Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Derde keer verkiezingen is om van te walgen: Hebreeuwse media hebben hun walging uitgesproken over het onvermogen van de politieke partijen om de nodige compromissen te sluiten om de derde (!) verkiezing binnen een jaar te voorkomen.

  • Yedioth Ahronoth zet over de hele voorpagina het woord “SHAME” met daarbij de gezichten van premier Benjamin Netanyahu, Blauw en Wit leider Benny Gantz en Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman binnen de blokletters waaruit het woord bestaat.
  • Israel Hayom, het fanblad van premier Netanyahu geeft op de voorpaginade de hele beproeving een naam, ‘CIRCUS’.
  • Amit Segal van Channel 12 beschrijft de gebeurtenissen als een auto-ongeluk dat alle partijen van kilometers ver zagen komen, maar er toch maar voor kozen om niets te doen om het te voorkomen.
  • i24News-correspondent Eylon Levy citeert de moderne politieke zionistische oprichter Theodor Herzl die zei: “Als je het wilt, is het geen droom.” “Vanavond bewijst Israël dat zelfs als je het niet wilt en niet kunt dromen, alles kan “, klaagt hij.

Nee, drama was er niet: in  tegenstelling tot de vorige mislukte regeringsbesprekingen, waren er zelfs geen last-minute coalitieonderhandelingen om te proberen er alsnog uit te komen en een derde verkiezingsronde te voorkomen.

  • In feite waren de laatste uren voor de deadline van middernacht gevuld met toespraken van tientallen parlementsleden in het Knesset-plenum over dat dit niet de reden was dat ze in de politiek waren gekomen en hoe niemand van hen dit zag aankomen.
  • Blauw en Wit Nr. 2 Yair Lapid vertelt de arme mensen die thuis kijken om hun kinderen de komende tijd niet naar de tv te laten kijken en voorspelt dat de komende verkiezingscampagne een ‘festival van haat, geweld en schande’ zal zijn.
  • Blauw en Wit leider Benny Gantz probeerde de boel op te peppen door te dreigen met het afdwingen van een verkiezing van 10 maart tijdens de Poerim-vakantie als premier Benjamin Netanyahu niet zou verschijnen om te stemmen, maar zelfs die inspanning werd kort daarna afgezwakt toen Likud MK Miki Zohar tijdens een commissievergadering aankondigde dat de premier onderweg was.
  • Eerder op de dag waren er meldingen geweest dat Netanyahu bereid was om op een ​​andere mogelijke Gantz-bluf in te gaan door zijn pogingen voor het verkrijgen van parlementaire immuniteit op te geven, maar Channel 12 melde later dat het gebrek aan goodwill tussen de partijen te veelzeggend was om te overbruggen door een eenheidsregering te vormen.
  • De Gezamenlijke Arabische Lijst wakkerde ook nog bijna enige opwinding aan, waarbij MK Ahmad Tibi erin slaagt om Yisrael Beytenu MK’s er kort van te overtuigen een amendement op te nemen in de ontbindings wet van de Knesset die de zogenaamde Kaminetz-wet zou hebben bevroren, waardoor de straffen voor illegale grondconstructie aanzienlijk werden verhoogd. Maar toen ze het nieuws hoorden, haastten activisten van de rechtse organisatie Regavim zich midden in de nacht naar de Knesset en slaagden erin voor hen sympathieke parlementsleden ervan te overtuigen het amendement tegen te houden totdat het in het Financieel Comité wordt besproken.

Hoe zullen we gaan betalen, contant of met creditcard? Het hoofdartikel van Haaretz gaat over het laatste stuk wetgeving dat de jonge Knesset werd gedwongen aan te nemen en waardoor politieke partijen meer dan $ 17 miljoen aan campagnefinanciering krijgen.

  • “De primaire reden voor de wetgeving, volgens de preambule van het wetsvoorstel, is:” Als gevolg van het houden van drie verkiezingen binnen minder dan een jaar, hebben de partijen een duidelijke moeilijkheid bij het beheer van de openbare middelen die hen bij wet zijn toegewezen.”Met andere woorden, we hebben veel geld uitgegeven aan de twee vorige campagnes, we zijn in de schulden geraakt, dus we hebben recht op meer voor de volgende verkiezingen,” schrijft de krant. Maar dit is verwrongen logica. Juist omdat dit de derde verkiezing in minder dan een jaar is, kunnen we het doen met een bescheiden, zuinige campagne. ”
  • Akiva Novick van Channel 13 voegt eraan toe dat partijen in een ideale wereld hun verkiezingscampagnes zouden verminderen. “Doe het met de berichten en slogans die je hebt gekocht voor miljoenen Shekels voor de twee vorige verkiezingsrondes. Er is geen reden waarom het publiek ze opnieuw zou moeten financieren ”, zegt hij, eraan toevoegend dat er geen reden is om publieke middelen te gebruiken om grote stadions te huren voor campagne-evenementen. “Als een politicus een toespraak wil houden, kan hij volstaan ​​door dit via Facebook Live vanuit zijn woonkamer te doen.”
  • Yedioth kraakt de cijfers om te onthullen dat de begroting van de staat een klap van $ 2,88 miljard zal moeten absorberen dankzij de drie verkiezingen binnen een jaar. De krant klaagt over het feit dat met dit geld bijvoorbeeld vijf nieuwe ziekenhuizen hadden kunnen worden gebouwd of 6.900 broodnodige nieuwe klaslokalen.
  • Amos Harel van Haaretz meldt dat de derde verkiezingen de IDF ook zorgen baren doordat haar voortgaande inspanningen om een ​​langdurig staakt-het-vuren met Hamas te bereiken, zullen worden ondermijnd doordat door het ontbreken ontbreken van een permanente regering hier geen goedkeuring aan kan worden gegeven.

Hou mij driemaal voor de gek, dan geef ik jou de schuld:  alsof ze niet genoeg tijd hadden gehad om met het vingertje te wijzen naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de nooit eindigende democratische storing, blijven politici en experts verklaren hoe hun partij geen rol speelde in de aanloop naar een derde verkiezing binnen een jaar.

  • Yossi Verter van Haaretz schrijft: “Er is slechts één man die verantwoordelijk is voor de derde, overbodige verkiezing in Israël: Netanyahu.” Maar de columnist legt verder uit dat de 54 andere leden van zijn rechtse, religieuze blok ons ​​dit ook hebben gebracht.
  • Welke greep heeft hij op hen? Welke magische invloed heeft hij? In privégesprekken geven ze allemaal, zonder uitzondering, toe dat dit al voorbij het begin van het einde is, diep in de schemering. Maar met gesloten ogen, alsof ze door de maan worden getroffen, volgen ze hem in dit onnodige, dure en verachtelijke avontuur, ‘schrijft Verter.
  • n Israel Hayom schrijft Danielle Roth-Avineri dat Gantz geen belangrijke leiderschapskwaliteit heeft aan kunnen tonen die nodig is om premier te worden, zoals bijvoorbeeld bereidheid tot het sluiten van compromissen door wel met een premier die strafrechtelijke vervolgd gaat worden in een regering te gaan zitten te. “Blauw en Wit wilden gewoon dat Israel opnieuw naar de stembus ging”, schrijft ze.
  • Roy Sharon van de publieke omroep KAN stelt dat het niet alleen Gantz was: “De reden voor deze derde verkiezingen: te veel politici die zich aan hun woord hielden, en geen centimeter daarvan af wilden wijken” tweet hij.

Drie is een menigte:  Netanyahu tweet foto’s van een bijeenkomst buiten zijn residentie in Jeruzalem, en bedankt de “duizenden” die zijn gekomen om hun steun aan hem te betuigen.

  • Het valt echter al vrij snel op dat op de vier foto’s slechts een paar dozijn mensen stonden maar het er meer leken te zijn, eenvoudig omdat de foto’s vanuit verschillende invalshoeken waren genomen. De premier haalt uiteindelijk de tweet uit na tien uur weer weg van Twitter.

  • Het was niet de enige walk-back die Netanyahu binnen 24 uur moest uitvoeren. De hardline Har Hamor yeshiva kondigde aan dat zij de premier zouden hosten in wat de eerste campagnestop van de Likud-leider zou zijn geweest. Maar na protest van linkse parlementsleden, die erop wezen dat de leiders van het seminarie de extreemrechtse, homofobe Noam-partij hadden opgericht, annuleerde het kantoor van Netanyahu het bezoek.
  • Alsof hij het niet druk genoeg had, vond Netanyahu tijd om te reageren op de openbare aanklager Shai Nitzan, die de premier min of meer maar eigenlijk ook weer niet met een verkrachter zou hebben vergeleken.
  • “Stel dat er een publiek persoon was die iemand verkrachtte, en je zou tegen mij zeggen: ‘Maar het grootste deel van het publiek stemde op hem.’ Wat maakt het uit? Zo werkt het niet in het moderne democratische systeem,” legt Nitzan in een Channel 12-interview uit waarin hij zijn beslissing verdedigt om Netanyahu te vervolgen.
  • “Ik vergelijk geen verkrachting met de huidige aanklachten, maar het is onmogelijk om juridische beslissingen te nemen zoals in een reality show. Over het wettelijk lot van een persoon kan niet worden besloten door een stemming”, “beweert hij.
  • Als door een adder gebeten reageert Netanyahu in een tweet en zegt: “Het is schokkend dat Shai Nitzan slachtoffers van verkrachting gebruikt om zijn obsessieve heksenjacht tegen mij te rechtvaardigen. Blijkbaar zijn er geen grenzen aan de poging om de Likud-regering onder mijn leiding omver te werpen. Shai Nitzan moet zich onmiddellijk verontschuldigen – en als eerste aan de slachtoffers van verkrachting. ‘

Wat is de definitie van krankzinnigheid?: Met 2 maart als de datum voor de derde verkiezing binnen jaar, zijn verslaggevers begonnen te speculeren wat er dit keer anders zou kunnen zijn en sommige voorspellingen zullen je misschien niet zo goed bevallen.

  • Mati Tuchfeld van Israel Hayom schrijft dat een vierde opeenvolgende verkiezing misschien in de kaarten staat, omdat de komende verkiezingscampagne alleen Blauw en Wit en Likud meer in hun posities zullen verankeren.
  • De columnist wijst erop dat, hoewel sommigen zich op hun gemak voelen door te beweren dat de twee grote partijen vergelijkbare opvattingen hebben over een reeks kwesties, de verschillen behoorlijk groot zijn op het gebied van de rechtsstaat, wat Blauw en Wit waarschijnlijk het belangrijkste onderwerp van zijn campagne zal maken.
  • Chaim Levinson van Haaretz betoogt in een panel op het Knesset-kanaal dat de meest waarschijnlijke manier om een ​​resultaat te voorkomen dat identiek is aan wat Israël bij de vorige verkiezingen kreeg, is dat kiezers van Lieberman een andere partij vinden om te steunen nadat de rechtse politicus campagne voerde om een ​​seculiere eenheid te forceren overheid met Likud en Blauw en Wit, maar er niet slaagde dit voor elkaar te krijgen.
  • Pollster Mina Tzemach vertelt Army Radio dat de komende verkiezingen zullen worden beslist door degenen die niet komen opdagen om te stemmen, gedesillusioneerd door een wetgevende instantie die het afgelopen jaar niets voor elkaar heeft gekregen.

Advertentie (4)