1200 jaar oude schat aan gouden munten gevonden bij opgravingen in Yavneh

De gevonden gouden munten. Foto IAA

Een schat van zeven goeden munten werd tijdens opgravingen in Yavneh gevonden die waren verborgen in een gebroken kruik gemaakt van klei. Waarschijnlijk was dit het spaargeld van een pottenbakker.

De gouden munten dateren uit de vroege islamitische periode. De opgravingen onthulden een oud industrieel gebied dat enkele honderden jaren actief was.

k was bezig met het catalogiseren van een groot aantal artefacten die we tijdens de opgravingen vonden toen ik plotseling schreeuwen van vreugde hoorde ”, zei Liat Nadav-Ziv, co-directeur met Dr. Elie Haddad van de opgraving namens de Israël Antiquiteiten Autoriteit.

“Ik rende naar hen toe en zag Marc Molkondov, een veteraan-archeoloog van de Israel Antiquities Authority, die opgewonden naar mij toekwam. We volgden hem snel naar het veld waar we verrast waren bij het zien van de schat. Dit is zonder twijfel een unieke en opwindende vondst vooral tijdens de Chanoeka-vakantie ”.

Inspectie van de Yavneh-gouden munten uitgevoerd door Dr. Robert Kool, een expert op het gebied van oude munten bij de Israel Antiquities Authority, leerde dat de munten uit de vroege Abbasidische periode (9e eeuw CE) zijn.

Drie van de gouden munten. Foto IAA

Onder de munten bevindt zich een gouden Dinar uit het bewind van de kalief Haroun A-Rashid (786-809 CE), waarop het populaire verhaal ‘Arabian Nights’, ook bekend als ‘One Thousand and One Nights’, was gebaseerd. “De schat bevat ook munten die zelden in Israël worden gevonden”, zegt Dr. Kool. “Dit zijn gouden dinars uitgegeven door de Aghlabid-dynastie die heerste in Noord-Afrika, in de regio van modern Tunesië, namens het Abbasid-kalifaat gecentreerd in Bagdad”. “Zonder twijfel is dit een prachtig Chanoeka-cadeau voor ons” concludeerde Dr. Kool.

De grootschalige opgraving, uitgevoerd ten zuidoosten van Tel Yavneh, onthulde een ongewoon grote hoeveelheid aardewerkovens die actief waren aan het einde van de Byzantijnse en het begin van de vroege islamitische periode (7e – 9e eeuw CE). De ovens waren voor commerciële productie van voorraadpotten, kookpotten en schalen. De gouden schat werd gevonden in een kleine kruik, bij de ingang van een van de ovens en volgens de archeologen zou het persoonlijke spaargeld van de pottenbakker kunnen zijn geweest.

Putten gebruikt voor wijn opslag. Foto IAA

In een ander deel van de site werden de overblijfselen van een grote industriële installatie onthuld uit de Perzische periode (4e – 5e eeuw v.Chr.) Die werd gebruikt voor de productie van wijn. Volgens Dr. Haddad van de Israel Antiquities Authority “onthulde de eerste analyse van de inhoud van de installatie oude druivenpitten.”

De grootte en het aantal vaten die op de site werden gevonden, gaven aan dat wijn op commerciële schaal werd geproduceerd, veel meer dan nodig voor de lokale behoeften van de oude inwoners van Yavneh ”.