Overname en fusies van Israelische bedrijven bedroeg $ 9.9 miljard in 2019

ter illustratie. Screenshot YouTube

De waarde van fusies en overnames (‘exits’) waarbij Israëlische bedrijven betrokken waren in 2019 bedroeg $ 9,9 miljard, twee keer het aantal exits in 2018, volgens een nieuw rapport van PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Het rapport citeert 80 deals, het hoogste aantal van het afgelopen decennium. Van die 80 waren er 67 fusies en waren er 13 verkocht.

De gemiddelde dealgrootte in 2019 was $ 124 miljoen, een stijging van 53% in vergelijking met het gemiddelde van vorig jaar van $ 81 miljoen. Het aantal deals dat $ 100 miljoen overschreed, steeg van 17 in 2018 naar 24 in 2019.

De helft van de totale waarde van deals, $ 4,5 miljard, was op het gebied van computerservices en software voor bedrijven.

De grootste deal van het jaar was de overname van Habana Labs door Intel voor $ 2 miljard.

Het PwC-rapport bevat 10 deals die in 2019 zijn aangekondigd maar nog niet officieel zijn afgesloten – inclusief de acquisitie voor $ 6,9 miljard van de Israëlische chipmaker Mellanox Technologies door Nvidia – of beursgenoteerde bedrijven die zijn overgenomen. Als die twee categorieën waren opgenomen, zou de totale waarde van alle overnames van Israëlische bedrijven in 2019 $ 22,9 miljard bedragen.

Kijkend naar het afgelopen decennium, telt het PwC-rapport 587 Israëlische technologie-verkopen met een totale waarde van $ 70,8 miljard. Dat bedrag zou oplopen tot ongeveer $ 108 miljard als het rapport vervolgovereenkomsten zou omvatten en bedrijven meer dan eens of na een aanbieding werden verworven.