de premier uit zijn ambt zou zetten.

Mandelblit verwierp de argumenten over incompetentie en over het feit dat Netanyahu zwakker staat als premier van een demissionair kabinet, maar stelde wel de vraag of hij een nieuwe regering kon vormen.

Hij legde uit dat totdat Netanyahu 61 MK’s had die hem ondersteunden, er geen juridische analyse behoefde te worden uitgevoerd.

Rechters Noam Sohlberg, George Kara en Yosef Elron van het Hooggerechtshof onderschreven de standpunten van Mandelblit over de meeste van deze kwesties.

Later werd een afzonderlijk verzoekschrift ingediend door functionarissen uit de hightech-sector die eisten dat Mandelblit uitlegt of het vermogen van Netanyahu om een ​​regering te vormen is toegestaan nu derde verkiezingen zullen worden gehouden, zodat het publiek weet of er grenzen zijn aan Netanyahu wanneer ze gaan stemmen.

Het Hooggerechtshof gaf Mandelblit eerder tot 18 december de tijd om hierop te reageren.

Advertentie (4)