Israel houdt miljoenen aan belastinggeld voor Palestijnen in wegens financiering terreur

Een spandoek waarin Palestijnse terroristen als ‘helden’ worden geprezen, is te zien op een receptie van Al-Quds University voor nieuwe studenten op 15 oktober 2017. Foto Palestinian Media Watch

Het veiligheidskabinet keurde zondag de inhouding van tientallen miljoenen dollars aan belastinginkomsten van de Palestijnse Autoriteit goed als onderdeel van de voortdurende strijd tussen Jeruzalem en Ramallah over de betaling van salarissen aan terroristen en hun families.

Israël zei dat het ongeveer NIS 149 miljoen (iets meer dan $ 43 miljoen) zal inhouden van het belastinggeld die het namens de PA inzamelt.

Het cijfer is gebaseerd op de schatting van het bedrag dat Ramallah heeft uitbetaald aan gedode of gewonde Palestijnse terroristen tijdens de terreuractiviteiten in 2018. 

Dit bedrag komt boven op de NIS 500 miljoen ($ 144.578.030) die het afgelopen jaar al was ingehouden en wat de Palestijnse leiders aan terroristen hebben betaald aan de jaren voorafgaand aan 2018.

Begin van het nieuwe jaar zal worden berekend hoeveel er in 2019 aan Palestijnse terroristen is uitbetaald. Ook dat bedrag zal dan worden ingehouden.

Israël zegt dat het zogenaamde Martyrs ‘Fund beloningen aanmoedigt en geweld aanmoedigt, terwijl de Palestijnen zeggen dat het een manier is om te voorzien in behoeftige gezinnen die getroffen zijn door het decennia oude conflict.

Een hoge Palestijnse ambtenaar, minister van Burgerzaken Hussein al-Sheikh bekritiseerde maandag de beslissing scherp en zei “Dit is een nieuwe stap van escalatie die is ontworpen om ons een financiële blokkade op te leggen,”

“We zullen doorgaan met het betalen van salarissen aan de families van de martelaren en de gewonden, ongeacht de kosten,” verklaarde hij, eraan toevoegend dat de PA overwoog maatregelen te nemen in reactie op deze beslissing.